Aquasar är enligt tillverkaren IBM en supereffektiv superdator som med hjälp av vattenkylning inte bara ska ge imponerande beräkningskraft utan även hjälpa till att värma byggnader på ett universitet i Schweiz.
IBM har nämligen levererat det första Aquasar systemet till Swiss Federal Institute of Technology i Zurich. Själva konceptet presenterade man redan under fjolåret men nu är man alltså redo att installera den första färdiga konfigurationen som erbjuder en beräkningskraft på 10 Teraflops genom två stycken IBM BladeCenter servrar. På specifikationslistan hittar vi både Intel-processorer och IBMs Cell-processor, som även används i spelkonsolen PlayStation 3.
Varje bladserver kommer att använda sig av ett specialutvecklat vattenkylningskit i minimal storlek som kyler processorer och kretsar med 60 gradigt vatten. Något som kan låta ineffektivt men som i själva verket räcker gott och väl för att hålla kretsarnas temperatur under de 85 grader som är maximalt tillåtna temperaturen.
Vatten tar upp värme 4 000 gånger effektivare än luft och Aquasar har en strömförbrukning på som är 40% lägre än ett motsvarande luftkylt system. Till råga på allt ska den överblivna värmeenergin användas för att värma upp byggnader på universitetsområdet.
Building energy efficient computing systems and data centers is a staggering undertaking. In fact, up to 50 percent of an average air-cooled data center’s energy consumption and carbon footprint today is not caused by computing but by powering the necessary cooling systems to keep the processors from overheating – a situation that is far from optimal when looking at energy efficiency from a holistic perspective.
Aquasar ska även sänka koldioxidanvändningen med hela 85%, något som var en av de viktigaste bitarna under utvecklingen av systemet som gjorts av IBM i samarbete med ETH i Zurich.
{youtube width=”560″ height=”340″}FbGyAXsLzIc{/youtube}
Källa: IBM