Slutledning
Ivy Bridge-arktiekturen och Intel Core i7-3770K är en härlig kombination av prestanda och energisnålhet. Intels nya flaggskepp i mellanklassegmentet är kraftfullare än någon Sandy Bridge-baserad processor, samtidigt som processorn drar märkbart mindre ström.
De nya 3D-transistorerna är inte bara ett fiffigt marknadsföringsknep, den nya 22 nanometertekniken och Tri-gate-transistorerna gör att vi kan njuta av högre prestanda per effektförbrukning än någonsin tidigare och detta är något vi bara kan jubla över.
Tyvärr har även solen sina fläckar och som en passande liknelse är det även med Ivy Bridge värmeutvecklingen som är problemet. Eller rättare sagt det faktum att de nya 22nm-transistorerna har svårt att hantera kretsens värmeenergi. Transistorernas tredje dimension och tätare packning gör att värmen helt enkelt inte kommer ut snabbt nog ur kretsen. Detta bör sällan skapa några större problem vid vanlig användning, men vid överklockning är det en tydlig begränsning där till och med den äldre Sandy Bridge-arkitekturen får överhanden prestandamässigt.
Prestandaökningen vid CPU-beräkningar är inte på något sätt revolutionerande och med samma grundarkitektur som i Sandy Bridge är detta föga förvånande. Men Intel har höjt ribban på mellanklassmarknaden ytterligare en gång och även entusiastprocessorerna i Sandy Bridge-E familjen får svettas ibland, även om man återtar kommandot vid flertrådade applikationer.
Intel har även uppgraderat sin QuickSync-teknik och Ivy Bridge är märkbart rappare på att omkoda videokretsar än sin föregångare, en imponerande bedrift med tanke på att redan Sandy Bridge var marknadsledande inom detta, sett till ren prestanda.
“Intel Core i7-3770K är en processor som i vår ögon gör nästan allt rätt.” |
Den största och mest intressanta skillnaden rent prestandamässigt ser vi annars i kretsens grafikdel. Ivy Bridge har bakat in flera exekveringsenheter och detta räcker ganska långt. Vi ser faktiskt hur Intel vid ett flertal tillfällen till och med tar sig förbi AMD A-serien och deras kraftfulla APU-grafikkretsar. Även om AMD A8-3850 och dess Radeon HD 6550D grafikdel verkar dra det längsta strået i de flesta speltitlar, om än ofta med väldigt liten marginal mot Intels nya HD Graphics 4000-lösning.
Intel Core i7-3770K är en processor som i våra ögon gör nästan allt rätt. CPU-delen är snabbare än sina förgångare, givet med ganska små marginaler, samtidigt som grafikdelen är ett stort steg framåt för Intel. Att 3770K knappast riktar sig mot användare där integrerad grafik spelar någon större roll är samtidigt lite tråkigt, men knappast något vi kan klandra processorn för.
Att Intel sedan faktiskt sänker energiförbrukningen på sina kretsar, samtidigt som prestandan ökats, är något vi verkligen är genuint lyckliga över. Tyvärr har den nya 22-nanometertekniken fortfarande inte mognat riktigt och tendenserna att de interna temperaturerna rusar är en trist bieffekt som försvårar det lite för oss att sätta våra omdömen.
Är man en seriös överklockare blir tyvärr Ivy Bridge inte ett så lätt val som vi hade hoppats. För dem som har tillgång till exotisk kylning där man kan pressa kretsens temperaturer under nollan är det bara att slå till och dra på smilbanden när kretsen klättrar i frekvenserna, särskilt med flytande kväve. Men för dem med traditionell luftkylning eller för den delen vattenkylning kan det bli betydligt svårare att få maximal prestanda ur sin processor, något som troligtvis inte ens den bästa lappning eller kopparbas kan avhjälpa.
Överklockare som redan sitter på pigga Sandy Bridge-processorer i sina maskiner bör kanske därför avvakta och se hur Intel lyckas optimera sin nya 22nm-teknik framöver.
På det stora hela är Intel Core i7-3770K trots allt ett fenomenalt bra val för den som är ute efter en riktigt kraftfull processor med hög prestanda och låg effektförbrukning. Den betydligt kraftfullare grafikdelen är troligtvis mest en bonus i detta segment, men en trevlig sådan med tanke på det fortsatta processorkriget framöver. Prislappen ligger i överkant för mellanklassegmentet på drygt 3 000 kronor, men så gör även prestandan och funktionaliteten. Intel Core i7-3770K är en processor vi starkt kan rekommendera för dem som planerar att bygga en riktigt kraftfull och samtidigt energisnål maskin.
Intel Core i7-3770K Fördelar: Nackdelar: Cirkapris: 3199 kronor inklusive moms |
trist med värmebekymret.
men 4.7ghz med bättre ipc är ok även om inte optimalt.
Nä det är lite tråkigt som sagt, MEN det är ju något som en ganska liten del av konsumenterna kommer lida av. Håller man sig bara ett par 100 MHz från maxklock så är tempsen klart överkomliga och energiförbrukningen är fortfarande låg.
Men ska bli intressant att se om Intel kan förbättra detta framöver.
I testet borderlands så stämmer inte rangordningen tycker jag. Högsta FPS resulterar inte i högsta placering 😉
Ah ja där har det blivit något knas. Vi löser det i morgon! 🙂
IPC är bättre och strömförbrukningen i stock klock är bra. Men så fort man överklockar går den upp i vad Sandy Bridge klarar bara det att denna blir väldigt varm. Visserligen presterar denna bättre ändå tack vare IPC men hade nog trott på en liten ökning i max klock.
Kan det vara tri-gate transistorerna som inte kan leda bort all värme eller?
Hmm. Det kan inte vara så att det är dålig överföring mellan själva chippet och heatspreadern? Med tanke på att Kylaren inte blir särskilt varm även vid hög belastning?
På sidan 7 nämns att det saknas virtualisering VT-d, SIPP, vPro och TXT på vissa modeller. Modellerna “K” som är upplåsta för överklockning saknar tydligen dom.
Endera en som är full med funktioner eller en avskalad och olåst, för man kan inte få hela kakan.
Varför jag reagerade på det här, är för att jag tycker virtualisering verkar intressant och har många möjligheter 🙂
Känns ju rätt bra att jag inte satt och väntade på detta utan köpte en 2500K istället. Den lär ju utan problem överleva till nästa generation. Tror att Intel tänkt att IB ska vara till de med äldre grejer.
[quote name=”-Tjalve-“]Hmm. Det kan inte vara så att det är dålig överföring mellan själva chippet och heatspreadern? Med tanke på att Kylaren inte blir särskilt varm även vid hög belastning?[/quote]Det skulle mycket väl kunna vara en anledning. Men jag tror samtidigt inte det, problemet verkar vara konsekvent och en tillverkningsmiss med heatspreadern tror jag inte Intel hade släppt igenom. [quote name=”Marquzz”]Känns ju rätt bra att jag inte satt och väntade på detta utan köpte en 2500K istället. Den lär ju utan problem överleva till nästa generation. Tror att Intel tänkt att IB ska vara till de med äldre grejer.[/quote]Ja för… Läs hela »
Vad är anledningen till att byta ut WinRaR testet? Jag menar, det är ju ett reellt test och inget syntetiskt benchmark?
[quote name=”bran”]Vad är anledningen till att byta ut WinRaR testet? Jag menar, det är ju ett reellt test och inget syntetiskt benchmark?[/quote]
Det vi använder är ett syntetiskt benchmark i WinRAR, som visar upp minst sagt väldigt konstiga siffror ibland. (finns under Verktyg -> Benchmark och hårdvarutest)
Framöver är tanken att vi packar och/eller packar ned en riktig .rar-fil.
Tack för en bra recension! och nytt rekord i antalet sidor eller? 🙂 får läsa noggrannare sen hemma.
men det låter bra allt det där… Undras om jag kan köra civ i 2560×1600, med inte alltför mycket lull-lull, får prova och om det inte funkar köpa graffe-kort (eller fortsätta köra civ IV)
Riktigt bra recension.
Men… måste det verkligen testas 3 olika renderingstester? Cinebench räcker om ni frågar mig. Jag skulle hellre se att de två andra testerna byttes ut mot annat CPU-intensivt.
Ett förslag istället skulle kunna vara ett kompileringstest, säg Linuxkärnan, Chromium, Firefox eller något sådant.
Vad det andra skulle vara vet jag inte, men det måste finnas något annat än mer renderingstester. 😛
Hade först planer på att skaffa lite nya saker, 2500k såg bra ut eller nya 3570k. När den nya inte var så mycket bättre struntade jag i den och tänkte köra på 2500k istället. Men då såg jag priset på 2700k, dryga 2000kr, så då blev det en sån. Det får man nog anse vara ett bra pris. 🙂
Angående VT-d kan jag bara instämma, idiotisk att det inte finns på k processorerna.
Vilket nätagg använde ni?
[quote name=”xemacs”]Riktigt bra recension. Men… måste det verkligen testas 3 olika renderingstester? Cinebench räcker om ni frågar mig. Jag skulle hellre se att de två andra testerna byttes ut mot annat CPU-intensivt. Ett förslag istället skulle kunna vara ett kompileringstest, säg Linuxkärnan, Chromium, Firefox eller något sådant. Vad det andra skulle vara vet jag inte, men det måste finnas något annat än mer renderingstester. :P[/quote] Du har helt klart en poäng Xemacs. Våra CPU-prestandatester har ändrats en del under året som gott och tyvärr är inte heller vi helt nöjda med upplägget och spridningen på de olika testerna. Vi arbetar… Läs hela »