En närmare titt

Gigabyte_krypton_04

Aivia Krypton levereras med en mängd tillbehör för att konfigurera musen efter användarens preferenser. En av de funktioner som Gigabyte skyltar mest med för musen är “Dual-Chassis”, att användaren ska kunna byta musens skal för antingen för mer eller mindre friktion. Det är dock inte hela skalet som byts ut, utan musens underrede, vilket syns på bilden ovan. Gigabyte skickar också med vikter (dessa och deras implementation kommer beskrivas ytterligare längre fram), en slags pincett för att plocka ut vikter ur musen, samt extra “tassar” för musens undersida.

Gigabyte_krypton_06 Gigabyte_krypton_05

Krypton är ambidextruöst designad, så att den kan användas lika bra i höger som vänster hand, och både knappar och grepp är därför helt symmetriskt utformade och identiska på vardera sida. Greppen på varje sida är täckta av räfflat gummi, och det finns tre knappar på vardera sida. Två tumknappar (i grundutförande gör motsvarande knappar på respektive sida av musen exakt samma sak) och en knapp för att växla mellan sparade profiler. Vardera profil känns igen genom att knappen byter färg utefter profil, och dessa färger kan konfigureras i Gigabytes mjukvara, kallad Ghost Macro Engine.

Genom att hålla nere profilknapparna på båda sidorna i tre sekunder så byter musen läge mellan höger- och vänsterhänt anpassning. Det växlandet gör i praktiken är att spegelvända de makron man ställt in, och flyttar varje funktion till motsvarande knapp på andra sidan musen. Funktionen är onekligen smidig om man ska byta mellan dessa lägen, även om det kan ifrågsättas hur ofta en användare egentligen behöver byta mellan höger- och vänsterhänt läge.

Mitt på musen, precis under mushjulet, finns knappen för att öka och sänka musens känslighet. Inställningen sker direkt i musens hårdvara istället för genom datorns mjukvara, och nivån indikeras genom blå lysdioder på vardera sida om knappen. Känsligheten kan regleras i fyra steg, genom att skjuta knappen uppåt eller nedåt, vilket måste sägas är en kreativ och mycket väl fungerande lösning.

Gigabyte_krypton_08

Musens underdel kan plockas bort med en ganska enkel skjutmekanism, och blottar då monteringsplatserna för de medföljande vikterna. Vikterna levereras i en “burk” av plast, och kommer i två olika massor, fyra stycken på 1,8 respektive sex stycken på 5,3 gram. Dessa kan placeras efter personlig preferens, om man exempelvis föredrar en mus som har mer tyngd till höger, vänster, i fram eller i bak, eller en som är genomgående tung eller lätt. Någon som vill ha mer hastighet och lägre friktion kan konfigurera musen med en mer glatt undersida kombinerat med att inte ha några vikter, och någon som vill ha mer friktion kan använda respektive undersida och använda samtliga vikter.

De utbytbara undersidorna är helt i plast, inklusive de hakar som håller fast dem i själva musen. Plasten är dock av den mer gedigna typen, och Gigabyte har inte sparat in på hakar, så undersidan bör hålla sig kvar även om materialet skulle ge vika i någon eller några av dem. Musens USB-kabel är relativt tunn och tygbeklädd, och är således en aning styvare än många gummibeklädda kablar i samma tjocklek. Den mjuknar upp något efter en viss tids användning, men många användare kan fortfarande finna en styv kabel irriterande och ivägen för både snabba och precisa rörelser. Själva USB-kontakten är guldpläterad och pryds av tillverkarens logotyp.

Gigabyte_krypton_10

Musmattan som delar samma namn som musen är ett tillbehör som rekommenderas av Gigabyte, och den följer samma mantra som musen: valmöjligheten mellan mer precision eller mer glid. Den är omgiven av en “ram” av gummi för att mattan lättare ska hålla sig på plats på skrivbordet. Den ena sidan av mattan har en mer slät och uniform yta som ger lägre friktion, och den andra har grövre och mer framträdande fibrer för ökat motstånd. Respektive sida kan också kännas igen genom märkningen på gummiramen. Den glidanpassade sidan pryds med diagonala, parallella linjer, medan den strävare sidan pryds med korsade linjer.

Anledningen att Gigabyte rekommenderar att musen används med just deras musmatta är inte enbart för att få fler tillbehör sålda, utan är en del av mantrat att kunna anpassa glidet så mycket som möjligt efter användarens behov. Musens viktsystem och utbytbara undersida ger två parametrar för att anpassa friktionen, medan musmattan ger ytterligare två, vilket ger en hel del valmöjligheter. En del användare kan vilja använda en tung mus på både musmatta och mus med hög friktion, en annan en lätt mus med låg friktion på både matta och mus, medan andra kan vilja vara mer kreativa i sina kombinationer och använda en slätare matta, en mus med mer friktion och låg vikt.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Marquzz
11 Årtal sedan

Man kan ju fråga sig om det verkligen behövs fler spelmöss, känns som om marknaden är mättad på vid det här laget.

Jag kör i alla på min G400 som har samma form som den MX500 jag köpte för 10 år sen, sen dess har jag bara köpt MX-möss från Logitech med denna form, passar min hand perfekt 🙂

PreacherMan
11 Årtal sedan

Det känns som att antalet saker som kan gå sönder ökar dramatiskt med alla löstagbara delar.

Viking1962
11 Årtal sedan

Min favoritmus är en Logitech G9 Laser (heter G9x numera). Den gick tyvärr sönder då den tappade kontakten till slut, men precisionsmässigt så var den klart bäst av mössen jag haft. Kan hålla med att det finns för mycket möss att välja på och många är bara skitkvalitet