HDR TV kommer med stor sannolikhet bli TV-brancshens ”buzz word” de kommande åren. Tanken med tekniken är att den ska kunna återge ett större dynamiskt omfång för att visa mer verkliga bilder av verkligheten. Ett av teknikens många problem är dock en brist på material. Nu demonstreras en ny teknik som kan lösa det problemet för konsumenter i framtiden.
Invisage är namnet på företaget som ligger bakom Quantomfilm. Tekniken som har utvecklats i mer än fem år börjar sakta men säkert närma sig verkligheten. Nu släpper företaget en första demonstrationsvideo av vad tekniken kan åstadkomma. Resultatet är imponerande men det är uppenbart att det finns mycket arbete kvar.
Hög dynamik
Filmen som vi har bäddat in nedan är fångad med en digital kamerasensor som är ungefär lika stor som en traditionell smartphones kamerasensor. Sensorn är utrustad med en typ av nanofilm som gör sensorn mer ljuskänslig än traditionella sensorer och som gör att bilder kan fångas med en global slutare. Det betyder att kameran har ett större dynamiskt omfång som gör att den kan fånga detaljer i både ljus och mörka delar av en bild. Kameran har inte heller de ”rolling shutter”-problem som traditionella digitala kameror har.
Låg detaljrikedom
I videon nedan kan vi se hur kameran fångar detaljer i både skuggiga delar av bilden och i mycket ljusa delar av bilden, där solen lyser direkt på marken eller skådespelarna. Bilden har dock flera stora problem. Det mest uppenbara problemet med bilden är att den är alldeles för mjuk och därför detaljrikedom. Med det sagt är det ändå imponerande att en så liten kamera kan fånga material med sådant dynamiskt omfång.
Det kommer dock dröja ett bra tag innan tekniken når konsumenter. Som videon bevisar så har tekniken ett flertal punkter att förbättra innan den kan börja konkurrera med dagens teknik. Med tanke på att tekniken har gått från att vara en idé till att visas som en demovideo på Youtube på fem år finns det hopp om att utvecklingen kan fortsätta.
Källa: Engadget
Läs mer:
- Forskare: ny optisk lagringsteknik kan ge ”praktiskt taget oändlig bandbredd” – använder DVD-material
- Brittiska forskare skapar trådlöst nätverk med laser – 130 gånger snabbare än Wifi
- Forskare skapar laserhologram du kan känna och styra med dina händer
Ni bör fundera på att läsa igenom artiklarna innan publicering.