Haswell blir en SoC-design från Intel med större fokus på grafik

3
intelhq

Haswell blir efterträdaren till den ännu inte lanserade arkitekturen Ivy Bridge som byggd på 22nm och är baserad på dagens Sandy Bridge. Inte mycket är känt om Haswell men det ser ut som att man kommer öka fokus på integrering, lägre strömförbrukning och även att öka grafikprestandan. Med Haswell hoppas man på ännu fler ultratunna designer till ett lägre pris.

Haswell blir Intels Tock i deras Tick-Tock-strategi vilket innebär att den kommer byggas på en äldre tillverkningsprocess men vara en helt ny arkitektur. Vi vet ännu lite om Haswell, men för mobila enheter så som bärbara datorer kommer den att bli en SoC-design. Alltså tar man steget längre mot att integrera allt på en krets då Haswell kommer ha processor, grafik, nordbrygga och sydbryggan på samma bit kisel ungefär som SoC-designer baserade på ARM idag fast vi kommer inte få samma låga strömförbrukning. Det är ännu oklart om detta även gäller Intel:s stationära varianter av Haswell.

Med tanke på att Haswell är en helt ny arkitektur har vi prestandaförbättringar att vänta, bland dessa ska man börja lägga ett större fokus på grafiken något man ska börja med redan i Ivy Bridge där man ökar antalet grafikkärnor från 12 till 16 och lägger till stöd för DirectX 11 och OpenCL 1.1 för GPGPU-funktionalitet. Målet med Haswell är att kunna erbjuda så hög grafikprestanda att diskret grafikkort inte ska behöva finnas närvarande.

Bättre grafik med högre funktionalitet för annat än bara spel i fokus med Ivy Bridge

Man kommer med en förlängning av deras AVX-instruktion som kallas för AVX2 som ska kunna utföra flyttalsberäkningar i 256-bit. Detta hoppas företaget på ska kunna konkurrera mot AMD och NVIDIA:s GPU:er, nu när GPGPU-funktionalitet börjar användas av programmerare och utvecklare på allvar i deras mjukvara. Det blir även här instruktionen FMA3 introduceras, medan AMD Bulldozer som släpps senare under sommaren redan kommer med FMA4 så kommer de båda instruktionerna vara nära på identiska men inte kompatibla.

Något vi skrivit om tidigare är Intels Ultrabook-koncept som ska börja introduceras i slutet av året med Sandy Bridge, men som man på allvar tänker satsa på med Ivy Bridge. En Ultrabook ska erbjuda en batteritid på upp till 10 timmar, komma med en SSD eller SSD-cache med hjälp av Intel Smart Response och vara under 0.8″ tjocka. Priset för en så kallad Ultrabook ska ligga på 1000 dollar (10 000 kr) och nedåt, och enligt Tom Kilroy på Intel är det en siffra man hoppas få ner cirka $599 (6 000 kr) med deras Haswell-arkitektur. Ultrabooks med Sandy Bridge kommer drivas av de 17W Core i7-modeller som finns och troligtvis kommer man sänka strömförbrukningen ytterliggare med Ivy Bridge och Haswell.

ASUS UX21 är den första certifierade Ultrabooken och jämförs mot MacBook Air 11.6″ och 13.3″

Haswell ligger onekligen långt fram i tiden och det lär dröja minst 18 månader innan vi får se några produkter över huvudtaget. För att sammanfatta ser det ut som att man satsar på tightare integrering av samtliga komponenter i Haswell med ökad grafikprestanda tillsammans med ett lägre pris och lägre strömförbrukning.

Källa: CNET

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
13 Årtal sedan

Du glömde nämna att Haswell kommer få FMA stöd…något som AMD Bulldozer redan kommer att få i höst. 😉

this
13 Årtal sedan

Man undrar ju hur länge AMD kommer att behålla sitt försprång när det gäller grafik prestanda.