HDTV Del 3

0

I del tre i vår serie HDTV-artiklar berättar vi vad ni kan göra för att se HDTV redan idag. Vi berättar vilken hårdvara som krävs och vart ni kan hitta filmerna.

I del tre i vår HDTV-serie tar vi upp vad ni kan göra för att se HDTV här och nu. Orkar ni inte vänta på att de senila mammutarna till TV-bolag i Europa får tummen ur gumpen så finns det faktiskt lösningar.

För att se HDTV idag krävs det som sagt att man antingen skaffar en sattelitmottagare för att titta på HD1-kanalen, importerar en D-VHS-maskin och tillhörande filmer eller använder datorn. HDV/EVD kan ses som en nödlösning för den med begränsad budget.


Vi har samlat ihop ett gäng länkar som kan ge er åtkomst till HD-material redan idag. Vissa alternativ är riktigt billiga medan andra kommer kosta tusentals kronor.

För mer information om HD1 och hur man kan skaffa kanalen kan ni ta en titt här:
http://www.hd-1.tv/howtoget.html
Ett annat alternativ är att tala med närmsta detaljhandel som sysslar med TV. Det ni kommer att behöva är en parabolantenn och sattelitmottagare med HDTV-stöd samt ett abbonemang på kanalen HD1. Det här tenderar att bli ganska dyrt med andra ord och är man inte haj på att göra installationen av parabol själv tillkommer kostnaden för installationsarbetet.

För den som är sugen på D-VHS finns det en del filmer och spelare att köpa på den officiella hemsidan som är:
http://www.dvhsmovie.com
Även här kan det vara värt att tala med någon duktig återförsäljare så kanske de kan hjälpa en att få in hårdvaran och filmerna. Det som är dyrt här är spelaren som går loss på en bra bit över fem tusen kronor. När själva spelaren är köpt är filmerna inte särskilt dyra dock (billigare än DVD-film i Svenska handeln).

Om man är intresserad av WMV-HD finns det också räddning nära till hands. En butik som säljer en del filmer, varav majoriteten har engelskt tal, hittar ni här:
http://www.high-def.de
Det som behövs här är bara en dator med tillräckligt bra specifikationer så den enda kostnaden blir alltså själva filmerna som kostar ungefär lika mycket som en vanlig DVD-film.

En butik som säljer en HVD-spelare och HVD-filmer hittar ni här:
http://www.neodigits.com/body/product/hvd208/feature.asp
Själva spelaren går på cirka två tusen kronor och HVD-filmernakostar ungefär lika mycket som en vanlig DVD.

 

För dem som är sugna på att se efter med egna ögon vad allt det här handlar om har vi ett par länkar till gratis, nerladdningsbart HD-material: 

http://www.wmvhd.com
Detta är Microsofts officiella WMV-HD-hemsida där det finns ett stort urval av filmklipp i 720p och 1080p att ladda ner. Klipper är av ganska varierande kvalitet så ladda ner ett par innan ni gör en bedömning. (Kräver senaste versionen av Windows Media Player.)

http://www.divx.com/hd/?hppromos=hdpage
På DivX-hemsidan finns det ett fåtal filmklipp för nerladdning och de passar också på att tipsa om en spelare som klarar av att spela upp det något anonyma DivX HD-formatet som hittills inte fått stöd från många filmstudios. (Kräver senaste versionen av DivX.)

http://www.dvbportal.de/projects/hdtvpump/index.html
Sidan ovan bjuder på nerladdningar av HDTV-material i MPEG2-format. Länkarna och hastigheten på servrarna verkar vara något ostadiga dock.


Vad det gäller att spela upp MPEG2-HDTV är det betydligt krångligare än både WMV-HD och DivX HD om man vill få bra resultat. Först och främst krävs det ett bra codec. WinDVD, PowerDVD, Cinemaster och nVidias codecs fungerar alla bra. Helt enkelt är det inte tyvärr, det som fungerar bra med ett codec funkar inte alls med ett annat. Det krävs alltså en hel del experimenterande för att få rätsida på uppspelning av HDTV i MPEG2-format. Gissningsvis kommer det ske enorma förbättringar på denna front under 2005 då HDTV blir mer mainstream.

Vi har nämnt mjukvarukrav men givetvis finns det också hårdvarukrav. För att kunna spela upp alla typer av HD-material med gott resultat får man räkna med ett ha ett system som överstiger nedan specifikation:

Processor på drygt 2 GHz eller motsv.
256 MB RAM.
Relativt modernt grafikkort med 64 MB.

Det är alltså inga enorma krav som ställs men desto högre upplösning, avancerad komprimering och högre bitrate filen man vill se har desto mer krävs av datorn.

För er som studerat exempelfilerna ovan är det viktigt att tillägga att det verkligen krävs en stor och högupplöst display för att verkligen se fördelarna. Att försöka se skillnaden på en normalstor (upp till 22-23 tum) TFT- eller CRT-skärm är mer eller mindre lönlöst. Likaså lär inte ni med 852×480-plasmor/projektorer eller vanliga TV-apparater se någon större skillnad.

Viktigt att notera är också att det inte går att uppleva riktig HDTV med TV-ut i form av S-Video eller kompositvideo. Vill ni koppla in TV:n till datorn är det komponentvideokablage eller DVI/VGA-kablage som gäller. Om er bildvisare saknar tex. DVI/HDMI/VGA-ingång finns det relativt billiga VGA-till-Komponent-adaptrar att köpa.


Eftersom utbudet på våra breddgrader ännu är ganska tunt tänkte vi också ta upp några sätt att få till ”hembränd” HDTV.

Först och främst finns det sätt att få dina nuvarande filmer att se mer högupplösta ut. I princip alla moderna DVD-spelare har någon form av metod att skala upp och förbättra bilden på vanliga DVD-filmer. För er som inte har lust att slänga slantarna på en ny spelare eller vill ha mer kontroll över denna processen är PC:n ett utmärkt verktyg. Med programvara som FFDShow kan man skala upp DVD-filmer till 720p eller 1080i, brusreducera, öka skärpa och göra andra ändringar av bildkvalitén. Det är dock viktigt att man är försiktig med både brus/block-reducering och ökning av skärpan då detta snabbt kan leda till en försämrad bild om man inte är återhållsam.

En guide för FFDShow hittar ni nedan:
http://htpcnews.com/main.php?id=ffdshowdvd_1

BBK 971H är en billig (under 2000 kr.) DVD-spelare som kan skala upp DVD-skivor till HD-upplösning och mata ut det via DVI.

FFDShow fungerar bäst när originalmaterialet håller hög kvalitet. Vänta er inte underverk av att använda det tillsammans med halvtaskiga filmklipp och VCD-skivor tex. Kör man däremot FFDShow med exempelvis en Superbit DVD blir det desto mer tillfredställande. Ett annat spännande användningsområde för FFDShow är TV-sändningar, då programmet arbetar i princip i realtid kan man med rätt program och inställningar skala upp digital-TV till exempel. Faktum är att man kan få förbluffande bra resultat så här jämfört med en digital-TV-mottagare som du kopplar in via S-Video eller SCART till din bildvisare. Personligen anser jag att det här steget upp man får är i princip lika stort som det mellan analog och digital TV(!)

Ett annat, om än väldigt dyrt, alternativ är att skaffa en extern så kallad Scaler. Med dessa maskiner kan man mata in bild från en DVD-spelare, TV-spel eller Digital-TV-mottagare till exempel. Scalern skalar sedan upp upplösningen till 720p eller 1080i. Dessa scalers besitter ofta också en mycket bra de-interlacing-del som omvandlar linjeflätade bilder till progresiva. Mer avancerade modeller har, precis som FFDShow, möjlighet att sköta brusreducering och andra bildförbättringstekniker.

iScan HD är en av de mest kända scalerenheterna som klarar av att skala upp lågupplöst material till HDTV-upplösning. Med en prislapp på ca. femton tusen kronor är den dock i vassaste laget för de flesta hemanvändare.

Nästa steg är att börja spela dina spel i "HD-kvalitet". Med en HDTV-kapabel bildvisare kan man anpassa sina PC-spel för att köra i HDTV-upplösning. En del spel har redan nu stöd för HDTV-upplösningar, bland andra Half Life 2 och Counter Strike Source. Andra spel kräver större möda men går att tvinga in i HDTV-lägen med hjälp av diverse tricks medan visas spel helt sonika vägrar att visas i något HD-format.

Ett forum dedikerat till att få spel att funka i widescreen/HDTV-lägen hittar ni här:
http://www.widescreengamingforum.com/forum/

För bäst resultat bör man köra samma upplösning som ens bildvisare har. Givetvis bör man också slå på maximala bildinställningar och framförallt kantutjämning blir viktigt när man kör större storlekar på bilden.

Med en amerikansk (alt. chippad) Xbox kan man spela vissa (NTSC) spel i 720p och 1080i.

Är man mer inriktad på konsollspelande finns det också svar här i form av moddade Xbox-konsoller. Med en moddad konsol och ett Xbox HD-Pack kan man starta upp i NTSC-läge vilket möjliggör stöd för 720p och 1080i. Tyvärr är det inte så värst många spel som har stöd för de högre upplösningarna och bland dem som har det är det inte alltid så att prestandan mår så bra av att höja upplösningen. Sitter man med ett Playstation 2 eller Gamecube är det något värre med utbudet. På Gamecube finns det inga spel med HD-stöd och till PS2:an finns det, mig veterligen, enbart Gran Tourismo 4 som har stöd för högre upplösning.

En lista över titlar som har stöd för HD-upplösning på Xbox hittar ni här:
http://www.hdtvarcade.com/xboxlist.htm

Tyvärr rör sig sidorna som handlar om chippning ofta på lagens gräns så vi har valt att inte länka några guider för hur det hela går till. Särskilt svårt är det dock inte.


Det här var allt för den här gången. I nästa avsnitt resonerar vi lite kring framtida ljudformat som ackompanjerar HDTV. Vi har också svarar på en lång rad frågor som våra läsare skickat in så förhoppningsvis kommer det som vi missat i artikeln förklaras nämre där.

För er som inte fått nog och vill ha tillgång till ännu mer information om HDTV kan vi glädja med att denna artikelserie inte är vårt försök på en definitiv genomgång av ämnet. Snarare är det startskottet för ett, för oss, nytt bevakningsområde.

Artikel nummer fyra är att vänta till slutet av helgen.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments