Sponsrat – Denna artikel presenteras av Huawei
Vem behöver egentligen en surfplatta och vad används den till? Här bjuder vi på några typiska användningsscenario och tips på hur du optimalt nyttjar din surfplatta.

Surfplattan har gått från att vara ett modeord till att bli en naturlig hemelektronikprodukt i många hem. Samtidigt är det många konsumenter som fortfarande inte riktigt vet hur och vad de ska använda sin surfplatta till. Ingen användare är den andra lik men samtidigt finns det vissa användningsområden som är mer optimala och vanliga för en surfplatta än andra. Här är några av våra favoritanvändningsområden för en surfplatta och med några enkla app-rekommendationer och tips.

Marathon-tittande på TV-serier (aka Binge watching)

Vad är ett signalfel när du har laddat surfplattan med favoritserierna från Netflix?

Du behöver ingen TV för att mätta dina abstinensbesvär när du fastnat i senaste TV-serien på Netflix, Amazon eller HBO’s streamingtjänster. Med en surfplatta kan du njuta av dina favoritserier och filmer på pendeltåget, bussen, flygresan eller i fåtöljen när TV:n är upptagen. Med en stor och högupplöst bredbildsskärm samt betydligt maffigare batteri än i din smartphone har du underhållning som räcker även på långa Atlantflygningar.

Tips: Använd offlineläge för att ladda hem serier och filmer innan du reser för att spara data och kunna njuta av underhållning även utan internetuppkoppling.

Rekommenderade streamingappar

Nya Huawei MediaPad M5

  • Skärm: 10,8″ IPS LCD, 16:10 bildförhållande. 2 560 x 1 600 pixlar, “Eye comfort”-läge för minskat blått ljus
  • CPU: Åttakärnig HiSilicon Kirin 960s SoC med Mali G71MP8 GPU
  • Minne och lagring: 4GB RAM, 64GB lagringsutrymme, upp till 256GB microSD-kort.
  • Ljud: Fyra högtalare med digital förstärkare optimerade av Harman Kardon, Hi-Res Audio, Huawei Histen
  • Batteri: 7 500 mAh för 12 timmar videouppspelning, full laddning på blott 2,9 timmar
  • Mått och vikt: 258,7 mm x 171,8 mm x 7,3 mm, 498 gram

Läs mer om och köp Huawei Mediapad M5

Surfa och läsa böcker

Det svenska namnet “Surfplatta” säger det mesta. Med sin stora skärm och kontinuerlig internetanslutning är din platta perfekt för att surfa efter senaste nyheterna och artiklarna på dina favoritsajter. Surfplattan används även fördelaktigt för långläsning av både e-böcker och e-tidningar där det större formatet ger en mer klassisk tidningskänsla.

Tips: Med ett blåljusfilter på skärmen minskar du stressen på dina ögon även vid långa sittningar och läsning i mörka miljöer.

Huawei MediaPad M5 med “ögonvänligt” läge ger mindre blått ljus, perfekt vid läsning av e-böcker.

Rekommenderade appar

Lyssna på musik, ljudböcker och styr stereon

Musik är och har alltid varit en väsentlig del i de flestas liv och med en väldesignad surfplatta får du betydligt kraftfullare ljud än i en mobiltelefon. Surfplattan är också i sitt esse på hemmafesten där du med din favoritapp kan strömma musik till bluetooth-högtalare eller andra multiroom-lösningar som Chromecast audio, Sonos och Spotify connect. Även ljudböcker gör sig ypperligt på surfplattan till morgonkaffet, glöm bara inte bort tiden och missa tåget till jobbet – det är lätt hänt.

Tips: Skicka runt plattan på festen med din favoritmusikapp och låt den bli en kompis-DJ kopplad till din stereoanläggning.

Med fyra högtalare placerade längs långsidorna är risken minimal att dina händer kommer i vägen för ljudet.

Rekommenderade appar

Spela på plattan med eller utan handkontroll

Likt dagens smartphones har surfplattor extremt kraftfulla processorer och grafikkretsar som gör det möjligt att spela riktigt grafiskt avancerade spel även på din surfplatta. Med en större och högupplöst skärm blir upplevelsen betydligt trevligare än på en mobiltelefon och vissa spel lämpar sig faktiskt bättre på en mobil enhet än på en TV eller skärm. Ett perfekt sätt att underhålla både vuxna och barn där pedagogiska spel med fördel kan användas för att främja lärande och logiskt tänkande.

Tips: Förvandla din surfplatta till en regelrätt spelkonsol genom att ansluta en bluetooth-handkontroll, enkelt och otroligt kul!

Metal Slug 3 är en gammal klassiker som fungerar perfekt med en bluetooth-kontroll.

Rekommenderade spel

Arbeta och var produktiv

Skriva mail, jobba på produktpresentationer eller för den delen bild- och videoredigering. Dagens surfplattor har både hård- och mjukvara för att klara av de flesta produktiva sysslor alldeles galant. Med ett tangentbordsskal så har du en enhet som i många lägen kan ersätta din bärbara dator och gör det med imponerande batteritid. Perfekt för studenten eller det resande kontoret där varken väska eller rygg vill bära runt på onödig vikt.

De som förbeställer Huawei MediaPad M5 får ett tangentbordsskal på köpet, perfekt för produktiva stunder!

Tips: Ta för vana att bära med dig ett USB-batteri vid sidan av din vanliga laddare och du kommer, på gott och ont. aldrig mer behöva sluta jobba.

Rekommenderade appar

Medan vi ovan presenterat några av de mest traditionella användningsområdena för en surfplatta finns det lika många otraditionella användningsområden som det finns användare. I nästa del av vår artikelserie om surfplattan fokuserar vi på dessa mer udda och oväntade användningsområden. Vi har redan ett rejält lager av egna tips men har du egna tips och exempel på hur just du använder din surfplatta får du gärna dela med dig av detta i kommentarerna och kanske plockar vi upp ditt tips i nästa artikeldel, på återseende!

För dig som vill läsa mer om Huaweis senaste surplatta MediaPad M5 kan ni göra det här.

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Huawei
Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Morkul
6 Årtal sedan

När jag först såg denna sponsrade artikel så tänkte jag först ignorera den men nu efter att ha tänkt igenom vad jag verkligen gör med mina surfplattor så känner jag mig tvungen. Hemma har vi två 8″ plattor som fungerar som fjärrkontroll till TV (och tillhörande utrustning) samt diverse “smarta” hem lösningar. Sedan har vi iPad Pro, iPad XL , Huawei MediaPad M5 samt lite andra plattor som alla ligger och samlar damm. Däremot har vi en Huawei matebook, inte av den nyare modellen, som har toutch och löstagbar skärm som är “arbetshästen” hemma, Det är den vi använder för… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
6 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Hehe kul att du bidrog med dina tankar Morkul! Har du 5 st (!) surfplattor hemma? :O Du får tom mig att se lite mesig ut.. Om jag förstår dig rätt har du redan hunnit köpa en M5 också? Jag förstår de som saknar tangentbordet men det är faktiskt sällan jag gör det personligen. Visst ibland kan det absolut komma till användning men då tycker jag att tangentbordsskalen faktiskt funkar bra. Är det tyngre arbete landar jag ofta i den bärbara datorn mest för att jag då ofta pillar med videoredigering. Men med det sagt, jag är faktiskt sugen på… Läs hela »

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Ena iPaden samt M5an är egentligen jobbets då jag ibland behöver dem för att kolla att våra program fungerar på alla plattformar. M5an snodde jag åt mig snabbt för att testa lite.

Ska man räkna med gamla plattor som bland annat Samsung Tab från 2010 så har jag betydligt fler än 5 surfplattor hemma 😀

Problemet som jag ser det är att få får i samma vikt, storleksklass och prestanda en bärbar med tangentbord en bärbar som inkluderar 4G och WiFi som dessutom har bättre batteritid och riktig Windows eller Linux (dual boot?) istället för nedskalad pek-OS.