I dagsläget så är HP en av de största servertillverkarna i världen och igår lanserade de deras nya serversystem HP Moonshot. Grundtanken är att använda energisnåla processorer för att skala ner på både energiförbrukning och kostnader. HP menar att man får in 1 800 stycken miniservrar i ett enda rack.
Våra liv blir allt mer digitala och antalet uppkopplade enheter ökar lavinartat. Man räknar med att det finns över 10 miljarder olika uppkopplade enheter i värden och det blir bara fler och fler. Då pratar vi inte bara datorer, mobiltelefoner och tablets, utan även bilar, kylskåp, tvättmaskiner, dörrar och glödlampor. Många av dessa enheter kopplas till diverse olika tjänster på nätet. Många pratar om att olika moln- och webbtjänster ersätter många av de lokala lösningar man tidigare använt.
För att husera denna otroliga ökning av uppkopplade enheter så byggs det allt fler datacenter. Om trenden fortsätter så kommer man behöva bygga datacenter för 8 miljoner nya servar de närmaste 3 åren. För att bygga dessa så skulle det behövas en yta 200 gånger större än Friends Arena och det skulle krävas ett flertal nya kärnkraftverk bara för att driva och kyla dessa system.
HP Moonshot bygger på “miniservrar”
HP:s lösning på problemet är det som de kallar för Moonshot. Moonshot är ett serversystem som består av ett chassi som sedan innehåller upp till 45 stycken servrar. Servrarna är ett kretskort (tänk bladserver) med en systemprocessor (SoC) som sedan ansluts till en gemensam strömförsörjning, kylning, övervakning och liknande. HP kallar dessa kort för “cartridges” och de kommer att finns tillgängliga i diverse olika utformningar för att enkelt kunna skala systemet efter vilken typ av applikation man vill köra på servrarna. I dagsläget så finns bara en typ, men tanken är att det ska släppas nya med olika typer av ändamål. De “serverkort” som finns idag är baserade runt Intels nya serverklassade Atom SoC vid namn S1200. De finns i olika klockfrekvenser med olika TDP värden, men HP lovar att varje miniserver ska dra ungefär 18 watt vid normal drift och då sitter det även en dedikerad hårddisk eller SSD på varje kort.
I framtiden så kommer det komma serverkort som huserar hela 4 stycken servrar på samma kort utan hårddiskar. Det ska även komma dedikerade lagringsservrar som har flera hårddiskar. Dessa hårddiskar kan sedan dela ut lagring till de andra servrarna som sitter i systemet. På det sättet kan man dedikera ett serverkort bara till lagring, medan de andra servrarna sköter övriga uppgifter. På det sättet menar HP att man kan dedikera enskilda servrar till specifika funktioner och på så sätt utnytja resurserna på ett mycket effektivare sätt.
Dessa servrar är givetvis mycket mindre kraftfulla än traditionella servrar och lämpar sig därför inte att köra stora databaser eller liknande. De är istället anpassade för front-end lösningar som används för att leverera små, men många förfrågningar. Det primära målet är därför datacenter som hostar stora webbplatser, men vartefter nya serverkort blir tillgängliga så kan systemet byggas för att hantera de flesta typer av belastningar såväl som annan hårdvara som lämpar sig bättre för andra saker.
ARM i framtida Moonshot-servrar
HP kommer även att släppa miniservrar med ARM-processorer som kan köras i Moonshot. Men HP ville inte gå in på när detta kan bli verklighet, men i dagsläget så håller man sig till Intels Atom-processorer. Möjligtvis avvaktar man lite tills ARM kan leverera en 64-bits arkitektur.
HP påstår att deras första tester visar att de skulle kunna köra hela deras webbplats med hjälp av ett Moonshot-system som drar ungefär 720 watt vilket motsvarar ungefär tre stycken traditionella servrar i både storlek och effektförbrukning.
Så här ser HP:s första ProLiant Moonshot Cartridge (miniserver/serverkort) ut som HP fyller sina Moonshot-system med. Just detta serverkort kommer utrustat med en Intel Atom S1260 systemprocessor på 2 gigahertz. Men också en dedikerad hårddisk.
Det allt jämt större fokus vi ser på molntjänser och olika nätbaserade tjänster öppnar upp för skräddarsydda serverlösningar, inte minst för att spara kostnader men även värna om miljön. HP har med Moonshot visat hur man tänker sig tackla den nya servereran som onekligen blir intressant att följa framöver.
Priserna för HP Moonshot 1500 börjar på motsvarande 400 000 svenska kronor och omfattar då en 4,3U-server med totalt 45 Atom-baserade miniservrar. Vilket ska vara 77 procent lägre inköpskostnad än traditionella system för samma användningsområde. Samtidigt som Moonshot 1500 ska ta upp 80 procent mindre utrymme och spara 89 procent energi jämfört med traditionella servrar.
Riktigt cool idé. Snyggt sätt att använda utrymmet. Kommer dock en 3.5″-plats vara intressant med tanke på redundansen, eller brist på så att säga?
/s
Tror tanken är att du får redundans genom att ha många servrar som gör samma sak, t.ex web frontend.
Släng in en lastbalanserare framför så spelar det ingen större roll om en disk skulle gå sönder.
Alternativt installerar du en hypervisor på den lokala disken och kör en VM/server med delat storage och migrerar den virituella servern till en annan server om disken går sönder. (helst automatiserat)