Ljudkvalité, volym, multimedia
Som vi snart kommer att gå mer in på i detalj snart är WP7 ett betydligt mer låst ekosystem än exempelvis Google Android. Likt Apple och iOS har Microsoft valt att ta en till synes mer kontrollerande roll över plattformen, något som givet har både sina för och nackdelar.
En av nackdelarna är att exempelvis uppspelning av multimedia som musik, film och bilder sker genom Microsofts egen mjukvara Zune. Det är Zune som man använder för att synkronisera – återigen likt Apple och iTunes – sitt material på telefonen. Vi kan med andra ord inte dra och släppa vilka filer vi vill till HTC Titan, musik eller film måste först gå igenom Zune för att ta sig in i telefonen för uppspelning. Med tanke på att Microsoft än idag inte erbjuder ursprungligt stöd för exempelvis MKV-filformatet i PC-versionen av Windows kommer det knappast som någon överraskning att även Windows Phone 7.5 Mango får klara sig utan detta.
Videouppspelning med bromsklossar
HTC Titan stödjer uppspelning av videofiler med formaten 3gp, .3g2, .mp4, .m4v, .mbr och .wmv. De goda nyheterna är att även högupplösta mp4-klipp fungerar väl, men som det ser ut idag finns det alltså ingen möjlighet att spela upp de populära videoformaten DivX, Xvid eller Matroska (mkv). Vilket är i synnerhet tråkigt med tanke på HTC Titans enorma skärm som lämpar sig mycket väl för filmkonsumering – i smartphonemått mätt givetvis.
HTC skeppar telefonen med sin strömmande videotjänst HTC Watch, men då den svenska versionen av WP7-klienten endast har ett par filmtrailers tillgängliga i dagsläget blir det mer att programbrickan i startmenyn tar upp onödig plats.
Det finns fortfarande möjligheter för de användare som vill spela upp andra filmformat på sin WP7-telefon. Men då får man ta sig an strömmande lösningar – exempelvis TVersity Remote som är WP7-klienten för TVersity eller Media Buddy för dem med en Windows Media Center PC – och det är knappast särskilt passande på exempelvis tåg eller flygresor där nätverken antingen är dåliga eller obefintliga.
HTC Titan och dess skärm är ypperlig att använda för filmtittande men då blir det till att konvertera sina videofiler till mp4 eller hålla sig till onlinebaserade tjänster som Youtube. Lite surt kan vi tycka, men i dagsläget är det samtidigt bara Android-telefoner som stödjer närmast obegränsad videouppspelning.
Musik
Som sagt sköts allt mediahantering i WP7 genom mjukvaran Zune och här finner vi exempelvis inget stöd för det förlustlösa formatet FLAC eller för den delen Ogg Vorbis. HTC Titan stödjer uppspelning av filmer med ändelserna m4a, .m4b, .mp3, .wma och Zune-mjukvaran kan synkronisera dina låtar vid en specifik bitrate, eller bibehålla filernas originalstorlek.
Zune hjälper dig automatisk med att hitta albuminformation och bilder när du matar in filerna i biblioteket, en trevlig funktion då speciellt albumbilder används på ett effektfullt sätt i Mango, men mer om det senare. Själva uppspelningen av musik sköts enkelt genom den ganska trevliga musikspelaren Zune. Microsoft har sett till att kontrollerna för spelaren ligger på samma position oavsett om du är i musikspelaren, i notifieringsfältet eller för den delen på låsskärmen, vilket underlättar handhavandet.
HTC Titan i sig ger en på det stora hela god ljudupplevelse och enligt våra subjektiva bedömningar har vi inte mycket att klaga på. Förutom ljudkvalitén finns det även gott om volym där vi nästan tycker att skalan på 1-30 är onödigt hög med tanke på att skillnaderna mellan de olika volymnivåerna är väldigt liten. 30 känns för högt för vanlig lyssning med våra hörlurssnäckor medan volym 1 faktiskt låter tillräckligt om vi sitter i ett rum utan omgivande ljud. En kortare skala och en lägre lägsta volym hade varit en förbättring.
Även den integrerade FM-radion gör sitt jobb och har ett lika stilrent och minimalistiskt gränssnitt som vi väntat oss av en WP7-applikation.
HTC Titan stödjer även DLNA med uppspelning till och från andra kompatibla enheter. Tyvärr fick vi aldrig tekniken att fungera i vår testmiljö, men potentialen att spela upp video och musik till och från andra enheter som TV-apparater och mediaspelare är ett klart plus i kanten.
Ljudvolym och samtalskvalité
Vi passade även på att ta en närmare titt på telefonens externa högtalare för att se om HTC Titan kan leva upp till sin storlek. Redan innan vi drog fram decibelmätaren var vi ganska säkra på att Titan skulle stå sig bra i konkurrensen när det gällde ljudvolym och vi blev verkligen inte besvikna.
HTC har använt Titans storlek på ett föredömligt sätt när det gäller ljudvolym och även om ljudkvalitén är vad den är i en smartphonehögtalare måste vi säga att detta är en av de bättre ljudande lurarna vi testat. Men främst av allt är den väldigt högljudd, märk väl att 3dBa räknas som en fördubbling i ljudvolym. Vilket ger en hint om hur bra tryck det faktiskt är i Titan när vi får ett samtal, SMS eller spelar musik ur högtalaren.
HTC Titan har både skärmen och ljudet för att vara en riktig mediaspelare, så nu håller vi bara tummarna för att mer än Youtube-missbrukare ska kunna nyttja detta på ett bra sätt.
Ser vi på samtalskvalité är det inget vi kan direkt klaga över. HTC håller inte högsta klass och ljudet har en mer digital känsla som vi börjar bli vana vid med de flesta smartphones. Med det sagt är Titan ingen syndare när det gäller samtalskvalité och likt den externa högtalaren har även samtalshögtalaren en god volym.
Mycket grundligt och intressant som vanligt.
Tethering och DLNA finns inte än antar jag?
Och när kommer testet på Nokia N9 då? 😉
[quote name=”Delph1″]Mycket grundligt och intressant som vanligt.
Tethering och DLNA finns inte än antar jag?
Och när kommer testet på Nokia N9 då? ;-)[/quote]
Haha, +1 på allt ovan!
Mycket bra recension! Dock undrar om man ska satsa på denna eller Nokia N9?
[quote name=”dj christian”]Mycket bra recension! Dock undrar om man ska satsa på denna eller Nokia N9?[/quote]
Du ska försöka prova båda om du får möjlighet. Windows Phone har ett härligt flyt och en väldigt smidig integrering som du ser i Antons väldigt genomförliga video.
N9 å sina sida har näst exakt samma styrkor med smidigt gränssnitt och bra integrering. Båda har väldigt bra meddelandehantering där allt är samlat på ett snyggt sätt.
Sidonotis, Mobil.se:s läsaare gav N9 full pott i deras prisutdelning: Årets mobil, Årets mobilkamera och Årets mobildesign.
När kommer Nokias WP7 lur?
[quote name=”Delph1″]Mycket grundligt och intressant som vanligt. Tethering och DLNA finns inte än antar jag? Och när kommer testet på Nokia N9 då? ;-)[/quote]Men gisses.. ser nu att jag glömt att ta upp både DLNA och internetdelning. HTC Titan stödjer nämligen både och! Internetdelningen är över WiFi och jag skriver detta på en UX21 koppad över WiFi till Titan. 🙂DLNA finns också med både uppspelning på annan enhet och i telefonen från annan källa. Tyvärr fick jag aldrig det att funka riktigt och skulle återkomma till den biten. Får skylla på allt jobb med WP7 genomgången.. Jag kommer uppdatera artikeln… Läs hela »
[quote name=”Anton Karmehed”]Men gisses.. ser nu att jag glömt att ta upp både DLNA och internetdelning. HTC Titan stödjer nämligen både och! Internetdelningen är över WiFi och jag skriver detta på en UX21 koppad över WiFi till Titan. 🙂DLNA finns också med både uppspelning på annan enhet och i telefonen från annan källa. Tyvärr fick jag aldrig det att funka riktigt och skulle återkomma till den biten. Får skylla på allt jobb med WP7 genomgången.. Jag kommer uppdatera artikeln med info om detta snarast![/quote] Sweet, då är den just nästan komplett featuremässigt 🙂 [quote name=”Anton Karmehed”]Jadu, N9 är ju jäkligt… Läs hela »
Hovmästaren!
Jag kan spela upp DivX samt Xvid på min Omnia 7 genom Zune och mobilen. ‘
Vad gjorde du för fel???