Överklockningsresultat
Ivy Bridge-arkitekturen och dess nya 3D-transistorer tillverkade med 22 nanometersteknik ger oss ett riktigt imponerande prestanda-per-watt förhållande som mer eller mindre utklassar allt annat vi tidigare sett på marknaden. Tyvärr hittar vi inte bara fördelar med den nya tekniken, utan det som kanske var oundvikligt har skett. Med den nya tillverkningstekniken sitter transistorerna närmare varandra än någonsin tidigare, trots att processorn kräver ungefär samma spänning som tidigare. Det här betyder att mer värme behöver avledas än tidigare, på en mycket mindre yta.
De nya transistorerna bidrar också till denna bieffekt, med de nya “fenorna” vi gick igenom i början av testet har strömläckaget ytterligare att hinder att ta sig igenom innan det kan stiga upp till processorns heatspreader för att sedan avledas av kylaren. Resultatet blir att stora delar av spillvärmen fastnar i själva kretsen och kan helt enkelt inte avledas effektivt, så länge man inte tar till extrema medel som en kompressor, torris eller kväve. Det här visade sig vara ett problem med den nya Ivy Bridge-arkitekturen och Core i7-3770K.
Vi har tidigare sett hur Sandy Bridge varit fullt kapabel att nå klockfrekvenser på runt 5,0 GHz med en hyfsat rejäl spänningsökning och god kylning. Vi hade hoppats på något liknande med Ivy Bridge och hade det inte varit för våra tidigare rapporter om problem med överklockning på luft hade vi nog haft större förhoppningar än så.
4,75 GHz med relativt låg spänning
Vi började testa oss fram och det stor ganska snart klart att Core i7-3770K mycket riktigt är dålig på att släppa ifrån sig den värmeenergi som alstras i kiselkretsen. Vi har tidigare överklockat den 32nm-baserade Sandy Bridge-arkitekturen med spänningar på runt 1,4V utan några större problem med värmeutvecklingen, på Ivy Bridge började det bli stora problem redan vid 1,3V.
Som tur var är Ivy Bridge ganska pigg även vid lägre spänningar men efter idogt kämpande fick vi nöja oss med en slutgiltig klockfrekvens på 4,74 GHz med en spänning på 1,3V. Detta är inte fy skam, men det är i relation till Sandy Bridge och Intels nuvarande kretsar som jämförelsen blir lite jobbigare.
Vi passade på att köra liknande överklockning med Intel Core i7-2700K och stannade där på en slutgiltig frekvens av 4,95 GHz med en spänning på 1,415V. Det kan låta orättvist att spänningen var så pass mycket högre när vi överklockade Intels Sandy Bridge-processor, men detta är bara en naturlig effekt av att kretsen helt enkelt tillät mycket högre spänningar.
Även om Sandy Bridge-modellen drog mer ström så var prestandan faktiskt var något högre tack vare den ökade klockfrekvensen. Tyvärr fanns det även andra problem, som var direkt relaterade till varför vi inte kunde klättra högre upp i spänningar och frekvenser med Ivy Bridge.
Prestandatester vid överklockning
Positivt är dock att Ivy Bridge likt Sandy Bridge reagerar positivt på överklockning när vi ser till prestanda.
trist med värmebekymret.
men 4.7ghz med bättre ipc är ok även om inte optimalt.
Nä det är lite tråkigt som sagt, MEN det är ju något som en ganska liten del av konsumenterna kommer lida av. Håller man sig bara ett par 100 MHz från maxklock så är tempsen klart överkomliga och energiförbrukningen är fortfarande låg.
Men ska bli intressant att se om Intel kan förbättra detta framöver.
I testet borderlands så stämmer inte rangordningen tycker jag. Högsta FPS resulterar inte i högsta placering 😉
Ah ja där har det blivit något knas. Vi löser det i morgon! 🙂
IPC är bättre och strömförbrukningen i stock klock är bra. Men så fort man överklockar går den upp i vad Sandy Bridge klarar bara det att denna blir väldigt varm. Visserligen presterar denna bättre ändå tack vare IPC men hade nog trott på en liten ökning i max klock.
Kan det vara tri-gate transistorerna som inte kan leda bort all värme eller?
Hmm. Det kan inte vara så att det är dålig överföring mellan själva chippet och heatspreadern? Med tanke på att Kylaren inte blir särskilt varm även vid hög belastning?
På sidan 7 nämns att det saknas virtualisering VT-d, SIPP, vPro och TXT på vissa modeller. Modellerna “K” som är upplåsta för överklockning saknar tydligen dom.
Endera en som är full med funktioner eller en avskalad och olåst, för man kan inte få hela kakan.
Varför jag reagerade på det här, är för att jag tycker virtualisering verkar intressant och har många möjligheter 🙂
Känns ju rätt bra att jag inte satt och väntade på detta utan köpte en 2500K istället. Den lär ju utan problem överleva till nästa generation. Tror att Intel tänkt att IB ska vara till de med äldre grejer.
[quote name=”-Tjalve-“]Hmm. Det kan inte vara så att det är dålig överföring mellan själva chippet och heatspreadern? Med tanke på att Kylaren inte blir särskilt varm även vid hög belastning?[/quote]Det skulle mycket väl kunna vara en anledning. Men jag tror samtidigt inte det, problemet verkar vara konsekvent och en tillverkningsmiss med heatspreadern tror jag inte Intel hade släppt igenom. [quote name=”Marquzz”]Känns ju rätt bra att jag inte satt och väntade på detta utan köpte en 2500K istället. Den lär ju utan problem överleva till nästa generation. Tror att Intel tänkt att IB ska vara till de med äldre grejer.[/quote]Ja för… Läs hela »
Vad är anledningen till att byta ut WinRaR testet? Jag menar, det är ju ett reellt test och inget syntetiskt benchmark?
[quote name=”bran”]Vad är anledningen till att byta ut WinRaR testet? Jag menar, det är ju ett reellt test och inget syntetiskt benchmark?[/quote]
Det vi använder är ett syntetiskt benchmark i WinRAR, som visar upp minst sagt väldigt konstiga siffror ibland. (finns under Verktyg -> Benchmark och hårdvarutest)
Framöver är tanken att vi packar och/eller packar ned en riktig .rar-fil.
Tack för en bra recension! och nytt rekord i antalet sidor eller? 🙂 får läsa noggrannare sen hemma.
men det låter bra allt det där… Undras om jag kan köra civ i 2560×1600, med inte alltför mycket lull-lull, får prova och om det inte funkar köpa graffe-kort (eller fortsätta köra civ IV)
Riktigt bra recension.
Men… måste det verkligen testas 3 olika renderingstester? Cinebench räcker om ni frågar mig. Jag skulle hellre se att de två andra testerna byttes ut mot annat CPU-intensivt.
Ett förslag istället skulle kunna vara ett kompileringstest, säg Linuxkärnan, Chromium, Firefox eller något sådant.
Vad det andra skulle vara vet jag inte, men det måste finnas något annat än mer renderingstester. 😛
Hade först planer på att skaffa lite nya saker, 2500k såg bra ut eller nya 3570k. När den nya inte var så mycket bättre struntade jag i den och tänkte köra på 2500k istället. Men då såg jag priset på 2700k, dryga 2000kr, så då blev det en sån. Det får man nog anse vara ett bra pris. 🙂
Angående VT-d kan jag bara instämma, idiotisk att det inte finns på k processorerna.
Vilket nätagg använde ni?
[quote name=”xemacs”]Riktigt bra recension. Men… måste det verkligen testas 3 olika renderingstester? Cinebench räcker om ni frågar mig. Jag skulle hellre se att de två andra testerna byttes ut mot annat CPU-intensivt. Ett förslag istället skulle kunna vara ett kompileringstest, säg Linuxkärnan, Chromium, Firefox eller något sådant. Vad det andra skulle vara vet jag inte, men det måste finnas något annat än mer renderingstester. :P[/quote] Du har helt klart en poäng Xemacs. Våra CPU-prestandatester har ändrats en del under året som gott och tyvärr är inte heller vi helt nöjda med upplägget och spridningen på de olika testerna. Vi arbetar… Läs hela »