Intel Core i7-3770K – Ivy Bridge och 3D-transistorn är här

16

Temperaturer, den mörka sidan av Ivy Bridge

Med hjälp av en effektmätare och övervakningsmjukvaran Core Temp tog vi en närmare titt på de både kretsarnas beteende vid belastning och resultaten var ganska talande. Vi började med standardfrekvenser och körde 15 minuter av maximal belastning i testprogrammet Prime95. I båda fallen användes identiska testsystem som bestod av ett ASUS P8Z77-V Pro moderkort, Corsair AX1200W nätaggregat samt en Noctua NH-C14 kylare med en ensam 140mm fläkt strypt till 900 RPM.

3770kstocktemps

Redan i standardfrekvenser och med ungefär 13-15W lägre effektförbrukning börjar Ivy Bridge visa sin svaghet. Efter 15 minuters stenhård belastning hade temperaturen på vårt testexemplar av Intel Core i7-3770K ökat till mellan 66 och 71 grader beroende på vilken CPU-kärna vi tittar på. Detta är självfallet fullt godkända temperaturer för en CPU vid full belastning och den trots allt tysta kylarlösning vi använde.

2700Kstocktemps

Problemet är att Intels Core i7-2700K processor klarade av att hålla temperaturerna nere till mellan 58 och 63 grader vid samma belastning. Alltså närmare 10 graders lägre temperatur trots en högre effektförbrukning i Sandy Bridge-arkitekturen.

Vi gjorde även två snabba temperaturmätningar med en IR-termometer på vår Noctua-kylare ( värmerören närmast processorkretsen) och kunde där se att temperaturen på kylaren faktiskt var två grader lägre i vårt Ivy Bridge-system i jämförelse med Sandy Bridge-systemet. Detta trots att kretsarnas temperaturer borde ge det motsatta förhållandet.

Utan tvekan kan vi konstatera att Intels Ivy Bridge-arkitektur och de nya 3D-transistorerna har vissa problem att slussa värmen ut ur själva kiselkretsen. Om detta är något man kan lösa med framtida optimeringar i tillverkningsteknik är oklart, men vi skulle bli förvånade om man i alla fall inte lyckats begränsa problemet märkbart.

Tresiffriga temperaturer vid överklockning

För sakens skull passade vi även på att göra ett par snabba temperaturmätningar av processorerna i sina maximala överklockningar och här blir problemet än mer uppenbart. Med bara ett par minuters belastning i det tunga Cinebench 11.5 nådde 3770K en temperatur på mellan 89 och 99 grader beroende på CPU-kärna. Vi var även över tresiffriga värden med processorfrekvensen på 4,8 GHz.

3770KOCtemps

Går vi tillbaka till 2700K som med betydligt högre 1,415V nådde en slutfrekvens på 4,95 GHz stannade temperaturerna här på betydligt mer beskedliga 74 till 78 grader. Alltså en temperatur skillnad på mellan 10-20 grader, detta trots att 2700K drog 23 watt mer effekt i överklockat läge.

2700KOCtemps

Ivy Bridge ser ut att bli ett aber för överklockare som nöjer sig med vanlig konventionella luft och vattenkylning. Dagens 22nm-kretsar kan helt enkelt inte forsla värmen snabbt nog ur själva processorpaketet. Något som även kan bli en nöt att knäcka för kylartillverkarna på marknaden.

Den största frågan är kanske snarare hur mycket Intel själva kan effektivisera sin arkitektur och tillverkningsteknik. För att det finns goda överklockningspotential i de nya 22nm-transistorerna är det ingen tvekan om. Tyvärr krävs det exotisk kylning där man kan kyla ner hela processorkretsen innan den kraftiga belastningen appliceras.

I total motsats till Sandy Bridge tar Ivy Bridge ett steg framåt för avancerade överklockare, men ett steg bakåt för traditionella överklockare.

Subscribe
Notifiera vid
16 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
12 Årtal sedan

trist med värmebekymret.
men 4.7ghz med bättre ipc är ok även om inte optimalt.

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Nä det är lite tråkigt som sagt, MEN det är ju något som en ganska liten del av konsumenterna kommer lida av. Håller man sig bara ett par 100 MHz från maxklock så är tempsen klart överkomliga och energiförbrukningen är fortfarande låg.
Men ska bli intressant att se om Intel kan förbättra detta framöver.

zingo
zingo
12 Årtal sedan

I testet borderlands så stämmer inte rangordningen tycker jag. Högsta FPS resulterar inte i högsta placering 😉

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Ah ja där har det blivit något knas. Vi löser det i morgon! 🙂

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

IPC är bättre och strömförbrukningen i stock klock är bra. Men så fort man överklockar går den upp i vad Sandy Bridge klarar bara det att denna blir väldigt varm. Visserligen presterar denna bättre ändå tack vare IPC men hade nog trott på en liten ökning i max klock.

Kan det vara tri-gate transistorerna som inte kan leda bort all värme eller?

-Tjalve-
-Tjalve-
12 Årtal sedan

Hmm. Det kan inte vara så att det är dålig överföring mellan själva chippet och heatspreadern? Med tanke på att Kylaren inte blir särskilt varm även vid hög belastning?

Retur
12 Årtal sedan

På sidan 7 nämns att det saknas virtualisering VT-d, SIPP, vPro och TXT på vissa modeller. Modellerna “K” som är upplåsta för överklockning saknar tydligen dom.
Endera en som är full med funktioner eller en avskalad och olåst, för man kan inte få hela kakan.
Varför jag reagerade på det här, är för att jag tycker virtualisering verkar intressant och har många möjligheter 🙂

Marquzz
12 Årtal sedan

Känns ju rätt bra att jag inte satt och väntade på detta utan köpte en 2500K istället. Den lär ju utan problem överleva till nästa generation. Tror att Intel tänkt att IB ska vara till de med äldre grejer.

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

[quote name=”-Tjalve-“]Hmm. Det kan inte vara så att det är dålig överföring mellan själva chippet och heatspreadern? Med tanke på att Kylaren inte blir särskilt varm även vid hög belastning?[/quote]Det skulle mycket väl kunna vara en anledning. Men jag tror samtidigt inte det, problemet verkar vara konsekvent och en tillverkningsmiss med heatspreadern tror jag inte Intel hade släppt igenom. [quote name=”Marquzz”]Känns ju rätt bra att jag inte satt och väntade på detta utan köpte en 2500K istället. Den lär ju utan problem överleva till nästa generation. Tror att Intel tänkt att IB ska vara till de med äldre grejer.[/quote]Ja för… Läs hela »

bran
12 Årtal sedan

Vad är anledningen till att byta ut WinRaR testet? Jag menar, det är ju ett reellt test och inget syntetiskt benchmark?

Lagl0rden
Lagl0rden
12 Årtal sedan

Tack för en bra recension! och nytt rekord i antalet sidor eller? 🙂 får läsa noggrannare sen hemma.

men det låter bra allt det där… Undras om jag kan köra civ i 2560×1600, med inte alltför mycket lull-lull, får prova och om det inte funkar köpa graffe-kort (eller fortsätta köra civ IV)

xemacs
12 Årtal sedan

Riktigt bra recension.

Men… måste det verkligen testas 3 olika renderingstester? Cinebench räcker om ni frågar mig. Jag skulle hellre se att de två andra testerna byttes ut mot annat CPU-intensivt.

Ett förslag istället skulle kunna vara ett kompileringstest, säg Linuxkärnan, Chromium, Firefox eller något sådant.

Vad det andra skulle vara vet jag inte, men det måste finnas något annat än mer renderingstester. 😛

Snorch
12 Årtal sedan

Hade först planer på att skaffa lite nya saker, 2500k såg bra ut eller nya 3570k. När den nya inte var så mycket bättre struntade jag i den och tänkte köra på 2500k istället. Men då såg jag priset på 2700k, dryga 2000kr, så då blev det en sån. Det får man nog anse vara ett bra pris. 🙂

Angående VT-d kan jag bara instämma, idiotisk att det inte finns på k processorerna.

dj christian
dj christian
12 Årtal sedan

Vilket nätagg använde ni?

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

[quote name=”xemacs”]Riktigt bra recension. Men… måste det verkligen testas 3 olika renderingstester? Cinebench räcker om ni frågar mig. Jag skulle hellre se att de två andra testerna byttes ut mot annat CPU-intensivt. Ett förslag istället skulle kunna vara ett kompileringstest, säg Linuxkärnan, Chromium, Firefox eller något sådant. Vad det andra skulle vara vet jag inte, men det måste finnas något annat än mer renderingstester. :P[/quote] Du har helt klart en poäng Xemacs. Våra CPU-prestandatester har ändrats en del under året som gott och tyvärr är inte heller vi helt nöjda med upplägget och spridningen på de olika testerna. Vi arbetar… Läs hela »