HP Moonshot – Bladservern som delar processorteknik med PS4 och Xbox One

0
moonshots

HP:s nya serversystem Moonshot är ett system som bygger på att många små servrar utför specifika saker baserad på vad de ska användas till. Nu presenterar HP inte mindre än 4 stycken nya serverkort. Bland annat med ARM-processorer och CPU-teknik från spelkonsoler.

På HP Discover 2013 så finns inte bara möjligheten att gå på seminarier, presentationer och labbar. Här finns även ett stort mässgolv där HP ställer ut de flesta av de produkter som man har för företag och stora organisationer. Mässgolvet är gigantiskt och tyvärr hade vi bara möjlighet att gå runt och titta under en kortare stund. Under den tiden så stötte vi dock på något intressant, nämligen fyra nya bladservrar för HP:s Moonshoot system.

Moonshot är ett serversystem som består av en chassilåda med plats för 45 stycken små bladservrar. Även om sevrarna är individuella servrar så finns det en del infrastruktur som servrarna delar med varandra. Trots det så finns möjligheten att konfigurera systemet nästan precis som man vill. HP:s vision är att företag ska se Moonshot som ett sätt att bygga servrar efter en specifik funktion eller till och med en specifik mjukvara. Detta kallar HP för “Software Defined Servers”. För mer information om Moonshot, se vår tidigare artikel.

De serverblad som finns ute idag är de som HP släppte i samband med att systemet presenterades. Det är en miniserver som är baserad på en 2 gigahertz Intel Atom-processor tillsammans med 8 gigabyte RAM. Dessa servrar är perfekta för stora webbplatser som ska serva väldigt många, men små förfrågningar. HP har nu också bekräftat för oss att Moonshot driver hela HP:s webbplats.

AMD Kyoto med samma Jaguar-arkitektur som i PS4 och Xbox One

Först ut av de nya serverkorten är ett kort som är baserad på en APU från AMD. Servern är baserad på AMD:s första server-SoC, Opteron X2150. X2150 är en lågenergi APU där man slagit ihop processor, grafik och chipset i en ensam krets. Just denna server i tänkt att användas till att strömma spel i molnet, videokonvertering eller att leverera media.

Själva processorn är baserad på AMD:s Kyoto APU med samma Jaguar-arkitektur som används bland annat i spelkonsolerna Playstation 4 och Xbox One. Processorn har fyra kärnor på 1,1 till 1,9 gigahertz och en L2 cache på 2 megabyte. Grafiken är ett chip baserad på Grapics Core Next i AMD:s Readeon HD8000-serie. Grafikdelen har 128 radeonkärnor och snurrar i en klockfrekvens mellan 266 och 600 megahertz. Opteron X2150 har också stöd för åtta stycken PCI Express 2.0 banor, åtta USB 2.0, två USB 3.0-portar, Displayport, HDMI och VGA. Hela kalaset är tillverkat med 28 nanometer eknik och drar mellan 11 och 22 watt.

ARM Cortex i HP Moonshot

Nästa två kort vet vi inte så jättemycket om. Båda använder processorer som är baserade på ARM:s Cortex arkitkturer. Det första är utrustat med fyra stycken processorer från företaget Calxeda. Varje processorer inehåller fyra Cortex-A9 kärnor på 1,4 gigahertz. Detta kort är främst tänkt att användas för webbhosting, anlaysering av data och NoSQL/NewSQL. Det andra kortet kommer med processorer från Texas instruments. Kortet har fyra stycken KeyStone II chip som i sin tur är bestyckad med fyra ARM Cortex-A15 kärnor. Förutom det så har den även åtta signalprocessorer, stöd för USB 3.0 och ethernet. Detta kort är tänkt att användas primärt för signalhantering av olika slag. Exempelvis röstigenkänning, VoIP eller LTE.

Den första Moonshot-servern hade en inbyggd hårddisk. Ingen av de servrar som vi sett idag har någon lagring direkt på serverkortet. En lösning på detta skulle kunna vara att montera hårddiskar i en del av platserna i Moonshot systemet. Här ser vi ett exempel på hur det skulle kunna lösas. Med hjäp av detta så skulle man kunna bygga om Moonshot till en stor lagringssrever om man vill. Eller så har man exempelvis bara ett par stycken för att rymma de övriga servrarnas operativsystem.

Det är inte bestämt när dessa alternativa serverkort för Moonshot kommer att kunna köpas. HP säger däremot att de kommer att finnas tillgängliga någongång i tredje eller fjärde kvartalet.


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments