Intel Core i7-3960X – Världens snabbaste processor [Test]

13

Fyrkanalsminne och styrkretsen X79

Sandy Bridge-E kommer med fyrkanalsminne – mera känt som Quad-Channel på engelska och bland entusiaster. Tidigare rekord på konsumentmarknaden har LGA1366-plattformen med trekanalsminne, där Intel har stöd för 1066 MHz för varje minneskanal som kan bestå av en, eller två minnesmoduler – lite mer än 8,5 GB/s i bandbredd per modul för totalt närmare 25,5 Gb/s i teoretisk bandbredd.

8dimm

Med Sandy Bridge-E utökar man alltså detta till att stödja fyra minneskanaler samtidigt som man ökar den hastighet man officiellt stödjer. Utan överklockning får Sandy Bridge-E stöd för fyra minneskanaler som går i 1600 MHz, med en bandbredd på 12,8 GB/s vardera. Totalt kan alltså fyra minnen erbjuda upp till 51,2 GB/s minnesbandbredd vilket är en dubblering mot LGA1366. För konsumenter ser vi det här mer som en statussymbol, men för de som behöver den extra bandbredden borde det vara ett rejält lyft.

I våra tester kan vi konstatera att samtidigt som minnesbandbredden onekligen finns där är det ytterst sällan vi ens får en mätbar prestandaskillnad vid vanlig användning. Inte ens i krävande videoomkodning eller spel har vi märkt några märkbara prestandaskillnader.

sisoftmem

handbrakemem

Den fyrkanaliga minneskontrollern är med andra ord något vanliga konsumenter knappast har någon nytta av i dagsläget, vilket inte kommer som någon större överraskning då vi sällan sett behov av de tre minneskanaler Nehalem-arkitekturen introducerade för över 3 år sedan.

Intel X79 bjuder inte på många nyheter

Sandy_Bridge-E2

Styrkretsen med kodnamnet Patsburg, går även under sitt alias X79 och är inte riktigt vad vi hade väntat oss från början. Den erbjuder totalt sex SATA-portar, varav fyra är av 3.0 Gb/s-standarden och två 6.0 Gb/s, fjorton USB 2.0, Intel Gigabit LAN och Intel HD. Även åtta PCI Express 2.0-kanaler finns för tillverkarna att lägga till extra styrkretsar som stöd för USB 3.0 på ett moderkort.

Plattform X58+ICH10R (LGA1366) Z68 (LGA1155) X79 (LGA2011)
USB 2.0 12 14 14
SATA 3.0 Gb/s 6 4 4
SATA 6.0 Gb/s 2 2
PCI Express
6 PCI Express 1.1 8 PCI Express 2.0 8 PCI Express 2.0
PCI Ja Ja
Intel Gigabit LAN Ja Ja Ja
Intel HD Audio Ja Ja Ja

Ser man till tabellen ovan har inte Intels nya plattformsstyrkrets inte mycket att erbjuda mot deras toppkrets för socket LGA1155 utan de är närmast identiska. Jämför man däremot mot plattformen den ersätter ser vi lite nya saker. Stödet för fler USB 2.0 och SATA 6.0 Gb/s men även PCI Express-stödet och då pratar vi om de PCI Express-banor som finns i styrkretsen.

ICH10R som parades ihop med X58 kom med endast 6 PCI Express 1.1. Dessa är viktiga för tillverkare om de vill lägga till extra kretsar, som stöd för flera SATA 6.0 Gb/s, USB 3.0 eller helt enkelt extra funktioner. X79 kommer, likt Z68 med 8 PCI Express 2.0, något som öppnar upp många nya möjligheter för att utrusta moderkortet med extra funktionalitet. Men återigen är det nästan inget som skiljer X79 från den billigare Z68. Finns det en orsak till att X79 inte alls är så spännande?

lga2011

2011 magnifika pinnar för sex kärnor, fyrkanalsminne och 40 PCI Express-kanaler.

X79 var tänkt från början att komma med 14 SATA-portar, varav 10 SATA 6.0 Gb/s och SAS-stöd. Utan tvekan en styrkrets som hade fått andra från både Intel och AMD att skämmas. Men nu vart det inte riktigt som man hade tänkt sig, det går mycket rykten om att X79 stötte på problem väldigt sent i utvecklingsstadiet.

De första moderkorten som visades upp hade specifikationer från en sådan styrkrets planerade från början. Intel fick väldigt sent kapa stödet för detta enligt flera källor då de stötte på problem med styrkretsen. Ett av problemen ska ha varit PCI Express-stödet i processorn som gjort att man inte kunde få ut den bandbredd man hoppats på.

Subscribe
Notifiera vid
13 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
fackamato
13 Årtal sedan

Trevlig morgonläsning! Den här recensionen får mig att undra vad AMD tänker just nu. Skall de ge upp helt på prestandafronten och göra netbook-CPU:er? Nu när ARM växer så det knakar så kanske det inte räcker häller, i längden.

Swedish Berserk
13 Årtal sedan

Härligt med recension!

fackamato: APU?

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

Egentligen så gör inte Sandy Bridge-E så stor skillnad för AMD. Man har inte haft något att konkurrera med i denna prisklass på många många år. Däremot är Sandy Bridge och inte minst Ivy Bridge något AMD kommer få det jäkligt tungt med, och redan har.

Tror som sagt att AMD får fokusera på budget och mellanklass med sina APU-kretsar i dagsläget, för att försöka hitta sin nisch eller arbeta sig ikapp Intel åtminstone på den under prestandamarknaden.

Tempel
13 Årtal sedan

Lite som en Ferrari, grym prestanda (om du kör på bana) och överprissatt.

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

Ja det är mer eller mindre precis som väntat kan vi väl säga. Men det är ju lite hissnande hur mycket mer prestanda Intel kan få ut ur sin arkitektur på samma tillverkningsprocess som AMD.

Det kanske häftigaste med denna lanseringen i mina ögon är annars hur jäkla bra Sandy Bridge och inte minst 2600K faktiskt är. För spelgalningar är det löjligt mycket prestanda för pengarna, ingen nyhet men ännu tydligare när man ser jämförelsen med snuskdyra SB-E. 🙂

Birks
13 Årtal sedan

Hoppas ni även tar med lite moderna grafikkort i det testet än de från dackes tid som var med i detta test.
Annars helt ok recension även om jag även velat se 3930K modellen som kommer vara “het” för oss på en budget.

McKinley
13 Årtal sedan

Inget oväntat här precis. Jag behövde inte gå igenom sida efter sida, utan nöjde mig med slutledningen.

Intressant läsning av det lilla jag läste. 🙂

aov
aov
13 Årtal sedan

Jag hade också önskat att recensionen innehöll sli 580 eller cfx 6970 konfiguration samt inkluderade överklockad i7 s1366 tex i 920@4ghz om byte för användarna är aktuellt.

Gillade artikeln i det stora hela, den var mer positiv än dem andra på nätet.

Birks
13 Årtal sedan

[quote name=”smartidiot89″]
HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?[/quote]
My bad jag läste på systemkraven på varje spel test och trodde det var kortet ni använt, såg på test system att det var ett 6970 2GB, så då har jag inget att klaga på angående moderna grafikkort, dock hade jag fortfarande velat se 3930K och sli/cfx eftersom grafikkorten oftast är flaskhalsen.

Henrik Berntsson
Admin
13 Årtal sedan

jag hade gärna sett lite större prestandaskillnad mot 980. Även om cpun är den högst presterande idag så hade man nog förväntat sig lite häftigare grejer. För dyr i förhållande till prestandaökningen, prestandaökning i bara flertrådade applikationer, för lite skillnad mot 2600k för de allra flesta, för hög strömförbrukning. en ivy bridge mellanklass cpu börjar kännas mer och mer intressant. frågan är om intel kommer använda sitt försprång till att vila på lagrarna när det inte finns något motstånd eller om de kommer att fortsätta utveckla i en hög takt.

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

[quote name=”Birks”][quote name=”smartidiot89″]HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?[/quote]My bad jag läste på systemkraven på varje spel test och trodde det var kortet ni använt, såg på test system att det var ett 6970 2GB, så då har jag inget att klaga på angående moderna grafikkort, dock hade jag fortfarande velat se 3930K och sli/cfx eftersom grafikkorten oftast är flaskhalsen.[/quote]Vi hade gärna också sett 3930K Birks, vi jagade den också men tyvärr han processorn inte komma fram i tid för att vi skulle kunna få med den i testet.… Läs hela »

Henrik Andersson
13 Årtal sedan

Mycket rolig läsning. Dock så är det för dyrt för mig, kommer att hålla mig till AMD som jag gjort i princip hela mitt liv, förutom vissa snedsteg mot Intel :). AMD är för mig både lagom billiga och lagom kraftfulla :).