NHOC Ett tungt paket med koppar-pots från Ryba landade häromdagen. Med ett berg av hårdvara att testa ville jag såklart sätta fart direkt men lite förarbete krävs innan. Jag tänkte änkte visa hur jag går tillväga för att isolera upp en GPU-pot och bjuda på ett första test.
För att kyla kraftiga komponenter krävs kraftiga kylare. Rybas CPU- och GPU-pottar hör till just kategorin kraftiga kylare. För den oinvigde handlar det om stora stycken koppar som med svarvning och fräsning har formats och anpassats för att kyla processorer och grafikkort med flytande kväve eller torris. Det finns i huvudsak två olika typer av GPU-rör, i brist på bättre ord för dem kallas de allmänt för feta och smala. De båda typerna har sina för och nackdelar och jag ska dra dem i korthet.
Smala GPU-rör är designade för SLI/CF där PCI-slottarna sitter tätt tillsammans och utrymmet mellan korten är väldig begränsat. De har förhållandevis låg volym och massa vilket gör dem svårare att kontrollera än feta. De kräver mer tillsyn när man står och häller i kväve men med lite träning går det att kontrollera temperaturen ganska bra. En fördel för smala pots är att de på grund av sin låga massa värms upp fortare om man råkar kyla för mycket och grafikkortet låser sig.
Feta GPU-rör är designade för att göra livet lättare för bencharen. Den stora volymen och höga massan ger den hög kapacitet och en långsam stadig temperaturkontroll. Nackdelen är att de bara går att använda i SLI/CF om man har minst två tomma slottar mellan korten, och då är det ändå trångt. Dess stora massa är en nackdel om man behöver värma upp kortet vid låsning. Värmepistol är ett måste om man inte vill sitta och vänta i en timma eller två. För den som går i tankar att skaffa en GPU-pot kan jag verkligen rekommendera att börja med en fet. De är otroligt användarvänliga och det är enkelt att hålla temperaturen precis där man vill ha den. Skulle man glömma bort att hälla i kväve för en stund så är det ingen katastrof heller, den håller temperaturer länge även om den går torr.
I min mening är designen på Rybas GPU-pottar är i närmaste en kopia av överklockaren Kingpins produkter. Den största skillnaden mellan de två tillverkarna är priset samt monteringen. Ryba är lite billigare, men monteringen är tyvärr inte till Rybas fördel. Istället för att skicka med tumskruvar för att skruva åt röret mot grafikkortet så får man små M2.5 muttrar och ett verktyg som inte går att använda. Till framtiden blir det att skaffa tumskruvar från annat håll för det är riktigt störande att peta med en tång eller skiftnyckel för att få fast det. Bilden nedan borde illustrera problemet ganska tydligt, de två nedersta muttrarna kommer från Ryba och de två tumskruvarna ovan är från Duniek, en annan tillverkare av LN2-rör.
Bortsett från avsaknaden av tumskruvar är det bra produkter och monteringen är enkel. Det medföljer ett flertal olika ramar för montering till de flesta grafikkort man kan tänka sig. Monteringen går till genom ett par enkla steg.
1. Välj ram efter det grafikkort du ska bencha.
2. Montera fyra skruvar i ramen
3. Montera ramen på potten
4. Montera hela paketet på grafikkortet och svär över att det inte är tumskruvar som håller fast allt.
Potten måste såklart isoleras innan man kan använda den för minusgrader. Det finns många vägar att gå men jag har hittat ett bra och enkelt sätt som funkar för mig så jag kör en illustrativ guide här.
För jobbet krävs:
- Armaflex(medföljer till potten)
- Brytbladskniv, rakblad och sax
- Eltejp
- Superlim
Börja med att sätta dit en temperaturprob i det förborrade hålet, tejpa fast den lite.
Tejpa hela potten med eltejp. Detta är inte nödvändigt men rekommenderas verkligen. Skulle du behöva göra om isoleringen i framtiden och har limmat isoleringen rätt på potten är det ett mindre helvete att få det rent.
Ta ett ark armaflex och börja klippa till det. Klipp det lika högt som potten plus en millimeter, klipp det sedan så brett att det räcker ett varv runt potten. Tänk på att ta det i steg, bättre att klippa för lite och sen ta lite till än att klippa för mycket och få kasta allt och börja om igen.
Limma på eltejpen och linda sedan in potten i armaflexen, limma på ändarna av arket och sammanfoga allt.
Skär sedan bort armaflex från området där fästanordningen sitter.
Provmontera och se var armaflexen är för tjock mellan grafikkort och pott. Skär bort det. Det är nog det svåraste i isolerandet att få detta snyggt
Ställ potten på en bit armaflex, skär ut en bottenbit och limma fast den, provmontera igen och skär bort den överflödiga isolering som hindrar bra kontakt mot grafikortet.
Har man nu gjort rätt är potten färdig för montering och det är bara att börja plåga komponenter.
Jag fick dessvärre inte tag i LN2 till helgen som var, så det blev att hålla tillgodo med torris.
Ett 8800 gtx blev det första offret. 8800gtx var Nvidias toppkort två generationer tillbaka i historien. Det är ett poplärt kort bland likasinnade på hwbot och det finns oändligt med resultat uppladdade.
De högst uppnådda frekvenserna jag kunde hitta med denna modellen ligger runt 920 på coren och nära 1300 på minnena så det är dit jag vill nå.
Potten ser verkligen enorm ut och de smala pottar jag kört tidigare ser rikitgt mesiga ut bredvid koppargodzilla. Att potten har betydligt högre effekt märktes tydligt när isen åkte i. Sin stora massa till trots så sjunker temperaturen fort och det tar inte lång stund förrän man läser djupa minusgrader.
Under belastning rör sig temperaturen nästan inte, en halv grad max. -63 grader läste jag på tempmätaren under hela benchandet. Temperaturen på coren låg enligt rivatuner på -62 grader i idle och steg som mest till -42 under testerna i 3dmark05. Fetpotten fungerar alltså utmärkt med torris men jag hoppas få testa den med flytande kväve och i kombination lite tyngre grafikkort. Det är då produkten verkligen skiner och visar hur bra den är för att kontrollera temperaturen.
Resultatet av testet blev ganska bra, men vidare modifikationer krävs för att komma högre. Kortets överströmsskydd slog in vid 869Mhz på coren och där var det stop. Kortets fyra faser måste modifieras var för sig med små ytmonterade motstånd. Det blir en tur till Elfa i veckan om inget kommer i vägen, sen ska det problemet vara ur världen. Kortet svarade väldig fint på högre spänning så 900+ känns inte helt avlägset. Förutom att överströmsskyddet släckte kortet såg jag inga tecken på instabilitet så jag ser fram emot en ombench.
Med klocken 837/1269 på grafikkortet parat med en Intel 980x i 5.7GHz fick jag till en score på 35594 i 3dmark05 och det blev också det enda resultatet. Mer kommer när kortet har moddats lite till:)
De priser jag har på Rybas produkter är de jag själv betalat, kontakt med Ryba sker via mail.
- CPU-pot 170 Euro
- Fet GPU-pot 150 Euro
- Smal GPU-pot 120 Euro
- Frakt på ca 250kr tillkommer
Mycket intressant guide Mattias, hur ser det ut med viktskillnader på smal och fet GPU-pot? Ser ut att vara ganska markanta skillnader måste jag säga. Är den smala potten precis stor nog att få plats i en CF/SLI konfiguration eller finns det lite att gå på? Tyckte mest den såg så ynklig ut jämfört med den stora poten 🙂
fetpotten är flera ggr mer massa i, har inga siffror på den men den är verkligen rejäl. Jag ska fixa en bild på smala monterade pottar så får du se mellanrummet. Kan avslöja att ocp-mod plus ln2 blev bra, riktigt bra:) En update kommer när jag får tid att skriva.
Grymt, det ända som saknas nu är alltså en pott 😀
[quote name=”gbglassen”]fetpotten är flera ggr mer massa i, har inga siffror på den men den är verkligen rejäl. Jag ska fixa en bild på smala monterade pottar så får du se mellanrummet. Kan avslöja att ocp-mod plus ln2 blev bra, riktigt bra:) En update kommer när jag får tid att skriva.[/quote]
Det ska bli riktigt spännande att se vad 8800-kortet kan nå för hastigheter. Är ju en riktig klassiker måste man säga. Synd att processorn inte pallade trycket längre bara 😛
Visade den här för ryba själv, han var positivt överraskad och lite förvånad över att det dök upp en artikel om hans prylar. 🙂