Månader av rykten och spekulationer senare är det nu dags att granska Intels nästa processorarkitektur – Haswell. Vi kommer sätta tänderna i tre purfärska modeller till den nya sockeln LGA 1150, och undersöker om den nya grafikdelen HD 4600 kan utmana AMDs grafikherravälde.

Efter förra årets processkrympning i form av Ivy Bridge är det nu alltså dags för nästa klockslag – Haswell. PC-marknaden krymper, och i takt med att ultraportabla datorer, mobiltelefoner och surfplattor får mer muskler och smidigare gränssnitt är det till stor del den stationära datorn som får flytta på sig.

Det hindrar inte Intel att vidareutveckla och driva på sin stationära plattform, som kommer med flertalet nyheter. Socket LGA1155 som introducerades med Sandy Bridge kommer nu lämna över stafettpinnen till LGA1150, och den som vill uppgradera till den nya arkitekturen behöver alltså även införskaffa ett nytt moderkort, där den aktuella styrkretsen för mellanklassen heter Z87.

Med Haswell fortsätter Intel med sin “Tick-tock”-modell, där vartannat år innebär en ny arkitektur (tock), följt av en krympning av tillverkingsprocessen året därpå (tick). Haswell markerar med sin nya arkitektur därmed ett “tock”, som bygger vidare på den 22 nanometers tillverkningsteknik som introducerades med Ivy Bridge förra året.

Under de nästkommande sidorna kommer vi undersöka vad Haswell och specifikt tre av dessa nya processorer har att bjuda på. Mellanklassaren Core i5-4570, i5-4670K med upplåst multiplikator och sist men inte minst i7-4770K, det upplåsta flaggskeppet med Hyperthreading.

Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
NiQ3
11 Årtal sedan

Detta test var dagens överraskning.
Bra test!
Trodde dock dom skulle vara mer strömsnåla än föregående.
Synd att dom inte har en kraftigare grafikdel i nån vanlig processor:(

Vore kul med ett test på ett par lite svagare processorer till t.ex. HTPC o lättare speldatorer. Då med integrerad grafik endast.
T.ex. kommande AMD a10-6600k mot nån Intel med lika prislapp.
//NiQ3

qw
qw
11 Årtal sedan

På sidan 2 står det “Ersättaren till den populära i5-3570K utan Hyperthreading heter i5-4670K och ärver precis som i7-3770K sina specifikationer”
Borde väl vara “och ärver precis som i7-4770K sina specifikationer”

På sidan 28 står det att Haswell är ett “tick”, ska vara en “tock”.

flopper
11 Årtal sedan

dålig överklockning gör dessa till en besvikelse.

Viking1962
11 Årtal sedan

När det är sån liten ökning för varje ny Intel processor så kanske AMD har en chans att komma tillbaka i spelet? får hoppas på det i alla fall så att marknaden blir mer jämnt fördelad. Läser man på sweclockers så verkar det som väldigt många inte kommer att uppgradera till Haswell

jacozz
jacozz
11 Årtal sedan

Hoppsan!
Jag tror ni råkade publicera AMD 6800k-resultat nån dag för tidigt 😉
Under rubriken (Spelprestanda med diskret grafik current position)

AMD73
11 Årtal sedan

ca 8% snabbare en ive och sedan sd kom för hur länge sedan? 3 år? så snackar vi utvecklingen nästan stått stilla. tänk fall AMD släppte något bra istället för super försenade bulldoser, som sög totalt.okej i laptops är Haswell bra mot ive på flera sätt. antar det. annars kan ju lika gärna sluta ta fram något nytt och vänta 10 år tills AMD kommer med något bra igen hahah

smocke
11 Årtal sedan

Tur man sitter på en 2600K SB istället för ivy/hashwell… bättre klockar cpu än SB får man fan leta efter!

Skulle aldrig byta ut denna SB imot nån av dom nyare cpu’erna som klockar rätt pissigt…

11 Årtal sedan

Generation efter generation riktar sig mot laptops och inte desktop. Känns mer och mer onödigt/dumt att köpa en desktop

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

Jag tycker det ser mycket bra ut. Det viktigaste är strömförbrukningen och den har fått sig en ordentlig förbättring. Då kanske vi äntligen kan få se tablethybrider med något roligare än Intel Atom.