Intel satsar inte på PCIe 4.0 men nya 400-serien får ändå en ny sockel, enligt rykte. Dessutom får vi nya detaljer om kommande entusiastprocessorer och de första desktop-processorerna från den tionde generationen.

I en ny läcka från kinesiska sajten XFastest ser vi nu nya detaljer om Intels tionde generation av Comet Lake-S CPUer och insikter i företagets planer för det kommande året. En första intressant detalj i de påstått interna Intel-bilderna visar att entusiast-processorerna i den kommande Cascade Lake-X-serien kommer att släppas med upp till 18 kärnor och en TDP på 165 watt. De nya processorerna ska baseras på en ny Glacier Falls-plattform. Trots det nya namnet säger dock ryktena att plattformen trots allt kommer att behålla namnet X299, gissningsvis på grund av relativt små förändringar.

Ny plattform men inget PCIe 4.0-stöd

Glacier Falls sägs alltså hålla sig kvar i 200-serien. En ny 400-serie är dock på väg. Den sägs komma med den tionde generationen av Core-processorer i Intels S-serie av processorer. Här utlovas en ny plattform med en ny sockel som kallas LGA 1200. Det betyder alltså att vi kommer att förlora bakåtkompatibilitet genom generationsskiftet. Planen sägs vara att påbörja produktion strax innan årsskiftet, så lanseringen är troligen att vänta under början av nästa år. I den nya plattformen finns inte stöd för PCIe 4.0, som vi hittar i AMDs senaste plattform. Intel sägs istället satsa på ett bredare stöd för fler I/O-baner, upp till 46 med 30 som hanteras av 400-chipsetet varav 24 är PCIe 3.0.

Hela vägen till 125 watt

Comet Lake-S ska ge utrymme för processorer med upp till 125, 65 och 32 watt TDP för entusiast- ner till lågenergi-processorer. Med upp till 10 utlovade kärnor pratar vi alltså om relativt varma nya processorer, med tanke på att nylanserade AMD Ryzen 3900X erbjuder tolv kärnor med 105 watt TDP och att Coffee Lake-S bara sträckte sig till sex kärnor och 95 watt. Med det sagt vet vi inget om klockhastigheter, eller några andra detaljer för den delen, så mycket nyans är kvar att fyllas i mellan siffrorna. Comet Lake-S ser i alla fall definitivt ut att sträcka sig relativt högt i energibehov.

Ett saltkar är alltid bra att ha nära till hands till rykten som detta. Dagens läcka ser i alla fall betydligt mer pålitligt ut än liknande rykten som cirkulerat den senaste tiden. Nu börjar vi alltså få en lite klarar bild av vad Intel planerar för stationära datorer som svar på AMDs lansering av Ryzen 3000 under förra helgen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Xelfeir
Xelfeir
5 Årtal sedan

Jomen därtill så är AMDs tdp på 105 dennes max watt. Medans Intels 95 watt tdp är minimum,normal användnings watt. Så överklockar du båda cpu så håller sig AMD inom utlovad ram medans intel drar ström övanför angiven summa. Skumt att de ens får skriva så när produkten inte drar den strömmen som uppgivits.

Morkul
5 Årtal sedan
Reply to  Xelfeir

Håller man på mycket med elektronik blir man snart varse om att det inte finns någon standard för hur TDP ska anges. TDP står ju endast för Thermal Design Power, alltså ingen som helst standard. Under årens lopp så har så väl Intel som AMD använd olika sätt att räkna på TDP och man måste helt enkelt läsa sig till vad som gäller för en viss processor. Vad gäller Intel just nu så är TDP beräknad på bas Hz och inte turbo. CPUn kan dock vara i turbo läge tills max Temp uppnås. Sedan förstår jag inte alls hur man… Läs hela »