Slutledning
Återigen har vi kommit till ett mindre antiklimax i våra processorrecensioner. Senast var det dödade förväntningar på AMD:s Bulldozer-arkitektur. Nu är det istället uppfyllda förväntningar där en häftig produkt samtidigt ger oss en känsla av att världens största processortillverkare mer eller mindre dikterar sina egna villkor på dagens marknad.
Core i7-3960X är baserad på Sandy Bridge-arkitekturen, men med Sandy Bridge-E har man lagt till två kärnor, mer cache, en kraftfullare minneskontroller och inbyggt stöd för 40 PCI Express 2.0-kanaler. Sandy Bridge var redan riktigt kratfullt, men har nu blivit ännu kraftfullare. Vi måste dock påpeka att styrkretsen inte alls känns lika trevligt som vi först hade hoppats på, eller rättare sagt som Intel först planerat.
Core i7-3960X totalt dominerar på prestandafronten, och utpresterar många gånger Core i7-980X med stora marginaler. Inte ens storebror 990X hade haft skuggan av en chans med endast en marginalet högre klockfrekvens. Core i7-3960X är utan tvekan världens snabbaste konsumentprocessor, men vi kan inte låta bli att fråga oss själva – vem behöver den massiva prestandan?
Om vi börjar i en ände – spel. Medan den ligger i toppskiktet så gör även de mycket billigare Core i5-2500K och Core i7-2600K det. Core i7-3960X ligger i vissa fall marginellt före men det är verkligen med små marginaler. Det är svårt att rättfärdiga Core i7-3960X i en speldator, till och med LGA2011 överlag med en billigare processor känns inte som att det är värt pengarna. De läggs bättre på LGA1155 med antingen Core i5-2500K och Core i7-2600K, där du kan använda överskottet till att köpa ett bättre grafikkort – och få en skillnad du faktiskt märker av. Det är nämligen genomgående att vi just i spel till absolut störst del är begränsad av grafikprestanda – det underligt kodade StarCraft II som undantag. Detta är även ytterligare ett kvitto på hur ruggigt bra Intel lyckats med sin nuvarande Sandy Bridge-arkitektur.
Men LGA2011-plattformen och Core i7-3960X är givetvis inte helt ointressanta för speldatorer. För de med en tjock plånbok, och som ska köra med flera grafikkort kan det vara värt investeringen. Processorns råstyrka bör göra större nytta i en sådan miljö, och de 40 PCI Express-kanalerna ska kunna ge varje grafikkort den bandbredd de behöver. Om PCI Express 3.0 sedan fungerar som det ska, är detta givetvis ett plus i kanten.
När det kommer till mer flertrådade applikationer som Sandy Bridge-E utan tvekan är mest lämpad för, så finns det ingenting som ens är i närheten. I belastningar som 3D-rendering och videoredigering/omkodning, som verkligen kan dra nytta av sex kärnor och HyperThreading slår Sandy Bridge-E knock på allt motstånd. Har skulle vi även vara intresserade av den billigare Core i7-3930K som får nöja sig med endast 100 MHz lägre klockfrekvens och 20% mindre cache-minne för nästan halva priset.
Strömförbrukningen – Ett pris värt att betala för absolut prestanda?
Medan vi lovordar Sandy Bridge-E prestanda är inte allt positivt. PCI Express-stödet är fortfarande ett mysterium, och någonting vi lärt oss genom åren är att prestanda (nästan) aldrig kommer gratis. Vi pratar inte om processorns prislapp utan strömförbrukningen. Den ligger i nivå med AMD FX-8150 när processorerna belastas med Metro2033 och Cinebench, vilket bland annat kan härledas till de drygt vardera 2 miljarder transistorer dessa både kretsar hyser. När systemets bara står i vila på Windows-skrivbordet ligger det faktiskt högre än alla andra processorer, och överträffas bara av Core i7-980X. Överklockad når strömförbrukningen nya höjder från Intels läger – och överträffas återigen endast av AMD FX-8150.
Men vi kan i ärlighetens namn inte vara för hårda mot Core i7-3960X för sin strömförbrukning. Att den är hög går inte att förneka, men processorn erbjuder faktiskt prestanda i världsklass. Överklockad till 4,85 GHz uppvisade Sandy Bridge-E minst sagt imponerande prestandasiffror, till skillnad från AMD FX-8150 som bara drog massvis med ström utan att direkt ge någon häpnandsväckande prestanda i gengäld.
Sandy Bridge-E är crème de la crème om det är enbart prestanda man är ute efter. Vill man ha orivaliserat högst prestanda kosta vad det kosta vill samt är beredd att kompromissa med hög strömförbrukning och värmeutveckling finns det bara ett val på marknaden – Intel Core i7-3960X. Företagets nya flaggskepp seglar ut ur testlabbet med en välförtjänt Referensprodukt-utmärkelse.
“En referensprodukt är den ledande produkten på marknaden som alla andra produkter jämförs mot. När man köper en referensprodukt så finns det ingen produkt som erbjuder mer prestanda än denna produkten inom sitt område. Produkter som svarar på frågan “Vad är det mest presterande pengar kan köpa i dagsläget?” Detta gäller inte produkter som är avsedda för företagslösningar eller industri.
– Produkten ska totalt sett i genomsnitt av tester ha högsta prestandan av alla produkter på marknaden inom sitt område. Exempel på område är till exempel Processorer, Grafikkort, SSD, etc.”
Intel Core i7-3960X Fördelar: Nackdelar: Lägstapris på prisjakt.se: |
För den som är intresserad av Sandy Bridge-E plattformen i sin helhet bör ni hålla ögonen öppna. Vi arbetar för närvarande med en stor jämförelse av några av marknadens hetaste Intel X79-moderkort, men mer information om detta kommer framöver.
Trevlig morgonläsning! Den här recensionen får mig att undra vad AMD tänker just nu. Skall de ge upp helt på prestandafronten och göra netbook-CPU:er? Nu när ARM växer så det knakar så kanske det inte räcker häller, i längden.
Härligt med recension!
fackamato: APU?
Egentligen så gör inte Sandy Bridge-E så stor skillnad för AMD. Man har inte haft något att konkurrera med i denna prisklass på många många år. Däremot är Sandy Bridge och inte minst Ivy Bridge något AMD kommer få det jäkligt tungt med, och redan har.
Tror som sagt att AMD får fokusera på budget och mellanklass med sina APU-kretsar i dagsläget, för att försöka hitta sin nisch eller arbeta sig ikapp Intel åtminstone på den under prestandamarknaden.
Lite som en Ferrari, grym prestanda (om du kör på bana) och överprissatt.
Ja det är mer eller mindre precis som väntat kan vi väl säga. Men det är ju lite hissnande hur mycket mer prestanda Intel kan få ut ur sin arkitektur på samma tillverkningsprocess som AMD.
Det kanske häftigaste med denna lanseringen i mina ögon är annars hur jäkla bra Sandy Bridge och inte minst 2600K faktiskt är. För spelgalningar är det löjligt mycket prestanda för pengarna, ingen nyhet men ännu tydligare när man ser jämförelsen med snuskdyra SB-E. 🙂
Hoppas ni även tar med lite moderna grafikkort i det testet än de från dackes tid som var med i detta test.
Annars helt ok recension även om jag även velat se 3930K modellen som kommer vara “het” för oss på en budget.
[quote name=”Birks”]Hoppas ni även tar med lite moderna grafikkort i det testet än de från dackes tid som var med i detta test.
Annars helt ok recension även om jag även velat se 3930K modellen som kommer vara “het” för oss på en budget.[/quote]
HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?
Inget oväntat här precis. Jag behövde inte gå igenom sida efter sida, utan nöjde mig med slutledningen.
Intressant läsning av det lilla jag läste. 🙂
Jag hade också önskat att recensionen innehöll sli 580 eller cfx 6970 konfiguration samt inkluderade överklockad i7 s1366 tex i 920@4ghz om byte för användarna är aktuellt.
Gillade artikeln i det stora hela, den var mer positiv än dem andra på nätet.
[quote name=”smartidiot89″]
HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?[/quote]
My bad jag läste på systemkraven på varje spel test och trodde det var kortet ni använt, såg på test system att det var ett 6970 2GB, så då har jag inget att klaga på angående moderna grafikkort, dock hade jag fortfarande velat se 3930K och sli/cfx eftersom grafikkorten oftast är flaskhalsen.
jag hade gärna sett lite större prestandaskillnad mot 980. Även om cpun är den högst presterande idag så hade man nog förväntat sig lite häftigare grejer. För dyr i förhållande till prestandaökningen, prestandaökning i bara flertrådade applikationer, för lite skillnad mot 2600k för de allra flesta, för hög strömförbrukning. en ivy bridge mellanklass cpu börjar kännas mer och mer intressant. frågan är om intel kommer använda sitt försprång till att vila på lagrarna när det inte finns något motstånd eller om de kommer att fortsätta utveckla i en hög takt.
[quote name=”Birks”][quote name=”smartidiot89″]HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?[/quote]My bad jag läste på systemkraven på varje spel test och trodde det var kortet ni använt, såg på test system att det var ett 6970 2GB, så då har jag inget att klaga på angående moderna grafikkort, dock hade jag fortfarande velat se 3930K och sli/cfx eftersom grafikkorten oftast är flaskhalsen.[/quote]Vi hade gärna också sett 3930K Birks, vi jagade den också men tyvärr han processorn inte komma fram i tid för att vi skulle kunna få med den i testet.… Läs hela »
Mycket rolig läsning. Dock så är det för dyrt för mig, kommer att hålla mig till AMD som jag gjort i princip hela mitt liv, förutom vissa snedsteg mot Intel :). AMD är för mig både lagom billiga och lagom kraftfulla :).