Kylning är det kanske viktigaste verktyget grafiktillverkarna kan använda för att sticka ut idag, och nu visar Gigabyte sitt första vattenkylda GTX 1080.
Sluten vattenkylning har blivit en något vanligare företeelse med de senaste generationernas grafikkort, och Gigabyte är en av de aktörer som satsar hårdast på vätskekylning i sina mest påkostade kort. Nu hittar företagets slutna vattenkylningssystem Waterforce även in i Nvidias Pascal-baserade entusiastkort.
Syskon med vattenkylning
Gigabyte Geforce GTX 1080 Xtreme Gaming Water Cooling är i grund och botten samma grafikkort som företagets luftkylda toppmodell GTX 1080 Xtreme Gaming, då båda modellerna kör samma klockfrekvenser med 1 759 megahertz (MHz) i basfrekvens respektive 1 898 MHz i boost, med möjligheten att aktivera ett OC-läge som höjer boostfrekvensen med ytterligare 25 MHz.
Skillnaden ligger, som namnet antyder, i att det nya kortet använder ett slutet vattenkylningssystem med en ensam 120-millimetersradiator. Värt att notera är också att det inte rör sig om en hybridkylare, vilket vi vanligtvis ser till grafikkort med sluten vattenkylning. Istället används ett vattenblock som täcker både GPU, minne och spänningsregulatorer.
VR-spel i fokus
Kortet riktas särskilt mot VR-spelare, och har en extra intern bildskärmsutgång utöver sin standarduppsättning med tre Displayport 1.4, en DVI-DL och en HDMI 2.0b. Med hjälp av den interna kontakten går det att ansluta en bildkärmshub, antingen i fronten av datorn med en 5,25-tumsmodul eller i bak med en expansionsmodul, tänkt att ge fler anslutningsmöjligheter för HDMI-ansluta VR-glasögon.
Det är intressant att se det breda utbudet av kylningslösningar som finns att tillgå med moderna grafikkort – samtidigt ställer vi oss frågande till att entusiaster som rör sig i det här prisspannet kommer vilja använda ett slutet vattenkylningssystem snarare än att själva komplettera med ett vattenblock och bygga ett mer omfattande vattenkylningssystem.
Prissättningen på det vattenkylda grafikkortet är fortfarande oklar, men då den luftkylda varianten kostar strax över 8 000 kronor kan vi räkna med ytterligare ett par hundralappar mer för det vattenkylda kortet när det når butik under sensommar eller tidig höst.