DDR4 och mer precis överklockning
Den kanske största nyheten för Skylake gentemot föregångarna Haswell och Broadwell är att den nya DDR4-tekniken nu introduceras även i konsumentsegmentet. Intel blev förra året först ut med DDR4 när man lanserade entusiastplattformen Haswell-E, som är kraftfull men inte riktad mot en bred massa. Processorerna i Haswell-E-familjen har exempelvis ingen integrerad grafikkrets som kan dra nytta av den högre minnesbandbredden i DDR4 – dessutom kommer både moderkort och processorer med riktigt saftiga prislappar i det segmentet.
Till Skylake kommer det istället finnas möjlighet att välja om du vill köpa ett moderkort med DDR3 eller DDR4 – vissa moderkort har till och med visats upp med stöd för båda teknikerna i samma system. DDR4 för med sig flera fördelar som en ny minnesteknik, men de höga uppgraderingskostnaderna kan göra det lockande att fortsätta använda DDR3 ett tag till för plånbokens skull.
DDR3 | DDR4 | |
Officiella datahastigheter | 800 till 2 133 Mbps | 1 600 till 3 200 Mbps |
Standardspänning | 1,5-1,65 volt | 1,2 volt |
Storlek på minnesmoduler | 1, 2, 4, eller 8 GB | 2, 4, 8 eller 16 GB |
Minneslatenser (CAS) | CL5 till CL13 (Frekvensberoende) | CL9 till CL18 (frekvensberoende) |
Kontaktgränssnitt | 240-pin DIMM | 288-pin DIMM |
Mått | 30,35 mm höga, 1 mm tjocka | 32,25 mm höga, 1,2 mm tjocka |
Ser vi till vad DDR4 faktiskt erbjuder så är det stödet för högre klockfrekvenser som fångar mest uppmärksamhet; Den nya minnestekniken har en instegsfrekvens på 2 133 megahertz, vilket är nära taket för de flesta vanliga DDR3-moduler. Samtidigt klarar DDR4 av att driva sådana frekvenser med en lägre effektförbrukning än föregångaren, och med högre minnesdensiteter. Idag ligger modulstorlekarna i samma liga som DDR3, men inom kort kan vi räkna med att det blir vanligare med konsumentminnen på uppåt 16, 32 eller 64 gigabyte per modul.
Precis som med DDR3-minne med höga klockfrekvenser för dock DDR4 med sig högre latenser sett till antal klockcykler – däremot innebär de högre frekvenserna också att varje klockcykel blir kortare, så den totala latensen bör vara jämförbar med DDR3.
Mer kontroll för överklockare
För alla de senaste processorgenerationerna från Intel har överklockning i stort sett uteslutande byggt på att justera processorns frekvensmultiplikator. Det innebär att det är enklare för amatörer att sätta sig in i överklockningen då det räcker med att skruva upp ett fåtal inställningar för att nå högre frekvenser, men det innebär också mindre kontroll över den slutgiltiga frekvensen.
Med Skylake vill Intel ge mer precision i överklockningen genom att göra det möjligt att manuellt justera basfrekvensen, eller BCLK, i betydligt större utsträckning än tidigare – frekvensen går nu att ställa in i en upplösning på enstaka megahertz. Även minnet går att justera mer precist, även om det inte går att ställa in med enstaka megahertz som för själva kärnorna. Huruvida processorerna faktiskt kommer gå att pressa längre än Haswell kommer vi få se när vi väl har sätter våra testexemplar på prov, men mer precision bör om inte annat göra överklockningen roligare för såväl lekmän som proffs.
Nämnvärt är även att Intel ska ha flyttat ut de inbyggda spänningsregulatorerna som infördes med Haswell. Fördelen som den tidigare lösningen förde med sig var att processorn fick mer kontroll över spänningsnivåerna för att på så sätt få högre energieffektivitet, men nackdelen är att spänningsregulatorerna i sig alstrar en del värme och höjer temperaturen för kretsen. Genom att flytta ut regulatorerna på moderkortet igen bör temperaturerna håller mer i schack. Notera dock att Intel fortfarande inte har bekräftat den här saken, men att våra temperaturmätningar i kombination med ihärdiga rykten starkt antyder att så är fallet.
I sweclockers test var skillnaden i effekt 25W mellan 4790k och 6700k (150vs125).
Märklig skillnad?
[quote name=”Json_81″]I sweclockers test var skillnaden i effekt 25W mellan 4790k och 6700k (150vs125).
Märklig skillnad?[/quote]
Det låter faktiskt märkligt. 4790K drar generellt mindre i alla våra förbrukningstester och vi kommer komplettera med fler innan veckan är slut. Han tyvärr inte med allt tills idag då det strulat en hel del med både det ena och det andra..
Men nej, 6700K bör dra ungefär lika mycket eller lite mer än 4790K. Vilket även stämmer överrens med TDP-värdena.
[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Json_81″]I sweclockers test var skillnaden i effekt 25W mellan 4790k och 6700k (150vs125). Märklig skillnad?[/quote]Det låter faktiskt märkligt. 4790K drar generellt mindre i alla våra förbrukningstester och vi kommer komplettera med fler innan veckan är slut. Han tyvärr inte med allt tills idag då det strulat en hel del med både det ena och det andra..Men nej, 6700K bör dra ungefär lika mycket eller lite mer än 4790K. Vilket även stämmer överrens med TDP-värdena.[/quote] Ok, reagerade bara på olikheten mellan testerna.Jag kan iaf dra slutsatsen att 6700k är helt ointressant och det gör inget att jag blev… Läs hela »
[quote name=”Json_81″][quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Json_81″]I sweclockers test var skillnaden i effekt 25W mellan 4790k och 6700k (150vs125). Märklig skillnad?[/quote]Det låter faktiskt märkligt. 4790K drar generellt mindre i alla våra förbrukningstester och vi kommer komplettera med fler innan veckan är slut. Han tyvärr inte med allt tills idag då det strulat en hel del med både det ena och det andra..Men nej, 6700K bör dra ungefär lika mycket eller lite mer än 4790K. Vilket även stämmer överrens med TDP-värdena.[/quote] Ok, reagerade bara på olikheten mellan testerna.Jag kan iaf dra slutsatsen att 6700k är helt ointressant och det gör inget att jag… Läs hela »
Även om det är tidskrävande tycker jag det är lite tråkigt att ni inte tar med toppmodellerna i Sandy Bridge och Ivy Bridge. Skulle också vara kul om ni tog med toppmodellerna Nahalem och Lynnfield så man får lite perspektiv. Det finns fortfarande många som fortfarande inte sitter på Sandy Bridge.
[quote name=”dj christian”]Även om det är tidskrävande tycker jag det är lite tråkigt att ni inte tar med toppmodellerna i Sandy Bridge och Ivy Bridge. Skulle också vara kul om ni tog med toppmodellerna Nahalem och Lynnfield så man får lite perspektiv. Det finns fortfarande många som fortfarande inte sitter på Sandy Bridge.[/quote]
Nu ska man väl inte göra reklam för konkurrenten, men sweclockers test har med 2600k iaf.
Instämmer att Nahalem och Lynnfield vore intressant att ha med, med tanke på hur lite som hänt sen dess.
Gärna överklockade med.
[quote name=”dj christian”]Även om det är tidskrävande tycker jag det är lite tråkigt att ni inte tar med toppmodellerna i Sandy Bridge och Ivy Bridge. Skulle också vara kul om ni tog med toppmodellerna Nahalem och Lynnfield så man får lite perspektiv. Det finns fortfarande många som fortfarande inte sitter på Sandy Bridge.[/quote]
Om du kan hålla dig ett litet tag till så ska du se att det är saker på G 😉
[quote name=”dj christian”]Även om det är tidskrävande tycker jag det är lite tråkigt att ni inte tar med toppmodellerna i Sandy Bridge och Ivy Bridge. Skulle också vara kul om ni tog med toppmodellerna Nahalem och Lynnfield så man får lite perspektiv. Det finns fortfarande många som fortfarande inte sitter på Sandy Bridge.[/quote] [quote name=”Json_81″][quote name=”dj christian”]Även om det är tidskrävande tycker jag det är lite tråkigt att ni inte tar med toppmodellerna i Sandy Bridge och Ivy Bridge. Skulle också vara kul om ni tog med toppmodellerna Nahalem och Lynnfield så man får lite perspektiv. Det finns fortfarande många… Läs hela »
[quote name=”-Tjalve-“][quote name=”dj christian”]Även om det är tidskrävande tycker jag det är lite tråkigt att ni inte tar med toppmodellerna i Sandy Bridge och Ivy Bridge. Skulle också vara kul om ni tog med toppmodellerna Nahalem och Lynnfield så man får lite perspektiv. Det finns fortfarande många som fortfarande inte sitter på Sandy Bridge.[/quote]
Om du kan hålla dig ett litet tag till så ska du se att det är saker på G ;)[/quote]
Det ser jag fram emot! 4770K skulle inte skada heller. 😉
Lite konstig prestanda på 7850K gentemot 6800K. Tänker främst på prestanda vid samma klockfrekvens. Kommentarer?
i7 5820K är vinnaren och man räknar bort strömförbrukningen.Varför ska man köpa en skylake för bara spel då eller? Men jag tror 6cpu kärnor håller längre även när gäller spel. Varför skäller ni inte på intel. Rena skämtet att skylake bara ha 4 cpu. Själv klart borde den ha minst 6 st. Sedan slår ju i7-5775C också skylake. Vill man ha mindre strömförbrukning så. Sedan kan man köpa instickskort med usb 3.1.Så varför köpa skylake då? ddr4 vad fan ger det. mer en kostar pengar? finns ddr3 i 2133 mhz tex.Ni borde sågat den totalt. inget nytt och efter minst… Läs hela »
[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Json_81″]I sweclockers test var skillnaden i effekt 25W mellan 4790k och 6700k (150vs125). Märklig skillnad?[/quote]Det låter faktiskt märkligt. 4790K drar generellt mindre i alla våra förbrukningstester och vi kommer komplettera med fler innan veckan är slut. Han tyvärr inte med allt tills idag då det strulat en hel del med både det ena och det andra..Men nej, 6700K bör dra ungefär lika mycket eller lite mer än 4790K. Vilket även stämmer överrens med TDP-värdena.[/quote] Pcperspectives tester så drog 4770K mindre än 6700K medans 4970K drog mer än 6700K.Skulle tippa på variation bland moderkort och CPU’er och alla… Läs hela »
Bara jag som reagerar på 4cpu på 14nm, och att det ska vara värstingen.Om jag inte minns fel hade man dual core på 90nm och quads på 45nm. Snacka om att möjlka oss konsumenter.Dual quad alltså 8 cpu skulle det vara minst på 14nm. Socket 2011 så kallade pro ligger ju en genration efter och har tp på 140 watt. Jag vet man haft problem med krympningarna. Men nu lägger dom bara ned energi på att tjäna pengar. Minska kostnaderna och tjäna en mer per cpu såld.Ni borde såga denna cpu jäms med fotknölarna för helvete. När AMD står och… Läs hela »
Ni hade alltså inga problem med 970SLI? Jag har själv det, negativ skalning i alla spel och mycket sämre resultat med 6700K än min gamla 3570K.