Medan en stor del av världens befolkning idag kan njuta av konstant uppkoppling över 2G- 3G- och 4G-nätverk så saknas en kostnadseffektiv uppkoppling på större delen av jordytan. Google vill tackla detta med Project Loon – en armada av luftballonger.
Google har för vana att sponsra intressanta och ibland lite egendomliga projekt utöver sina sedevanliga internetbaserade tjänster. Mest relevant i det här fallet är nog Google Fiber där Google har som mål att kunna erbjuda en kostnadseffektiv fiberuppkoppling, en tjänst som ännu bara finns tillgänglig i USA.
Googles projekt “Loon” däremot siktar på en betydligt bredare målgrupp. Kort sammanfattat är målet med Project Loon att skicka upp ett nätverk av nätverksutrustade ballonger i stratosfären, i det här fallet omkring 20 000 meter ovanför markytan, och med hjälp av dessa ge uppkoppling till de två tredjedelar av världsbefolkningen som inte har en pålitlig internetanslutning.
Ett nätverk i ständig rörelse
Ballongerna kommer driva runt jorden med stratosfärvindarna, som generellt rör sig från väst till öst. Det innebär att till skillnad från en geosynkroniserad satellit som ständigt är över en viss region av Jorden så kommer ballongerna förflytta sig, och en ballong som är över Sydafrika kan senare hamna i Sydamerika.
Google kommer kunna styra ballongerna i viss utsträckning och samtliga kommer vara soldrivna samt utrustade med batterier för nattdrift. Tanken är att det alltid ska finnas en ballong tillgänglig, trots att de ständigt förflyttar sig, och det kommer kräva avsevärda mängder programmering för att allt ska fungera som det ska.
“That solution then led us to a new problem: how to manage a fleet of balloons sailing around the world so that each balloon is in the area you want it right when you need it. We’re solving this with some complex algorithms and lots of computing power.”
Tekniken fungerar genom att varje ballong delvis skickar signaler till sina grannballonger som sedan kan föra informationen vidare i “ballongnätverket”, och delvis ner till markytan där man kan ta del av signalen genom en extern antenn som kan monteras exempelvis på hustaket. Signalerna använder sig av frekvenser omkring 2,4 och 5,8 gigahertz och ska kunna ge hastigheter som är jämförbara med ett modernt 3G-nät.
Testandet av tekniken har inletts på Nya Zealand där 30 ballonger ska skickas upp och utvärderas. Man arbetar just nu särskilt hårt med att styra ballongerna och se till att de finns där de behövs. Om projektet är lyckat och faktiskt tas vidare till en global skala vore det en väldigt intressant vändning för vårt informationssamhälle, då en betydligt större del av befolkningen skulle kunna ta del av all information och infrastruktur som erbjuds med internet.
Källa: Google
Lär göra ont att få en punkterad ballong i skallen.
Erkänn om det skulle ramla ned en framför dig så skulle du ta med den hem och modda den 🙂
Hur många skulle göra följande:
Svar A: Jag tar hem den
Svar B: Jag är en hederlig medborgare och väntar tålmodigt på att någon annan tar den.
Svar C: Vilken ballong? Jag såg “någon” köra bort den tror han sa att han var från hemlig organisation kallad NHW.
Svar D: 0110 0011 1111 1101 0001 0010 1111
Nena-99 Luftballons new version (2009) with lyrics http://www.youtube.com/watch?v=TZwhzf8NC4o
[quote name=”n0pax”]Erkänn om det skulle ramla ned en framför dig så skulle du ta med den hem och modda den 🙂
Hur många skulle göra följande:
Svar A: Jag tar hem den
Svar B: Jag är en hederlig medborgare och väntar tålmodigt på att någon annan tar den.
Svar C: Vilken ballong? Jag såg “någon” köra bort den tror han sa att han var från hemlig organisation kallad NHW.
Svar D: 0110 0011 1111 1101 0001 0010 1111
Nena-99 Luftballons new version (2009) with lyrics http://www.youtube.com/watch?v=TZwhzf8NC4o%5B/quote%5D
Svar C: 😉