Core i5-655K - Överklockning

Så, överklockning är ämnet, Intel Core i5-665K är objektet. Låt oss först och främst kika närmare på hurdan processorn är i sitt standardutförande.

alt
Intel Core i5-655K med Turbo Mode igång

Utan överklockning är processorn 100% identisk med i5-650, enda skillnaden finns i vilka multipliers som är tillgängliga. Nu är dock inte standardutförande något som intresserar oss direkt överdrivet mycket, vilket gör att vi tar och ger oss på överklockningstesterna med en gång. Lite inställningar vi använder oss av först och främst.

Moderkort ASUS Maximus III Extreme
Kylare Thermalright MUX-120
VCore 1.55V
VDIMM 1.65V
VQPI 1.4V
CPU-multiplier 25x/30x

Vår tanke med överklockningen är först och främst att hitta var gränsen går för CPU:n genom alla våra testprogram, dvs en överklockning som hade varit möjlig att använda vid vardagligt användande. Intels 32nm-process skalar för övrigt mycket bra med spänning och går utöver det även hyfsat svalt, varför vi inte hade några problem att testa med spänningar upp till 1.55V. Tanken är även att reda ut om man vid normal överklockning har någon nytta av upplåsta multipliers, se maxresultat med både vår “emulering” av i5-650 med x25-multiplier såväl som en betydligt högre.

alt

Intel Core i5-655K med nativ x25-multiplier – klicka för större bild

Våra första tester av i5-655K gav oss en mindre vägg vid drygt 4750MHz vid användande av x25-multiplier, stoppet skedde redan vid 190MHz BCLK, alltså en överklockning som hade varit högst realistisk att nå med en vanlig i5-650. Detta är alltså en frekvens som är stabil igenom samtliga program nämnda på förra sidan, Cinebench r10 var för övrigt applikationen som var den mest krävande.

När vi sedan gav oss på att testa med en högre multiplier, x30, fastnade vi på att minnena inte längre ville vara med oss i en jämförbar frekvens, då högre divider än 1:5 vägrade fungera korrekt med Clarkdale-CPU:n. Resultatet ser ni nedan.

alt
Maximal överklockning med Intel Core i5-655K x30-multiplier – klicka för större bild

Resultatet är som ni ser mer eller mindre exakt samma, multipliern gör alltså ingen som helst skillnad vid överklockning på luft, som väntat. Genom att köra en högre multiplier blev vi dessutom tvungna att offra en del prestanda i form av förlorad minnesfrekvens, vilket självfallet aldrig är positivt. Utöver denna stabila överklockning kände vi oss självfallet tvungna att testa först och främst maximal frekvens för SuperPI 1M med HyperThreading avstängd, men även ren maxfrekvens.

alt
8.455s SuperPI 1M vid 4924.3MHz – 197×25

alt
5276MHz – fortfarande med x25-multiplier

Våra slutliga resultat efter lite testande fram och tillbaka blev SuperPI 1M i drygt 4900MHz samt en validering i hela 5276MHz, vilket imponerar, men är av högst akademisk betydelse då detta inte var stabilt ändå. Men återigen, detta var utfört med x25-multipliern som även i5-650 säljs med. Kort sagt, anledningarna att välja en i5-655K är ganska få om din intention är att överklocka på luft. Däremot finns garanterat potential för processorn under flytande kväve, något vi dessvärre bommade denna gång då vi fick tillgång till ett BIOS med stöd för dessa nya upplåsta processorer så sent som i tisdags och tiden var knapp. Till nästa benchsession ska vi dock se till att hinna med i5-655K.

På nästa sida tar vi oss en närmare titt på i7-875K.

 

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments