Intel Core i7-3770K – Ivy Bridge och 3D-transistorn är här

16

Lanseringen inleds med fyra kärnor

Intel inleder lanseringen av deras Ivy Bridge-processorer i tredje generationens Core i-familj, med fyrkärniga processorer så långt ögat kan se. Anledningen bakom detta har vi inte kunnat få någon klarhet i, det ryktas om problem i tillverkningen men då finner vi det skumt att de kan lansera de större kretsarna före de mindre med bara två kärnor.

Det vi finner uppgifter om att Intel helt enkelt har för stora lager av deras tvåkärniga Sandy Bridge-processorer mer troligt. De har därför valt att dra ut på lanseringen för att få en chans att tömma sina lager, vilket ska gynna både Intel självt men även tillverkarna. Det finns dock ett litet undantag, någonting vi tar upp lite längre ned på sidan.

3 mobila modeller varav en sticker ut

Det här har därför gjort att det inte blir någon fullskalig lansering på den mobila sidan, utan vi får nöja oss med nya styrkretsar och tre nya processormodeller med fyra kärnor. Intel inleder dock med de tre billigaste de har att erbjuda, men de kratfullare Core i7-37xx och Core i7-38xx för bärbara får dröja till senare.

Intel_3rd_gen_mobile

Core i7-3612QM står ut från mängden och får trots sina fyra kärnor ett TDP-värde på endast 35W. 35W är så gott som ett etablerat standardvärde, så det innebär att vi kommer kunna få mycket högre prestanda än tidigare, i tunnare formfaktorer. I vår recension av MSI GT70 testar vi Core i7-3610QM som på det stora hela är identisk med Core i7-3612QM, med en ökad klockfrekvens på 200 MHz i basfrekvens och turbolägen.

Intel skeppar det bästa de har att erbjuda sett till integrerad grafik på den mobila sida denna generation, precis som den förra. Vi har ännu inte sett någonting som tyder på att HD 2500 kommer hitta in i någon form av processorer för bärbara datorer, och finner det föga troligt. Så är man ute efter att nyttja deras inbyggda HD 4000-grafik, ska man inte behöva söka febrilt på internet för att se om just den dator du tänkt köpa har en processor med just denna grafikdel.

13 fyrkärniga processorer för stationära datorer, 1 dubbelkärnig

Intel slår på stort, och planerar att snabbt ersätta Sandy Bridge med deras nya processorer byggda på den purfärska 22 nanometerstekniken. De börjar i det övre segmentet med Core i7 och Core i5-processorer som samtliga är fyrkärniga, med ett litet undantag.

Intel_3rd_gen_desktop1Intel_3rd_gen_desktop2

Vi ser ovan samtliga modeller som lanseras idag, som sagt så kommer de tvåkärniga anlända lite senare. Undantaget är en ensam modell; Core i5-3470T som får två kärnor på 2,9 – 3,5 GHz med flertrådstekniken Hyper-threading och ett TDP-värde på 35W. Den får dock nöja sig med företagets HD 2500-grafik, som bör ligga strax under deras tidigare HD 3000 i prestanda.

Den nya toppmodellerna är Core i7-3770K och Core i5-3570K, och som suffixet K antyder kommer de med upplåsta multipliers för överklockning. Båda kommer med 77W TDP, och bör alltså vara strömsnålare än Core i7-2700K och Core i5-2550K som de ersätter. Vi ser även HD 4000-grafik på båda, medan Core i7-modellerna i vanlig ordning har Hyper-threading och 8 MB L3-cacheminne. Vi har sammanställt en liten checklista för vad som skiljer Core i7 mot Core i5 nedan:

Intel_CPU_LGA1155

Modellbeteckning Core i7 Core i5
Kärnor 4 4*
Trådar 8 4
L3-cacheminne 8 MB 6 MB*
Grafik HD 4000 HD 2500**
Saknar suffix 77W TDP
Suffix “K” 77W TDP, upplåsta multipliers för överklockning
Suffix “S” 65W TDP
Suffix “T” 45W TDP*

*Undantag: Core i5-3470T har två kärnor, Hyper-threading, 3 MB L3-cacheminne och 35W TDP
**Undantag: Core i5-3570K med HD 4000

Som ni ser i tabellerna ovan så skiljer det sig även en hel del vilka modeller som stödjer vissa säkerhetsfunktioner och virtualiseringsinstruktionen VT-d. Vi hade hoppats på att Intel skulle börja använda mer logik med deras produktnamn, men så är inte fallet. Vi kan hoppas att fragmenteringen inte blir lika tydliga längre fram i tiden när det är dags att släppa nyare modeller på marknaden.

Subscribe
Notifiera vid
16 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
12 Årtal sedan

trist med värmebekymret.
men 4.7ghz med bättre ipc är ok även om inte optimalt.

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Nä det är lite tråkigt som sagt, MEN det är ju något som en ganska liten del av konsumenterna kommer lida av. Håller man sig bara ett par 100 MHz från maxklock så är tempsen klart överkomliga och energiförbrukningen är fortfarande låg.
Men ska bli intressant att se om Intel kan förbättra detta framöver.

zingo
zingo
12 Årtal sedan

I testet borderlands så stämmer inte rangordningen tycker jag. Högsta FPS resulterar inte i högsta placering 😉

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Ah ja där har det blivit något knas. Vi löser det i morgon! 🙂

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

IPC är bättre och strömförbrukningen i stock klock är bra. Men så fort man överklockar går den upp i vad Sandy Bridge klarar bara det att denna blir väldigt varm. Visserligen presterar denna bättre ändå tack vare IPC men hade nog trott på en liten ökning i max klock.

Kan det vara tri-gate transistorerna som inte kan leda bort all värme eller?

-Tjalve-
-Tjalve-
12 Årtal sedan

Hmm. Det kan inte vara så att det är dålig överföring mellan själva chippet och heatspreadern? Med tanke på att Kylaren inte blir särskilt varm även vid hög belastning?

Retur
12 Årtal sedan

På sidan 7 nämns att det saknas virtualisering VT-d, SIPP, vPro och TXT på vissa modeller. Modellerna “K” som är upplåsta för överklockning saknar tydligen dom.
Endera en som är full med funktioner eller en avskalad och olåst, för man kan inte få hela kakan.
Varför jag reagerade på det här, är för att jag tycker virtualisering verkar intressant och har många möjligheter 🙂

Marquzz
12 Årtal sedan

Känns ju rätt bra att jag inte satt och väntade på detta utan köpte en 2500K istället. Den lär ju utan problem överleva till nästa generation. Tror att Intel tänkt att IB ska vara till de med äldre grejer.

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

[quote name=”-Tjalve-“]Hmm. Det kan inte vara så att det är dålig överföring mellan själva chippet och heatspreadern? Med tanke på att Kylaren inte blir särskilt varm även vid hög belastning?[/quote]Det skulle mycket väl kunna vara en anledning. Men jag tror samtidigt inte det, problemet verkar vara konsekvent och en tillverkningsmiss med heatspreadern tror jag inte Intel hade släppt igenom. [quote name=”Marquzz”]Känns ju rätt bra att jag inte satt och väntade på detta utan köpte en 2500K istället. Den lär ju utan problem överleva till nästa generation. Tror att Intel tänkt att IB ska vara till de med äldre grejer.[/quote]Ja för… Läs hela »

bran
12 Årtal sedan

Vad är anledningen till att byta ut WinRaR testet? Jag menar, det är ju ett reellt test och inget syntetiskt benchmark?

Lagl0rden
Lagl0rden
12 Årtal sedan

Tack för en bra recension! och nytt rekord i antalet sidor eller? 🙂 får läsa noggrannare sen hemma.

men det låter bra allt det där… Undras om jag kan köra civ i 2560×1600, med inte alltför mycket lull-lull, får prova och om det inte funkar köpa graffe-kort (eller fortsätta köra civ IV)

xemacs
12 Årtal sedan

Riktigt bra recension.

Men… måste det verkligen testas 3 olika renderingstester? Cinebench räcker om ni frågar mig. Jag skulle hellre se att de två andra testerna byttes ut mot annat CPU-intensivt.

Ett förslag istället skulle kunna vara ett kompileringstest, säg Linuxkärnan, Chromium, Firefox eller något sådant.

Vad det andra skulle vara vet jag inte, men det måste finnas något annat än mer renderingstester. 😛

Snorch
12 Årtal sedan

Hade först planer på att skaffa lite nya saker, 2500k såg bra ut eller nya 3570k. När den nya inte var så mycket bättre struntade jag i den och tänkte köra på 2500k istället. Men då såg jag priset på 2700k, dryga 2000kr, så då blev det en sån. Det får man nog anse vara ett bra pris. 🙂

Angående VT-d kan jag bara instämma, idiotisk att det inte finns på k processorerna.

dj christian
dj christian
12 Årtal sedan

Vilket nätagg använde ni?

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

[quote name=”xemacs”]Riktigt bra recension. Men… måste det verkligen testas 3 olika renderingstester? Cinebench räcker om ni frågar mig. Jag skulle hellre se att de två andra testerna byttes ut mot annat CPU-intensivt. Ett förslag istället skulle kunna vara ett kompileringstest, säg Linuxkärnan, Chromium, Firefox eller något sådant. Vad det andra skulle vara vet jag inte, men det måste finnas något annat än mer renderingstester. :P[/quote] Du har helt klart en poäng Xemacs. Våra CPU-prestandatester har ändrats en del under året som gott och tyvärr är inte heller vi helt nöjda med upplägget och spridningen på de olika testerna. Vi arbetar… Läs hela »