SSD-enheter används allt mer för att göra datorer snabbare, mindre, tystare och mer stöttåliga. Trots de flashbaserade produkternas många fördelar påstår Segates vd att nästan ingen använder dem för datalagring. I ett försök att hålla marknaden intresserad av hårddiskar säger vd Steve Luczo att ”ingen använder SSD-enheter för lagring”.
SSD-enheter har snabbt blivit många datoranvändares bästa vän. Lagringsenheterna är betydligt snabbare än traditionella hårddiskar och kan därför göra datorer både lättare och snabbare att använda. Försäljningen av enheterna ökar och hotar försäljningen av hårddiskar. En av världens största tillverkare av hårddiskar är Seagate som visserligen också producerar ett fåtal SSD-enheter men som förlitar sig på hårddiskmarknaden för att generera sina största intäkter.
”Kanske två eller tre procent av marknaden”
I ett samtal med investerar pratade nyligen Seagate:s vd Steve Luczo om SSD-marknaden och därmed om produktkategorin som ett hot mot företagets hårddiskförsäljning. Trots SSD-marknadens stora framsteg och sjunkande kostnader står Steve Luczo fast vid att SSD-enheter inte används för lagring. Det är hårddiskar som spelar den rollen.
“There is no one that is using SSDs for storage. I mean, maybe at the margin for replacing boot drives… I mean, maybe one or three per cent of the hierarchy is SSDs for storage. Most of your flash product is actually not hanging off the storage bus, it is fast memory.”, sa Steve Luczo.
Visst är det så att hårddiskar fortfarande är många företag och privatpersoners mest använda verktyg för masslagring men det går inte att påstå att hårddiskmarknaden inte hotas av flashbaserade lagringsalternativ. Marknaden för hårddiskar har sjunkit de senaste åren. I mitten av 2011 såldes runt 160 miljoner hårddiskar per kvartal. Det senaste året har denna siffra sjunkit drastiskt och ligger nu under 120 miljoner per kvartal. Den ändå relativt starka marknaden för hårddiskar kan främst förklaras av hårddiskars fortsatt stora kostnadsövertag. Trots sjunkande SSD-priser är hårddiskar fortfarande ungefär tio gånger billigare än SSD-enheter, räknat per gigabyte.
Källa: Tweaktown
Personligen använder jag bara hdd i NASen, alla datorer i hushållet har ssd. Så visst, om man hårdrar det så håller ju hans argument.
Varför försäljningen har dalat har nog mer att göra att cloud företagen hamstrade massa Hårddiskar för att erbjuda Kalle, Stina och alla andra över hela världen molnlagring.
#2, Cloud företagen behöver väl också hårddiskar? de kan ju inte lagra det i luften…
Jag endast SDD-DISKAR här hemma, så jag är väl en av “nästan ingen”, däremot är det såklart inte bra att lagra på SSD då datan försvinner vid längre strömavbrott.
Väntar ivrigt på xpoint, tills dess blir det massa backuper på olika ställen på den viktiga datan.
En vanlig HDD kommer inte innanför dörren här den saken är iaf säker. 🙂
[quote name=”MASSSWEDE”]Varför försäljningen har dalat har nog mer att göra att cloud företagen hamstrade massa Hårddiskar för att erbjuda Kalle, Stina och alla andra över hela världen molnlagring.[/quote] Skulle tro att det också beror på att behovet av lagring inte ökar lika fort som det gjorde förr.Familjen skaffade en Pentium 200MMX när de var aktuella, med 3GB disk.Rätt snart skaffade jag en 13GB disk till den. Några år senare när jag köpte dator har jag för mig disken låg på 60GB.Ständigt fulla. Folk som filmar mycket och gärna i 4K eller så behöver ju rejält, men för svensson med sin… Läs hela »
Jag lagrar mina privata projekt på SSD i filservern, snabbare så.Visst jag har avsevärt mycket mer HDD utrymme i jämförelse men där lagrar jag inte privat data i nån större utsträckning. Päronen lagrar foton på 2st SSD enheter.Faktum är att dom flesta klarar sig på 50-250Gb skulle jag säga som privatpersoner även om man fotar en del som mina päron gör.Dom långtidslagrar bland annat på en 500GB HDD men det är som sagt backup, samma data lagras på minst en SSD också och i bland bränner dom ut sina foton med. Faktum är att dom flesta som lagrar lokalt i… Läs hela »
Den där fabriksbranden i Thailand http://www.zdnet.com/article/thailand-floods-to-lead-to-hard-drive-shortages-for-months/ som användes som ursäkt för att inte kunna leverera, och som förklaring till varför priserna måste hållas uppe pga av brist på diskar bidrog till att jag köpte en större SSD istället… så jag har lagrat.
Sist jag köpte disk till min filserver (nästan två år sen) så betalade jag runt 33 öre/GB. Nu kostar samma disk 40 öre/GB.
[quote name=”Skuggan777″]däremot är det såklart inte bra att lagra på SSD då datan försvinner vid längre strömavbrott.[/quote]Inte alls. SSD har inga problem med att lagra data länge. Den rapporten som kom för några månader sedan var tyvärr aningen missvisande. I den rapporten så stod det att en SSD som ligger utan ström i vissa fall endast kan hålla laddningen i några veckor (vilket tyvärr vissa medier översatta till enstaka dagar). Det är dock väldigt missvisande då detta bygger på att enheten skulle ligga strömlös i temperaturer uppåt 50 grader. Under drift så är dock värmen bara bra (det gör att… Läs hela »
Sedan är dom siffrorna ofta baserade på att P/E cyklarna är slut och då håller cellerna laddning som sämst. Så en ny fräsch SSD kan nog hålla data i rumstemperatur i många år.
Sitter den dessutom i en dator som är på i bland så ska firmwaren refresha cellerna periodiskt.
[quote name=”pa1983″]Sedan är dom siffrorna ofta baserade på att P/E cyklarna är slut och då håller cellerna laddning som sämst. Så en ny fräsch SSD kan nog hålla data i rumstemperatur i många år.
Sitter den dessutom i en dator som är på i bland så ska firmwaren refresha cellerna periodiskt.[/quote]
Helt korrekt. Så det är ingen fara 🙂