HTC One S är inte den största eller dyraste modellen i HTC:s nya Android-familj. Men One S är med sitt läckra och supertunna aluminiumskal en telefon som klarar av att lysa på egna meriter. I väntan på en fullskalig recension drog vi fram One S framför kameran och ställde några väl valda frågor.

HTC har satsat fullt ut på industridesign med sin One-serie. Vi blev så pass intresserade av tillverkarens olika designelement att vi under Mobile World Congress dedikerade ett eget inslag kring One-seriens industridesign. HTC One X imponerande med sitt användande av polykarbonatplast och lyckades utveckla en smakfull, tunn och styrktålig telefon som för att vara tillverkad i plast hade en riktigt hög premiumkänsla.

HTC One S är tillverkad i superupphettat aluminium som förvisso visat sig komma med vissa barnsjukdomar, men som på det stora hela ger telefonen en riktigt härlig känsla. One S är verkligen supertunn med en profil på endast 7,8 mm och känns med sin unibody konstruktion riktigt solid och stabil. Telefonen känns även bra i handen med dess något rundade kanter.

Telefonens design går inte av för hackor och så länge man klarar sig utan de förslitningsskador det rapporterats om – där HTC ersatt de som drabbats – ger HTC One S en av de bästa premiumkänslorna på telefonmarknaden idag.

HTCOneSbox HTCOneSboxback
HTCOneSNH HTCOneSback
Specifikationer HTC One S
Mått (H x B x D) 30,9 x 65 x 7,8 mm
Vikt 119,5g
Skärmpanel Super AMOLED (Pentile-matris)
Storlek och upplösning 4,3 tum, 540×960 pixlar (240 ppi, Pentile Matrix)
CPU Snapdragon S4 MSM8260A (Qualcomm Krait med dubbla kärnor)
CPU-frekvens 1,5GHz
GPU Adreno 225
RAM 1GB
Internimnne 16GB
Batteri 1650 mAh
Anslutningar MHL, 3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation HSDPA+, 21,1 Mbps, WiFi 802.11n, Bluetooth 4.0, FM-radio, GPS
Kamera Baksidan: 8MP F2.0 28mm lins med autofokus och LED blixt, spelar in video i 1080p Framsidan: 1,3MP för videosamtal
Sensorer Accelerometer, Gyroskopsensor, ljussensor, närhetssensor, G-sensor
Operativsystem Android 4.0.3, Ice Cream Sandwich med Sense 4.0

HTC One S bjuder på flera höjdpunkter i specifikationslistan. Det givna dragplåstret är mobilmarknadens första 28 nanometer processor i form av Qualcomms MSM8960 SoC – även känd som Snapdragon S4. Dess dubbla Krait CPU-kärnor arbetar i 1,5 GHz och paras med en Adreno 225 GPU som med högre klockfrekvenser och optimeringar från tidigare Adreno 220 ska ge rejäla prestandaökningar i de flesta lägen.

Vi passade på att köra ett par snabba grafiktester med GL Benchmark 2.1 där vi renderar en grafisk scen i 1 280 x 720 pixlars upplösning i så kallad off-screen mode så att telefonernas urpsrungliga upplösning inte påverkar resultaten.

glbenchmarkegypt

glbenchmarkPro

Som vi ser är HTC One S faktiskt konkurrenskraftig med storebror HTC One X och placerar sig knappt bakom i Egypt-testet men faktiskt snor prestandakronan från sitt syskon i det något mer lättsmälta Pro-testet. Fler GPU-tester kommer givetvis i vår fullskaliga recension.

Som vi visade i videogenomgången är HTC One S även riktigt kraftfull när det kommer till CPU-prestanda och i Sunspider visar man hur effektiv Qualcomms nya Krait-arkitektur faktiskt är, med närmast identisk prestanda som HTC One X trots att storebror kommer med dubbelt så många CPU-kärnor.

sunspider

Övriga specifiaktioner på telefonen är också goda med 1GB RAM, där Snapdragon S4 dock roffar åt sig mer än Tegra 3, samt 16GB lagringsutrymme (ej expanderbart mer än med Dropbox eller USB-enheter) samt en mängd olika sensorer.

Till vår stora glädje ska HTC även bakat in samma kamerafunktionalitet i HTC One S som i One X. Vilket bör göra One S till en av de bättre kameratelefonerna på marknaden, huruvida detta stämmer får vi be att återkomma till framöver men från det vi sett av HTC One X bådar det i alla fall gott.

4,3 tums skärm med qHD-upplösning och PenTile

På specifikationssidan är den kanske enda akilleshälen hos HTC One S den 4,3 tum stora Super AMOLED-skärmen. Upplösningen i sig på 540 x 960 pixlar är något lägre än de HD-upplösningar och ger något sämre skärpa. Att HTC sedan valt en panel med så kallad PenTile-matris betyder att varje pixel har färre subpixlar vilket ytterligare försämrar den effektiva skärpan i bilden.

Det är inget tvivel om att exempelvis HTC One X och Galaxy Nexus med sina 720p upplösningar har bättre skärpa och även om även Galaxy Nexus nyttjar en Pentile-matris är den rejält uppskruvade upplösningen bättre på att dölja detta faktum.

htcones.pentile

htcones.pentile2Klicka för rejält högupplösta bilder.

Med det sagt märks skillnaderna oftast mest i regelrätta jämförelser med mer högupplösta skärmar, men vid läsning av mindre text och små grafiska element önskar vi givetvis att HTC satsat på en högre upplösning eller åtminstone en RGB-matris.

Android 4.0 och HTC Sense 4.0

Sist men inte minst levereras telefonen med en närmast identisk smak av Android som sitt syskon HTC One X. Förutom underliggande optimeringar för Qualcomm-plattformen är Android-versionen densamma, 4.0.3, samtidigt som HTC:s eget Sense 4-gränssnitt och egenutvecklade applikationer ger samma arbetsmiljö som i storebror, varför vi kan rekommendera vår genomgång av mjukvaran i HTC One X som ni finner i vår recension här.

Det är svårt att ge några konkreta omdömen av HTC One S efter vår korta handpåläggning men S-modellen är långt ifrån en klen underhuggare till sitt större syskon. Snarare ett kraftfullt komplement för dem som är ute efter en något mindre modell. Vi kommer att fortsätta vår djupare analys av HTC One S så håll utkik efter en fullskalig recension de närmaste veckorna.


Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Retur
12 Årtal sedan

När Svensson får upp ögonen för den här, och får klämma på den i butiken. Den kan inte bli annat än en storsäljare.Jag älskar att fotografera, det var därför jag köpte X.S kan fotografera lika bra den med, förutom att man inte kan visa sina alster riktigt lika bra. Men istället så får man en smidig snygg och slim, som jag tror flertalet föredrar. Prestandan på min X har man till 98% ingen användning av.Dom nya Premium modellerna har nått den gräns som Premium datorerna gjorde för fem år sedan, man behöver inte mer prestanda.Man har ingen glädje av prestandan,… Läs hela »