Google Nexus 7 – Sätter ny standard för budgetsurfplattor

23

Android 4.1 Jelly Bean

Precis som versionsnumret Android 4.1 avslöjar, så är Jelly Bean en uppdatering av Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Överlag är de båda identiska, men Jelly Bean är inte utan sina förbättringar, finputsningar och små överraskningar som förbättrar användarupplevelsen. Den viktigaste nyheten är tveklöst det så kallade Project Butter som äntligen ger oss den användarupplevelse man ska kunna vänta sig av en surfplatta.

Project Butter – Smooth as butter!

Googles vitsiga ordlek har substans när vi använder plattan. Den är mer responsiv än andra enheter baserade med Android 4.0 och företaget har lyckats få till ett bättre flyt än tidigare. Vi noterar inte att bilden hackar till när vi bläddrar runt i menyerna eller arbetar med flera applikationer samtidigt. Det viktigaste av allt; användarupplevelsen, känns bättre än tidigare Android-enheter.

Project Butter består av flera ingredienser, däribland Triple Buffering som tillåter CPU, GPU och skärmen att arbeta självständigt utan att behöva vänta på varandra. VSync (Vertical Synchronization) låser bildfrekvensen till 60 per sekund i hela operativsystemet och medan det inte gör någonting snabbare så bidrar det till en mer konsekvent och jämn upplevelse. Accelerering med grafikdelen har även det utökats så att den hjälper till även vid rendering i 2D-läge. Sist ut men kanske också det viktigaste, är att processorn börjar arbeta på maxfart så snart man rör vid skärmen för att se till att inga fördröjning uppstår.

Medan vi gillar det nya flytet i hela operativsystemet så känns det inte lika responsivt i webbläsaren. Det är fortfarande riktigt bra mot tidigare Android-enheter, men det är fortfarande inte tillräckligt för att mäta sig med Apple Ipad.

Chrome blir standardwebbläsare i Android och farväl Adobe Flash

I samband med tillkännagivandet av Google Nexus 7 och Android 4.1 Jelly Bean, berättade Google att deras webbläsare Chrome släpptes i skarp version. Inte bara blev det en skarp version, det är numera den primära webbläsaren med operativsystemet Android. Nexus 7 kommer alltså enbart med Chrome förinstallerat som webbläsare.

Chrome1

Webbläsaren känns riktigt bra och är verkligen ett steg framåt mot vad majoriteten av Android-enheter skeppas med idag. Det är responsivt vid användning, vilket vi till viss del har Tegra 3 att tacka för. Vi upplever dock inte riktigt samma flyt som Safari i Ipad, men Google är utan tvivel på rätt väg med Chrome. Vi gillar även flikhanteringen i Chrome som är nästan lika smidig som motsvarigheten för persondatorer. Det går även att synkronisera flikarna i sin dator med Chrome i surfplattan, så att man kan fortsätta där man sist avslutade oavsett vilken enhet man har till hands.

Både Google och Adobe vinkar farväl till Flash med det senaste Android-operativet. Det går att installera det genom diverse trick, men Adobe har själva gått ut med att stödet har upphört och att ingen officiell version som är certifierad för Android 4.1 kommer att anlända. Att Flash skulle försvinna på våra mobila enheter var från början bara en tidsfråga och nu har det så alltså hänt.

Adobe_Flash

Framtiden är andra alternativ som HTML5 och det är nu upp till utvecklare samt diverse tjänster att migrera från Flash. Det kommer bli en övergångsperiod med kompatibilitetsproblem och vi ser bristen på Flash som en eventuellt deal breaker för vissa.

Enklare att organisera hemskärmen

Alla som äger eller har ägt en Android-enhet kan berätta om ett mindre irritationsmoment. Har man en hemskärm med ett gäng widgets och appar och vill lägga till ytterligare en widget kan den vara för stor för att få plats – eller så tvingas man möblera om i förväg, för att sedan lägga till sin nya widget. Det här är ingen katastrof men det är i vilket fall som helst inte särskilt roligt. Alla bäckar små, Google har nu löst problemet. Som vi kommer se i klippet nedan, flyttar alla appar och widgets på sig automatiskt när vi försöker lägga ut en till.

Spara kartor offline i Google Maps

En ny funktion som inte bara gäller Jelly Bean utan även finns tillgänglig med Google Maps för Android 4.0 Ice Cream Sandwich, Android 3.x Honeycomb och Android 2.3 Gingerbread, är att kunna spara kartor offline. Att ha tillgång till karta även utan uppkoppling låter inte helt fel, särskilt inte på Nexus 7 som alltså inte stödjer mobilt bredband.

Google_Maps1 Google_Maps2

När man går in i “Inställningar” och sedan “Gör tillgänglig offline” får man välja ut vilket område man vill spara. Det finns en gräns på hur mycket som kan sparas på max 85 megabyte och då får man plats med en förhållandevis stor bit av kartan, i alla fall om man bor i lilla landet lagom. Mindre område kräver naturligtvis mindre utrymme.

Bättre hantering av ordlistor

En intressant funktioner som utökats är ordlistor. Man kan nu gå in i inställningar och lägga till förkortningar på ord eller längre stycken. Man väljer självklart själv vilka fortkortningar och ord man vill lägga till i ordlistan. Nedan finns våra exempelbilder samt en liten ordlista vi hastigt slängt ihop.

Ordlista1 Ordlista2
Ordlista3

När vi skriver in NH dyker förslagen NHW upp samt NordicHardware – NHW är den förkortning vi valt att använda i kombination med NordicHardware. Det kan kännas omständigt att behöva rota i inställningarna för att komma åt funktionen, men den finns i alla fall där. Googles inbyggda autokorrigering och förslag har också förbättrats sedan tidigare. Som en liten extra inflikare gillar vi verkligen standard tangentbordet skarpt.

Förbättrat notifieringssystem

Notifieringar är kanske den mest uppskattade funktionen oavsett vilket läger man ställer sig på i den mobila sfären. Vi hittar inga drastiska förändringar här, utan till största delen bara förbättringar. Det går bland annat att ta ett kort eller en skärmdump som sedan dyker upp upp i notifieringsfönstret med möjligheten att “dela” det via mail, facebook, twitter och dylikt.

Notifiering

Google har även gjort det möjligt att interagera med tredjepartsapplikationer direkt i notifieringsfältet, exempelvis dela ett foto eller pausa musikuppspelning direkt i notifieringsmenyn. När applikationer som stödjer detta dyker upp beror helt på mjukvaruutvecklarna, men det är defintivt någonting vi ser fram emot. Resultatet av att man kan styra sina applikationer direkt i notifieringssystemet vilket ger en mer sömlös och lättanvänd upplevelse än tidigare. Vi hittar även två knappar; en för inställningar och en för att låsa rotation. Notera dock att det inte går att rotera hemskärmen på Nexus 7, men mer om det senare.

Google Now kan inte svenska

Google Now är en ambitiös funktion från Google och beroende på hur man ser det, är det företagets svar på Apples Siri. Tanken är att man ska kunna göra röstsökningar för att sedan få fram ett svar eller förslag i form av informationskort. Tyvärr anser vi inte att den här funktionen är mycket mer än en gimmick i Sverige. Likt så många andra liknande tjänster som Samsung S Voice och Siri, är det inte anpassat för svenskt tal.

Google_Now1 Google_Now2

Tanken är att man även ska kunna lägga in kort och kolla när nästa buss eller tåg går och om det blivit några förseningar, fråga efter närmaste restaurangen att äta, hålla koll på möten med mera. I exemplet ovan har vi frågat om vädret och när nästa buss avgår. Dessa scenarion är dock inte särskilt relevant med en surfplatta som Nexus 7 som saknar trådlös kommunikation bortsett från Wifi? Men för andra surfplattor och smartphones med stöd för Android 4.1 Jelly Bean är det en sannerligen intressant funktion. Om Google Now bara kunde svenska…

Gränssnittet i Nexus 7 är en blandning på smartphone och surfplatta

Ytterligare en nyhet som är värd att nämna är gränssnittet. Med Ice Cream Sandwich fanns två olika gränssnitt – ett för smartphones och ett för surfplattor. Med Jelly Bean och Nexus 7 introduceras ytterligare ett gränssnitt anpassat för surfplattor som ligger mellan en 10-tummare och smartphones i storlek. Google har inte uppfunnit hjulet på nytt, utan har blandat de båda gränssnitten för att få någonting som ska passa formatet i däremellan.

HomescreenHemskärmen första gången man startar Nexus 7

Notifieringsfönstret är högst upp och hemskärmen går inte att rotera – precis som gränssnittet för en smartphone. På det stora hela fungerar också gränssnittet i Nexus 7 som en smartphone, men det finns mer area att lägga applikationer och widgets på. På hemskärmen finns plats för 6×6 “rutor” för totalt 36 app-ikoner. Vad man tycker om detta är en smaksak, men i alla fall vi tyckte att det kändes naturligt på en enhet som denna.

Vill man däremot ha det fullskaliga gränssnittet för surfplattor går det att ordna genom att roota enheten och ändra PPI-värdet till 175 eller lägre. Android Authority har gjort en guide om hur man med ett antal enkla steg går till väga. Det här gör ni dock på egen risk och som vanligt ställer sig inte NordicHardware ansvariga för eventuella problem i samband med rootning.

Subscribe
Notifiera vid
23 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
ctrl
ctrl
12 Årtal sedan

Jäkligt sugen på en sådan här. Funderar bara på om det är lagom storlek för min del, som tänk ha den som läsplatta för manga och enklare surf. Får se om man får testa lite sen när den dyker upp i handeln om storleken blir rätt.

Pärra
Pärra
12 Årtal sedan

Jag har hört från flera håll att de tycker de inbyggda högtalrana är riktigt dåliga men på min fungerar de helt ok, jag kan dra upp volymen en hel del utan att det låter kasst. Kan det vara ett fabriksfel?

12 Årtal sedan

Tack för en fin recension. Nexus är onekligen spännande och det är underbart att det äntligen är ett annat företag än Samsung som står för bygget. De må sälja många mobiler men plasten är densamma och loggan, ja loggan är som den är^^

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

En riktigt intressant surfplatta och inte minst en intressant lansering för surfplattsmarknaden.Det råder inget tvivel om att Google och Asus gjort sitt bästa för att ge Android de bästa möjligheter att växa den närmaste framtiden. Därför ska det bli riktigt spännande att se försäljningssiffrorna för Nexus 7. Om man inte lyckas sälja en såhär pass bra surfplatta för det här priset så får man nog börja tänka om sin strategi och satsning på surfplattsmarknaden. Apple har ju hittat sin nisch med fokus på just surfning och mängder med Ipad-optimerade appar. Microsoft har potential att plocka över de konsumenter som är… Läs hela »

Papas
12 Årtal sedan

Fin recension!!

Jag blir dock mer sugen på att skaffa en mobil med Jelly Bean. Även om den är extremt prisvärd så hade jag inte kunnat använda den som jag vill med så lite internt minne.

pippen1001
12 Årtal sedan

[quote name=”ctrl”]Jäkligt sugen på en sådan här. Funderar bara på om det är lagom storlek för min del, som tänk ha den som läsplatta för manga och enklare surf. Får se om man får testa lite sen när den dyker upp i handeln om storleken blir rätt.[/quote]Har en Zte Light sedan maj 2011 och den är nästan exakt samma storlek som nexus 7, och jag kan säga att jag har läst minst 5000 kapitel manga på den. Det är perfekt storlek för att kunna hålla den i en hand och läsa. Jag kommer med 100% säkerhet köpa en nexus 7… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

[quote name=”pippen1001″][quote name=”ctrl”]Jäkligt sugen på en sådan här. Funderar bara på om det är lagom storlek för min del, som tänk ha den som läsplatta för manga och enklare surf. Får se om man får testa lite sen när den dyker upp i handeln om storleken blir rätt.[/quote]Har en Zte Light sedan maj 2011 och den är nästan exakt samma storlek som nexus 7, och jag kan säga att jag har läst minst 5000 kapitel manga på den. Det är perfekt storlek för att kunna hålla den i en hand och läsa. Jag kommer med 100% säkerhet köpa en nexus… Läs hela »

12 Årtal sedan

Bra recention och riktigt trevlig produkt.

Ska bli intressant i fall nu apple släpper en ipad mini som det ryktas om. Måste i så fall kännas rätt tungt för dom…

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

[quote name=”WIRN”]Bra recention och riktigt trevlig produkt. Ska bli intressant i fall nu apple släpper en ipad mini som det ryktas om. Måste i så fall kännas rätt tungt för dom…[/quote]Ja det blir ju jäkligt intressant att följa, Apple har ju aldrig gillat att tumma på funktioner och kvalité i sina produkter, samtidigt som man vill åt rejäla marginaler. Så har svårt att se att man ska kunna kontra prismässigt. Men om man lägger sig på 299 USD eller kanske 349 USD har man nog goda möjligheter att sätta käppar i hjulet för Google trots allt. Apple är fortfarande i… Läs hela »

Tellus82
12 Årtal sedan

Att ni klankar ner på färgtemp som om det vore ett fel finner jag lite smålustigt, Samsungs enheter har i det närmaste en bissart kall/hög färgtemp men den kallas inte för felaktig, hur kommer det sig?

HerrNilsson
12 Årtal sedan

Nice try but….. Cool och prisvärd platta men tyvärr har bara Samsung och Apple fattat att en modern “Platta” behöver både 2,4 och 5 GHz WiFi-stöd. 95% av alla som köper dessa produkter fattar tyvärr inte att utan 5 GHz stöd kommer du aldrig att kunna nyttja din WLAN uppkoppling fullt ut eftersom 2,4 GHz bandet sakta men säkert håller på att då den saknar kapacitet. Jag kommer ALDRIG att köpa en platta som inte stödjer 5 GHz bandet punkt slut. Min bedömning är att det skulla ha kostat ASUS runt 300kr extra att addera 5 GHz stöd vilket skulle… Läs hela »

Tellus82
12 Årtal sedan

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Tellus82″]Att ni klankar ner på färgtemp som om det vore ett fel finner jag lite smålustigt, Samsungs enheter har i det närmaste en bissart kall/hög färgtemp men den kallas inte för felaktig, hur kommer det sig?[/quote]Jag anser inte att det spelar någon roll vad dom andra har. Faktum kvarstår att vårt exemplar av Nexus 7 hade hög färgtemperatur som troligtvis beror på dålig kalibrering från fabrik – sen är jag fullt medveten om att det finns sämre alternativ, det finns alltid någonting som är sämre och nästan alltid någonting som är bättre. Vi hade kunnat jämföra med… Läs hela »

Tellus82
12 Årtal sedan

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Tellus82″]Jag är ledsen men när jag tittar på era jämförelsebilder så har inte nexus 7 hög färgtemp, den har lägre än samsungen bredvid… nu får ni läsa på lite innan ni ger ut bedömningar på skärmar…[/quote]Faktum kvarstår att Nexus 7 inte visar korrekt färger oavsett hur vi än vrider på det hela och att kalibreringen inte är helt hundra. Att den sedan är bättre än surfplattan i samma prisklass vi valt att jämföra med (Samsung Galaxy Tab 2 7.0) som har en medelmåttig skärm, är en helt annan sak.[/quote] Så ni påstår att den har en felkalibrerad… Läs hela »

JockeLoke
JockeLoke
12 Årtal sedan

Har haft min Nexus nu i över en månad, måste säga att jag tycker den är riktigt dålig. Byggkvaliten är under all kritik, trycker man på vissa ställen runt skärmen (där jag faktiskt håller den med vänster hand när jag använder den) så buktar plasten in rejält. Laddaren… å fy f-n vilket misslyckande, det ska ju vara “usb” standard, men nja… ingen av mina iPhone USB väggladdare funkar med Nexus egna USB sladd, ingen av mina laddare i bilen funkade heller (standard belkin usb laddare, både 1amp och 2amp), jag kan ladda den från min skärm och min laptops usb… Läs hela »

Adama
Adama
12 Årtal sedan

Jag hade gärna betalt 500 kr till för 3G. Hade man kunnat stoppa in sitt SIM-kort o surfat. Eller delat ut från telefonen. Hoppas den modellen kommer.

Josef74
Josef74
12 Årtal sedan

Jag har nu haft min Nexus 7 i cirka en månad, och är mycket nöjd med den. Problemen som JockeLoke beskriver är inget jag upplevt. Det enda som är dåligt på min enhet, är högtalaren. Men det kan jag leva med. 🙂 Ett par tips: Köp till en USB OTG adapter. Finns på kjell & company. Då kan du koppla till ett usb-minne, eller som jag gör, en kortläsare. Bara installera Nexus media importer.Laddare köpte jag på clas ohlson. En vanson som klarar 2,1 A. Fungerar perfekt. 🙂 Och batteritiden på min enhet är INTE i närheten så dålig som… Läs hela »

12 Årtal sedan

Köpte en Samsung Galaxy Tab 2 7.0 till tjejen i födelsedagspresent. Hon är jättenöjd med den medan jag som är mer kräsen tycker texten är suddig. Läst på [url]http://www.swedroid.se/forum/showthread.php?t=78929[/url] att Nexus 7 också har lite suddig text men ni som har båda enheterna, är den lika suddig som på Tab 2 7.0?

Krister2012
Krister2012
12 Årtal sedan

Hur är den att läsa e-böcker med, låna från bilbliotek, läsa epub filer verkar vara ett problem om man inte konverterar boken.
Är man låst till ett “köpställe” eller hur fungerar det?