Intel bekräftar försening av Cannonlake och 10 nm-tekniken

1
https://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Nyhetsbilder_Generic/fullimages/Intel_10nm_beyond.png

Förra veckan dök det upp rykten om att tillverkningssvårigheter har satt käppar i hjulet för Intels lanseringsplaner, och i samband med andra kvartalets kvartalsrapport bekräftas farhågorna; Cannonlake, uppföljaren till Skylake, tros dröja till slutet av 2017 eller ännu längre.

Nästa månad förväntas Intel lansera sjätte generationens Core-processorer, även kallade Skylake, som kombinerar en ny arkitektur med den 14-nanometersteknik som vi tidigare fått en försmak av med Core M och Broadwell. Skylake innebär ett “tock” i Intels lanseringsmodell, och kommer i sinom tid följas av ett “tick”, vilket är en krympning till en mindre tillverkningsprocess: Cannonlake.

De nya tillverkningsteknikerna har successivt skjutits på framtiden, och ursprungligen var planen att vi skulle få se nästa processnod, 10 nanometer, redan i år. I samband med att 14-nanometerstekniken skjutits upp och först nu dyker upp på bred front kommer 10-nanometerstekniken dröja ännu längre, med en preliminär lansering 2016.

Kaby Lake tar plats innan Cannonlake

Nu har dock Intel fått revidera även den tidsplanen, vilket bekräftades under företagets konferenssamtal i samband med årets andra kvartalsrapport. Där gjordes gällande att Cannonlake dröjer till hösten 2017 på grund av tillverkningssvårigheter med 10-nanometerstekniken, vilket lämnar ett tomrum i lanseringsplanen för nästa år.

Det gapet kommer istället fyllas av Kaby Lake, en tredje 14-nanometersteknik som blir en finslipning av Skylake snarare än en helt uppdaterad arkitektur. De exakta detaljerna kring Kaby Lake är fortarande okända, men gissningsvis rör det sig om en serie med högre klockfrekvenser än Skylake och andra optimeringar, snarlikt Devil’s Canyon-processorerna som byggde vidare på Haswell förra året.

Förseningen ringar in ännu en gång att övergången till nya tillverkningstekniker blir allt svårare, särskilt i och med att mycket av den kringliggande tekniken såsom litografiutrustning och halvledarmaterial har förändrats marginellt de senaste åren. Ny teknik som UEV (Extreme Ultraviolet Lithography) i kombination med nya halvledarmaterial som ersätter kisel förväntas blåsa nytt liv i branschen, men storskalig övergång till sådan tillverkning tros ligga åtminstone 4 – 5 år framåt.

Källa: The Register


Relaterade artiklar

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
RackhamDenRöde
RackhamDenRöde
9 Årtal sedan

Det låter som om Skylake blir ganska framtidssäker, med andra ord =)