Grupptest av hörlurar

0
intro

Hörlurar har blivit en allt viktigare del av en datoranvändares uppsättning. För en spelare är det till och med en oerhört viktig komponent som ska erbjuda både bra ljud och mikrofon. I dagens test ska vi titta på hela sju stycken olika hörlurar av ganska varierande utformning.

Idag ska vi titta på en perifer typ av hårdvara. Det är inget man måste ha, men fortfarande något som de flesta använder och det råder inga tvivel om att det finns en stor marknad för hörlurar. De lurar vi ska lyssna på här idag är främst riktade mot datoranvändande, men vi har valt ett gäng där det finns avvikare och alla har egenskaper som utmärker sig på olika sätt. Vi kommer att testa Philips SHP895, AKG K55, AKG K27i, Plantronics .Audio 370 och SteelSeries 3H, 4H och 5H V2 USB.

Ljud är i mångt och mycket en högst subjektiv upplevelse, men det går samtidigt inte att förneka att det existerar många och stora skillnader mellan olika hörlurar. Prisklassen hos de vi använder idag är mellan 300 och 750kr, vilket får ses som en ganska vanlig summa för en person att spendera på ett par hörlurar. Mycket av fokus i denna recension ligger på just ljudkvalitén och om man kan få en vettig ljudupplevelse trots en ringa budget.

Vi kommer att testa alla hörlurar med tre stycken olika ljudkällor för att se vilka begränsningar som finns och hur väl de olika hörlurarna lämpar sig för både portabla mediaspelare och musiklyssnande med en stereo av lite högre kvalité, utöver vanligt datoranvändande då. Testandet började i maj och slutfördes i slutet på augusti detta år. Efter lite drygt tre månader av testande så är vi äntligen klara.

Innan vi ger oss på bedömningarna ska vi ta en titt på varje enskild lur.


Philips SHP895
Kupa: Öppen/heltäckande
Frekvensomfång 5-30 000 Hz
Impedans: 32 ohm
Känslighet: 106 db/W
Sladdlängd: 4 m (löstagbar)
Vikt: 330 g
Övrigt: 3,5-6,3 mm-adapter
Ställning
Guldpläterade kontakter
Mikrofon: Nej
Pris ~600 kr

Philips SHP895 är med i det här testet lite som en relativ referens för de andra lurarna. Inte referens på så vis att de är felfria utan för att de är relativt vanliga. De kan vara lite svåra att hitta i butik idag dock eftersom de lanserades redan 2005, men har varit en storsäljare.

Philips SHP895 är uppföljaren till de väldigt populära SHP890 som tyvärr drogs med lite av ett konstruktionsfel i den övre bågen. Den hade en tendens att gå sönder väldigt lätt. Det man först märker när man tar på sig SHP895 är de otroligt mjuka och sköna kuporna, snudd på himmelska. Tyvärr märker man lika snabbt att bågen som löper mellan dem inte alls är så mjuk som den ser ut att vara. Det kanske är jag som är känslig, men jag märkte av den direkt och efter viss användning så upplevde jag till och med att den kunde skava lite. Jag upptäckte dock att om man rätade till dem lite så att bågen hamnade längre upp på skallen blev de genast mycket mer behagliga, men fortfarande inte så att de är sköna att använda i flera timmar.

En skön funktion hos SHP895 är att sladden är löstagbar och väldigt, väldigt lång. Jag kan på inga vis föreställa mig att det kan finnas någon som behöver en längre sladd, samtidigt hade det inte varit fel om den hade varit skarvad på något ställe, t.ex. 3+1 m. Man får även med en guldpläterad 3,5 mm-6,3mm.adapter, vilket kanske skvallrar om att detta är ett par hörlurar som riktar sig mot stereoanvändaren främst. Som ni kan se på bilden ovan så är den ena kontakten lite mindre än den andra. Den mindre är den som man ansluter till hörlurarna. Den hålls på plats av ett slags skruvfäste, vilket gör att man inte riskerar att den ska lossna helt plötsligt. Den långa sladden och de ganska stora kuporna gör SHP895 till de långt ifrån bästa lurarna för portabla mediaspelare.

En annan sak som både lyfter helhetsintrycket och stärker HiFi-inriktningen är den ställning som medföljer (första bilden). En mycket snygg och stilren konstruktion.


Plantronics .Audio 370
Kupa: Öppen/heltäckande
Frekvensomfång 20-20 000 Hz
100-10 000 Hz för mikrofonen
Impedans: 32 ohm
Känslighet:
Sladdlängd: 2,9 m
Vikt:
Övrigt: Volymkontroll på sladden
Guldpläterade kontakter
40mm stereoelement
Mikrofon: Ja (bom)
Pris ~500 kr

Plantronics .Audio 370 är ett par lurar vars främsta målgrupp är glasklar. Här handlar det om spelare, "gamers." Bommikrofonen, den långa sladden med volymkontroll och de stora kåporna skvallrar duktigt om det. Jämfört med hörlurarna på föregående sida har .Audio 370 en lite annan bågdesign. Istället för en tjock, stoppad båge har dessa två bågar; en stödbåge och sedan en komfortbåge som ligger direkt mot skalpen. .Audio 370 har precis som SHP895 stora kupor med massor av stoppning, vilket gör dem riktigt bekväma om öronen och sidan av huvudet. Skillnaden är att komfortbågen hos .Audio 370 ligger bekvämare ovanpå huvudet. Det är nästan så att de inte märks efter ett tag.

Plantronics .Audio 370 ansluts till datorn genom två stycken 3,5mm-kontakter, en för mikrofonen och en för hörlurarna, som båda är väl märkta med både symboler och matchande färger. Bommikrofonen går att justera i höjd, längd och vinkel (i viss mån). Volymkontrollen som sitter på sladden har också en knapp för att stänga av/sätta på mikrofonen. Reglaget för volymen är lagom kärvt, men hjulet hade gärna fått vara lite större och bredare för bättre grepp och känsla. Just sladden och volymkontrollen känns inte riktigt högkvalité, vilket är synd för ett par hörlurar som kostar runt 500 kr.

Denna typ av bågkonstruktion är dessutom lite mer förlåtande för dem som har ett lite större huvud. När man använder sig av en enda, lite tjockare konstruktion så blir den gärna lite skör när den sträcks, det behöver man inte oroa sig for med en dubbelbågdesign.


AKG K55
Kupa: Sluten/heltäckande
Frekvensomfång 16-20 000 Hz
Impedans: 32 ohm
Känslighet: 114 dB/W
Sladdlängd: 3 m
Vikt: 210 g
Övrigt: Turbo Bas-element
3,5-6,3 mm-adapter
Mikrofon: Nej
Pris ~350 kr

AKG är ett företag som många förknippar med god ljudkvalité, men samtidigt är de ganska okända för den stora massan. AKG K55 är, precis som Philips SHP895, främst för stereolyssnade. De stora, mjuka kåporna och 6,3 mm-adaptern säger oss det. Bågdesignen är lik den som Plantronics .Audio 370 har med en överliggande stödbåge och en mjukare komfortbåge. Kuporna är mycket mjuka, men det yttersta materialet är inte av tyg dock, utan en gummiliknande plast. Det gör att de sitter skönt, men de klibbar gärna lite mot huden. Om de inte vore för det skulle de inte märkas när man använder dem, men det ska tilläggas att det är bara när de vill röra sig som de märks.

Vi genomförde en simulering av ett mer livligt spelande där personen med lurarna agerade med stor inlevelse och därmed rörde sig mycket. Sitter man still sitter de väldigt bra, men hoppar och studsar man mycket när man sitter och spelar finns det en risk att det blir lite störande med klibbeffekten.

Det finns inte så mycket att säga om dessa lurar i övrigt. De sitter mjukt och även om de märks är det inte våldsamt störande. AKG K55 tar dock hem ett pris utan tävlan; snyggaste kartongen. Det måste vara den i särklass snyggaste paketering jag varit med om för ett par hörlurar i den här prisklassen.


AKG K27i
Kupa: Sluten/Halvtäckande
Frekvensomfång 11- 28 500 Hz
Impedans: 32 ohm
Känslighet: 126 dB/W
Sladdlängd: 1,5 m
Vikt: 73 g
Övrigt: Volymkontroll
Stilig väska
Hopfällbara
Guldpläterade kontakter
Mikrofon: Nej
Pris ~450 kr

AKG K27i är olik de andra lurarna i detta test då de först och främst är portabla. Tanken var att eftersom vi har lurar som är ganska stora och klumpiga, ville vi även ha med ett par som var raka motsatsen. AKG 27i kändes som en bra motpol då. Det fanns tankar om att även inkludera Koss Porta Pro, men de föll bort på grund av att de kostar klart mindre än det satta prisintervallet.

K27i har små, halvtäckande kupor som är mycket mjuka och har samma gummiplast som K55. Eftersom dessa inte ligger mot huden utan snarare över örat upplever man inte samma effekt som vi nämnde innan. Bågen hos K27i är enkel att ställa och håller storleken bra trots stora rörelser i stil med joggning. Bågen sitter bra och stör inte.

AKG K27i faller ihop med en mycket smidig och minimal form tack vare sin vridbara 3D-struktur. Volymkontrollen väcker en del delade känslor. Jag gillar verkligen idén med ett glidreglage, men jag vet inte om utförandet är lika lyckat. Volymspannet som man kan reglera är något snävt och man kan faktiskt inte vrida volymen i botten, dvs. till helt tyst. Däremot ska AKG ha en stor eloge för att ha lyckats hålla nere storleken på volymkontrollen. Den är så liten att den märks knappt och ni hittar den lättast genom att följa sladdarna från lurarna ner till att de går samman och fortsätt sedan en bit till.

AKG K27i tar hem andraplatsen när det gäller snyggaste kartongen. Det låter kanske trivialt, men det är en stor del av det första intrycket.


SteelSeries 3H
Kupa: Sluten/Halvtäckande
Frekvensomfång 10 – 27 000 Hz
50 – 18 000 Hz för mikrofonen
Impedans: 50 ohm
Känslighet: 102 dB/W
Sladdlängd: 2,0 m
Vikt:
Övrigt: Volymkontroll
Guldpläterade kontakter
Mikrofon: Ja
Pris ~300 kr

SteelSeries är ett företag som tillverkar produkter speciellt för dagens kräsna "gamers." De har musmattor, möss, tangentbord, diverse tillbehör, men även hörlurar. Vi kommer att titta på tre stycken lurar från SteelSeries, varav den första är 3H. Denna är både den billigaste och minsta av de lurar som SteelSeries tillverkar. 3H är hopfällbar och något klenare utrustad än de andra, enligt SteelSeries själva, och när vi tittar på specifikationerna så märker man även en klar skillnad i frekvensomfång och känslighet gentemot de två andra, 4H och 5H V2.

SteelSeries 3H är, likt AKG K27i, halvtäckande, vilket innebär att de inte ligger runt öronen utan ovanpå. Stoppningen är mjuk med en tygliknande plast, men likt alla haltväckande kan det kännas obekvämt för vissa med denna typ av hörlurar eftersom de ligger ovanpå öronen. 3H har dubbla bågar, en stödbåge och en komfortbåge, vilket gör att de ligger skönt ovanpå huvudet.

SteelSeries 3H blir inte riktigt lika liten som AKG K27i när den fälls ihop, men den är fortfarande klart mindre och smidigare än de flesta andra hörlurar i det här testet. Nedan finns en bild som jämför de två. Volymkontrollen är av den klassiska typen med ett litet, smalt hjul med ett reglage för att sätta på och justera läget för mikrofonen. Eftersom de är så pass små skulle de även kunna lämpa sig väl för musiklyssning med MP3-spelare.

Jag kanske ska skriva något om sladden också. Den är ganska tjock och mjuk, vilket gör den väldigt formbar. Kontakterna är av någon anledning färgade röd och svart istället för rosa och grön som de andra två lurarna från SteelSeries. Varför vet vi inte, men förvånande beskriver det hela bäst. Det finns ingen logik i det, samtidigt som det knappast kan ha sparat några pengar. De saknar även symboler, men för den som undrar är svart för hörlurar och röd för mikrofonen.

Mikrofonen har en mjuk och flexibel arm som kan skjutas in helt i vänstra kupan. Armen kan ställas in helt och hållet efter personligt behag och håller sig så. Armen är uppbyggd av små gummidiskar varvade med metallringar. Vill man inte använda den kan man enkelt skjuta undan den in i vänster kupa. En mycket smidig konstruktion måste vi säga.


SteelSeries 4H
Kupa: Sluten/Heltäckande
Frekvensomfång 16 – 28 000 Hz
75 – 16 000 Hz för mikrofonen
Impedans: 40 ohm
Känslighet: 110dB
Sladdlängd: 1,8m
Vikt:
Övrigt: Volymkontroll
Guldpläterade kontakter
Mikrofon: Ja
Pris ~400kr

SteelSeries 4H är mellanmodellen av SteelSeries hörlurar. Den har bättre element, frekvensomfång och känslighet än 3H, men saknar en del av de saker som 5H V2 erbjuder. 4H har en stel konstruktion som inte går att böja eller packa ihop på något smidigt sätt, samtidigt som SteelSeries valt att dra en sladd till varje kupa, istället för att bara ha en sladd. Onödigt störande i vår mening.

Kuporna hos 4H är heltäckande med mjuk stoppning. Till skillnad från 3H så har 4H bara en båge, men istället har SteelSeries vadderat bågen ordentligt, vilket gör att den sitter skönt över huvudet och orsakar ingen form av huvudbry. Till skillnad från 3H har 4H kontakter i färger som matchar färgen på utgångarna på datorn. Det finns även text och symboler på dessa, vilket säkerligen uppskattas av många. Det händer ju tyvärr att en del moderkortstillverkare blandar ihop färgerna.

Sladden är av den vanliga plast som man ser hos många billigare lurar, den inte är inte är speciellt formbar och gärna faller tillbaka i den vikning som den hade i kartongen. Faktum är att den känns klart sämre än den som 3H har. Överlag ger faktiskt 3H ett bättre intryck än 4H, som känns lite billig med sin struktur som inte går att fälla ihop och sladden som går till båda kuporna. Sladden är även klart klenare och har en större tendens att trassla. De sitter dock fortfarande skönt och specifikationerna lovar gott inför ljudtesterna.

Hörlurarna sitter skönt och märks inte till någon större utsträckning när man har dem på sig. Mikrofonen har samma uppbyggnad som hos 3H, men en något högre känslighet och frekvensomfång.


SteelSeries 5H V2 USB
Kupa: Sluten/Heltäckande
Frekvensomfång 16 – 28 000 Hz
15 – 16 000 Hz för mikrofonen
Impedans: 40 ohm
Känslighet: 110 dB/W
Sladdlängd: 1 + 2 m
Vikt:
Övrigt: Guldpläterade kontakter
USB 2.0-ljudkort:
– Virtuellt 8-kanalsljud
– Tolv kanalers equalizer
Skarvad sladd
Mikrofon: Ja
Pris ~750 kr

SteelSeries 5H V2 har identiska specifikationer för själva hörlurarna som 4H. Ska vi vara ärliga är det mycket svårt för oss att höra någon egentlig skillnad. Även om de använder samma element kan det finnas andra saker som skiljer i signalvägen, men det verkar inte så. 5H V2 har något större kupor än 4H och en kraftigare båge med ännu mer stoppning.

H5 kan inte heller vikas ihop, men de kan faktiskt plockas isär. Båda kuporna kan plockas loss från bågen genom varsitt enkelt klicklås. En smidig lösning som gör hörlurarna enkla att packa ner inför ett LAN eller liknande. Vi hade kanske föredragit en fällbar struktur, men det här känns godkänt det med. Sladden hos 5H V2 är av nylon och därmed mycket mjuk och formbar. Den är även uppdelad i två delar med den del som sitter direkt i lurarna som mäter 1 m, samt en skarv på ytterligare 2 m.

SteelSeries 5H V2 ger ett mycket mer gediget intryck än 4H, som i sin tur känns lite klenare än 3H. 5H har helt enkelt en stadig konstruktion och rejäla kupor som ger ett bra intryck. Mikrofonen är av samma typ som de andra två hörlurarna från SteelSeries, men ännu bättre.

Till höger ovan kan ni USB-ljudkortet som SteelSeries skickar med 5H V2 USB. De skickar även en med en skiva mjukvara som installerar det externa kortet snabbt och smidigt. Vi upplevde inga direkta komplikationer och även om ljudet kanske inte var strålande, var det en fullgod ersättare till vilken integrerad krets som helst. Vi kommer inte att utföra några vidare tester med detta kort eftersom det skulle innebära ett fjärde testsystem och dra ut på tiden säkert en månad till. Dessa hörlurar finns även att köpa utan USB-ljudkortet.

Härnäst ska vi ta och lyssna lite på alla våra lurar.


Vi har valt att testa samtliga lurar med tre olika referenssystem för att testa ett så många olika troliga scenarion som möjligt. Vi har därför valt en portabel musikspelare, en dator och en stereoanläggning. Det första testet är med en Sony Walkman W800i.

Sony Walkman W800i

Sony Walkman-serien är några av de mest populära telefonerna på marknaden idag (framförallt de svenska och europeiska marknaderna). Telefonerna erbjuder en relativt avancerad mediaspelare och smidig programvara för att hantera och överföra musik till telefonen. Telefonen använder liknande ljudkretsar som de som finns i deras Sony Walkman MP3-spelare, vilka brukar få goda omdömen när det gäller ljudkvalitén.

Musiken som spelas med den mobila spelaren kommer att vara komprimerad med MP3 i 96Kbps bitrate. Vi valde denna låga bitrate just eftersom det ska märkas att musiken är komprimerad. Jag valde ut tre album som borde kunna sätta hela registret i rörelse;

Ozzy Osbourne –
Black Rain
Emiliana Torrini –
Fisherman’s woman
Daft Punk –
Homework

Ozzy Osbourne – Black Rain är tungt, det är mörkt, det är mycket bas och det är vrålande gitarrer. Det är inte hans bästa album, framförallt har han influerats av det politiska läget i USA just nu, vilket jag enbart tycker är tråkigt. Överlag så är det dock väl producerat och balanserat.
Emiliana Torrini – Fisherman’s woman är ett av mina favoritalbum alla kategorier. Man drunknar i melankoli och känslor. Det är bara en röst och en lätt gitarr i de flesta låtarna, men i vissa delar kommer även perkussion och mörk bas in.
Daft Punk – Homework
är ett sådant där album som alla borde ha i sin musiksamling. En klassiker helt enkelt. Homework, som är Daft Punks debutalbum, har beskrivits som en blandning av house, funk och dålig fransk pop (vilket dock antyder att det skulle existera bra fransk pop, vilket i sin tur bara är befängt). Mycket syntetiska ljud och överlag ett skönt gung.

På nästa sida har vi sammanställt våra upplevelser och intryck från detta test.


För att ge en så översiktlig bild som möjligt har vi sammanställt en tabell där vi betygsätter ljudupplevelsen på tre punkter; diskant, mellanregister och basåtergivning, på en tiogradig skala. Det är också i den följd som poängen står i varje cell.

Betygen är en jämförelse mellan hörlurarna och inte absoluta. De bygger dessutom på våra egna upplevelser och erfarenheter. Ni kan inte jämföra poängerna mellan testerna, utan endast internt inom varje test.

 
Ozzy Osbourne –
Dark Rain
Emiliana Torrini –
Fisherman’s woman
Daft Punk –
Homework
Philips SHP895
8 / 7 / 7
9 / 8 / 7
7 / 8 / 6
Plantronics .Audio 370
7 / 8 / 7
7 / 8 / 7
7 / 9 / 8
AKG K55
8 / 7 / 8
9 / 9 / 10
9 / 9 / 8
AKG K27i
8 / 9 / 8
9 / 10 / 10
8 / 9 / 8
SteelSeries 3H
5 / 5 / 6
4 / 4 / 5
4 / 5 / 5
SteelSeries 4H
5 / 6 / 6
5 / 6 / 5
5 / 6 / 6
SteelSeries 5H V2 USB
5 / 6 / 6
5 / 6 / 5
5 / 6 / 6
Betygen är på en tiogradig skala och är ordnade: diskant, mellanregister och basåtergivning.

Philips SHP895 ger en bra musikupplevelse, men de känns begränsade av källan. Det känns att det finns mer att hämta här än vad Walkman-telefonen kan ge. Det samma gäller även Plantronics .Audio 370 och AKG 27i. AKG K55 ger en ojämn bild här, men det är snarare så att det låter oerhört bra ibland och sen faller det ner på samma nivå som resten. När jag lyssnar på Fisherman’s woman låter det snudd på gudomligt, men när Dark Rain kommer på låter det är det på samma nivå som .Audio 370 och SHP895. Jag utgår helt enkelt ifrån att Dark Rain inte klarar av MP3-komprimeringen speciellt bra.

Samtliga av SteelSeries-lurarna har egentligen för hög impedans för att fungera riktigt bra med en portabel spelare, typ Walkman-telefon eller en vanlig MP3-spelare. Det är å andra sidan inte så förvånande eftersom de är främst menade för datorbruk. Hög impedans brukar kunna resultera i bättre kontroll av högtalarelementen, men i detta fall blir det kanske mer en nackdel för en mobil spelare med begränsad uteffekt.

Sammanfattning portabel spelare

Vinnarna här är utan tvekan AKG-lurarna, med Philips och Plantronics tätt inpå. SteelSeries lämnar en del att önska i detta test.


Shuttle SB75G2
(Realtek ALC650)

Shuttle SB75G2 använder sig av den väldigt vanliga Realtek ALC650-kretsen. ALC650 är en ljudkrets med sex kanaler, full duplex och AC’97 2.2-kompatibilitet, samt ett SNR (Signal-Noise Ratio) på mer än 90dB. Kretsen har en 18-bits ADC (Analog-Digital Converter) och 20-bits DAC (Digital-Analog Converter). Det finns stöd för både analoga och digitala utgångar i form av S/PDIF, och en uteffekt på 50mw (20 ohm) för hörlurarna. Detta är mer än nog för de lurar vi kommer att testa idag. V har utfört en mindre modifikation för att få bort ett starkt bakgrundsbrus på grund av dålig jordning, vi jordade helt enkelt det lilla kretskort som hörlursutgången sitter på.

Datorn kommer främst att användas för att spela på och testa hörlurarnas egenskaper i spel. Jag har valt tre spel av olika genres.

Quake III Arena
WarCraft III: Frozen Throne
Pro Evolution Soccer 6

Quake III Arena behöver knappast någon närmare presentation. Ett av de mest seglivade FPS-spelen som gjorts. Tunga explosioner, rungande railguns, dunkande hagelgveär och smattrande kulsprutor bidrar alla till en ordentlig adrenalinkick.
WarCraft III och dess expansion Frozen Throne behöver nog inte heller någon direkt presenation. Det är ett av de mest populära RTS-spelen genom tiderna. Mycket ambiensljud och effekter gör det till ett bra spel för detta test.
Pro Evolution Soccer 6
tillhör PES-serien från Konami. En serie som länge fick leva i skuggan av FIFA-serien från Electronics Arts, mest på grund av brist på licenser från större ligor, men den klart överlägsna spelkänslan har på senare till gjort att folk börjat inse hur pass suverän denna serie är. Mycket prat och få men distinkta ljud i stort.


Även här har vi sammanställt en tabell där vi betygsätter ljudupplevelsen på tre punkter; diskant, mellanregister och basåtergivning, på en tiogradig skala. Det är också i den följd som poängen står i varje cell.

Betygen är en jämförelse mellan hörlurarna och inte absoluta. De bygger dessutom på våra egna upplevelser och erfarenheter. Ni kan inte jämföra poängerna mellan testerna, utan endast internt inom varje test.

 
Quake III Arena
WarCraft III: TFT
PES6
Philips SHP895
8 / 8 / 8
9 / 9 / 8
9 / 8 / 8
Plantronics .Audio 370
9 / 10 / 9
9 /10 / 8
8 / 9 / 7
AKG K55
9 / 8 / 9
9 / 9 / 9
9 / 9 / 9
AKG K27i
9 / 9 / 9
9 / 9 / 9
9 / 8 / 8
SteelSeries 3H
7 / 7 / 7
7 / 6 / 7
7 / 7 / 6
SteelSeries 4H
7 / 9 / 9
7 / 8 / 9
8 / 8 / 8
SteelSeries 5H V2 USB
7 / 9 / 9
7 / 8 / 9
8 / 8 / 8
Betygen är på en tiogradig skala och är ordnade: diskant, mellanregister och basåtergivning.

Philips SHP895, Plantronics .Audio 370, AKG K55 och AKG 27i ligger fortfarande på en hög nivå, till och med högre i vissa fall jämnfört med innan. SteelSeries-lurarna rycker upp sig rejält och presterar likvärdigt med de andra hörlurarna i testet. Med lite mer uteffekt så lyfter samtliga lurar något och vi märker störst skillnad med hörlurarna från SteelSeries, men vi känner oss fortfarande lite besvikna på 3H då den inte riktigt levererar ljud i samma klass som andra hörlurar i samma prisklass.

Sammanfattning datorspelande

Plantronics .Audio 370, AKG K27i och AKG K55 utmärker sig med de, enligt oss, bästa ljudupplevelserna. SteelSeries 4H och 5H känns inte riktigt lika bra, men nu är gränsen hårfin. 3H är fortfarande lite efter de andra.


Classic No.01b
Cayin Spark HA-1A

Cayin Spark HA-1A är en hörlursförstärkare som riktar sig mot de ganska kräsna lyssnarna och kanske rent av lite overkill för hörlurar i denna prisklass, men vi har valt använda denna för att verkligen sortera bort så många felkällor som möjligt. HA-1A är en klass A-förstärkare och är anpassad för hörlurar med en inbyggd impedans på 6 – 300 ohm. Den ser kanske inte så värst ut för världen, men den lilla låda väger hela 7 kg och bastant så det räcker och blir över. Den har parats ihop med en Classic No.01b som CD-spelare (24-bit/96KHz HDCD, THD <0,002%, 102dB).

Musiken som kommer spelas med denna uppsättning är densamma som nämndes innan, men i CD-format istället. Det är för att kunna urskönja skillnaderna mellan hörlurarna, men även mellan testen, så tydligt som möjligt.

Ozzy Osbourne – Black Rain
Emiliana Torrini – Fisherman’s woman
Daft Punk – Homework

Eftersom vi redan har beskrivit och förklarat våra val av musik kan vi direkt hoppa vidare till resultaten.


En sista gång har vi sammanställt en tabell där vi betygsätter ljudupplevelsen på tre punkter; diskant, mellanregister och basåtergivning, på en tiogradig skala. Det är också i den följd som poängen står i varje cell.

Betygen är en jämförelse mellan hörlurarna och inte absoluta. De bygger dessutom på våra egna upplevelser och erfarenheter. Ni kan inte jämföra poängerna mellan testerna, utan endast internt inom varje test.

 
Ozzy Osbourne –
Dark Rain
Emiliana Torrini –
Fisherman’s woman
Daft Punk –
Homework
Philips SHP895
9 / 9 / 8
9 / 9 / 8
9 / 8 / 8
Plantronics .Audio 370
8 / 8 / 8
9 / 10 / 9
8 / 9 / 9
AKG K55
9 / 8 / 9
9 / 8 / 8
9 / 8 / 9
AKG K27i
9 / 9 / 8
9 / 9 / 8
8 / 8 / 8
SteelSeries 3H
7 / 7 / 6
6 / 6 / 7
7 / 8 / 7
SteelSeries 4H
8 / 9 / 8
7 / 8 / 8
7 / 8 / 9
SteelSeries 5H V2 USB
8 / 9 / 8
7 / 8 / 8
7 / 8 / 9
Betygen är på en tiogradig skala och är ordnade: diskant, mellanregister och basåtergivning.

Detta test ger snarlika resultat som det förra. Faktum är att en del hörlurar får lägre betyg här än i förra testet, men det är för att andra lurar lyfter med denna förstärkare. AKG K55 är ett exempel som faktiskt hamnar efter lite, medan Philips SHP 895 ligger kvar i toppen, men Plantronics .Audio 370 som faktiskt är gjord för datoranvändande låter ännu bättre. K27i, som gjort bra ifrån sig i tidigare test, lyser inte alls på samma sätt här.

SteelSeries 4H och 5H V2 gör ännu bättre ifrån sig här. Med mer uteffekt blir det bättre kontroll av elementen och franförallt basen lyfter och blir mycket stabil ocgh jämn. 3H hamnar lite efter de andra två, men gör inte dåligt ifrån sig direkt.

Sammanfattning stereolyssnande

Det är inte så mycket som har ändrat sig sedan förra testet. Plantronics .Audio 370 får ses som segrare i testet, tätt fäljd av AKG K55 och Philips SHP895.

På nästa sida ska prova mikrofonerna hos de hörlurar som har sådana.


Plantronics .Audio 370 och de tre hörlurarna från SteelSeries har alla mikrofoner av olika slag, även om samtliga av hörlurarna från SteelSeries ser lika ut så är de olika. Varje modell erbjuder en stegvis bättre mikrofon

 
Plantronics
.Audio 370
SteelSeries
3H
SteelSeries
4H
SteelSeries
5H V2
Frekvensomfång
100-10 000 Hz
50-18 000 Hz
75-16 000 Hz
15-16 000 Hz
Känslighet
-40dB
-38dB
-38dB
Impedans
2k Ohm
2,2k Ohm
2k Ohm
2k Ohm
Pick-up-mönster: 
Enkelriktat
Enkelriktat
Enkelriktat
Enkelriktat

För att testa mikrofonerna användes Skype och Ventrilo. Jag får börja med att be om ursäkt till de personer som ovetandes utsattes för mitt testande, men ni verkar å andra sidan inte ha märkt av det eftersom samtliga mikrofoner presterade riktigt bra. Det finns inte mycket att klaga på i något fall och att utse någon vinnare här blir svårt. Bakgrundsbruset är mycket lågt i samtliga fall, men Plantronics .Audio 370 verkar ge ett något lägre brus även om det är oerhört lite bakgrundsbrus i samtliga fall.

På de två följande sidorna har vi sammanställt våra intryck. På den första har vi de tre utan mikrofon, på den föjande de med mikrofon.


Om någon undrar varför vi inte testat film med dessa beror det helt enkelt på att det hade bara skapat redundans i testet. Spel av idag erbjuder mycket bred och stämningsgivande musk, även om de vi valt här inte är de bästa exemplen på det, samtidigt som musiken, både komprimerad och okomprimerad, vi har valt har element som du kan jämföra med scener från en bred variation av filmer.

Vi börjar med att sammanfatta våra upplevelser med de hörlurar som inte har mikrofon. Det är inte alltid som köparen vill ha en mikrofon, han/hon kanske redan äger en eller så finns det en integrerad i datorn, varför vi också valt denna uppdelning.

Även om Philips SHP895 är med som en referens har vi testat den i samma mån som de andra och förtjänar även den ett omdömme. SHP895 är snäppet bättre än sin föregångare SHP890, men den kan fortfarande bli bättre. Kuporna är oerhört bekväma och ljudet är mycket bra för det relativt låga priset. Problemet är att bågen har en tendens att skava mot skalpen. Överlag kan vi rekommandera dem, men inte för längre perioder av lyssnande.

AKG K55 är bland de billigaste i testet, men det märks inte när man lyssnar på dem. Ljudet som kommer ur kuporna, som kanske inte ger det bästa första intrycket, är klart över vad man förväntar sig för ett par lurar för det här priset. Ljudet är jämnt och balanserat utan några krusiduller. ingen överdriven bas eller direkt skrikande diskant.
Om de också haft ett bättre tygmaterial för kuporna hade vi tveklöst rekommderat dessa för någon med en liten budget. Nu blir betyget bara mycket, mycket gott.

AKG K27i tillhör gruppen av udda element i det här testet. De är först och främst menade för portabla mediaspelare och vi får instämma i att de fungerar mycket bra för det.
Man skulle mycket väl kunna använda dem till en dator eller stereo med om det bara berodde på ljudet, men tyvärr är de inte heltäckande och därigernom smiter en del ljud förbi. Vi gillar volymkontrollen dock, även om den gärna hade fått ha ett lite bredare volymspann.
Dessa är anpassade för portabla spelare och även om de presterar oväntat bra med vanliga källor rekommenderar vi nog dom främst just för MP3-spelare eller mediaspelare.

Philips SHP895
AKG K55
AKG K27i

Fördelar
+ Mjuka kupor
+ Ljudkvalitén

+ Lång, löstagbar sladd

Nackdelar
– Bågen

Fördelar
+ Ljudkvalitén
+ Priset

Nackdelar
– “Tyget” till kuporna

Fördelar
+
Ljukvalitén
+ Portabla
+ Innovativ volymkontroll

Nackdelar
– Inte heltäckande

På nästa sida tittar vi på de fyra sista hörlurarna som alla kommer med mikrofon.


Plantronics och SteelSeries har försett oss med hörlurar som riktar sig främst mot gamers och inte inbitna audiofiler som undertecknad, men det betyder inte att man ska behöva göra avkall på ljudkvalitén för det.

Plantronics .Audio 370 är ett bevis på att Plantronics varit med, byggt och designat headsets och hörlurar i över 45 år. .Audio 370 erbjuder en hög ljudkvalité och mikrofon med en relativt hög känslighet och lågt brus. De sitter mycket skönt på huvudet utan att märkas. Det enda vi hänger upp oss på är att Plantronics valt att designa .Audio 370 så att de medvetet släpper igenom mycket ljud för att kunna hålla reda på omgivningen. Tanken kanske var god, men istället för att man faktiskt hör vad som händer runt omkring blir det mest störande bakgrundsljud, tyvärr.
Överlag så tillhör Plantronics .Audio 370 vinnarna i detta test och, tillsammans med SteelSeries 5H V2, är det de hörlurar som vi rekommenderar till de som är ute efter ett par hörlurar för spelande.

SteelSeries 5H V2 USB var en mycket trevlig bekantskap. Det märks att detta är SteelSeries finaste lurar. Det första intrycket är gott och det blir vara bättre. De kan enkelt plockas isär för säker transport, erbjuder god ljudkvalité när det gäller spel och okomprimerad musik, men musikupplevelsen överlag var inget vi hjulade runt rummet av lycka över, men det är inte heller den målgrupp som SteelSeries inriktat sig på. Samtliga av SteelSeries hörlurar har en mikrofon som kan skjutas in i vänstra hörluren istället för att fällas bak. 5Hs kupor är stora och mycket mjuka. Bågen är bekväm och sitter skönt över huvudet. Sladden är av nylon, skrynklar inte och ger ett trevligt intryck. Det är många små saker faller samman till något större än detaljerna.
För den som behöver följer det även med ett USB-ljudkort, men den som inte behöver ljudkortet kan köpa en billigare variant utan USB-ljudkortet. Som vi nämnde tidigare är detta ett par hörlurar vi verkligen kan rekommendera till spelaren.

Plantronics .Audio 370
SteelSeries 5H V2 USB

Fördelar
+ Mjuka kupor
+ Ljudkvalitén
+ Volymkontroll

Nackdelar
– Släpper igenom bakgrundsljud

Fördelar
+ Kan plockas isär
+ Smidig mikrofonkonstruktion
+ Volymkontroll
+ USB-ljudkort
+ Stora. mjuka kupor
+ Nylonsladd

Nackdelar

Kvar har vi två stycken hörlurar från SteelSeries.

Vi börjar med den mindre SteelSeries 3H eftersom SteelSeries 4H väcker lite för många ambivalenta känslor. 3H är små och mycket portabla, men också bara halvtäckande. Ljudkvalitén är den sämsta i testet, men inte direkt dålig för det. Musikupplevelsen var väldigt klen bitvis, men det märktes inte alls på samma sätt när man spelade spel på datorn. Sladden och kuporna känns gedigna, medan kontakterna har en något onödigt ologisk färgläggning (när både 4H och 5H har snudd på perfekt design av kontakterna). Överlag känner vi dock att 3H erbjuder precis det som de lovar och gör det bra.

Medan ljudet är desamma som i 5H med SteelSeries 4H är resten av lurarna lite av en besvikelse. Hörlurarna känns plastiga, sladden känns ännu mer tveksam och varför den går till båda kuporna istället för bara den ena kan vi inte riktigt greppa. De sitter dock mycket skönt och även om bågen känns lite klen, sitter den bra. För den som är iväg på LAN eller liknande träffar ofta kan det bli lite bekymmer för de går inte att packa ihop på något bra sätt. Överlag känns det som att vi rekommenderar att man antingen går ner till 3H eller upp till 5H istället. Det känns som att 4H blivit för mycket av en kompromiss mellan 3H och 5H istället för en egen hörlur.

SteelSeries 4H
SteelSeries 3H

Fördelar
+ Bättre ljud än 3H
+ Smidig mikrofonkonstruktion
+ Volymkontroll
+ Mjuka kupor

Nackdelar
– Sladden
– Plastigt och klent intryck
– Stel och klen båge

Fördelar
+ Portabla
+ Smidig mikrofonkonstruktion
+ Volymkontroll
+ Mer gedigen konstruktion än 4H

Nackdelar
– Ologisk färgmärkning av kontakterna
– Ljudkvalitén lämnar en del att önska för annat än spel

– Inte heltäckande

Vi vill tacka Septon, Plantronics och SteelSeries för att de försett oss med hörlurar att testa.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments