Intel Ivy Bridge får variabelt TDP-värde och Thunderbolt

10
ivytdp

Intel kommer att sjösätta sin nya mobila plattform Chief River under andra kvartalet 2012. Stjärnan i familjen är den nya processorarkitekturen Ivy Bridge som med sin 22nm-teknik och tri-gate transistorer (3D) ska ge en mindre revolution i energiförbrukning. Nu avslöjar Intel att man ska nyttja detta genom att satsa på variabel strömförbrukning samtidigt som Thunderbolt gör entré.

Ivy Bridge ska till och med betraktas som något mer än bara en “Tick” i Intels lanseringsplaner. Varje år kommer en “tick-lansering” där man krymper transistorerna i en redan lanserad arkitektur där nya arkitekturer kommer vartannat år och räknas som en “Tock”. Intel menar att Ivy Bridge med sina nya 3D-transistorer och övriga nyheter ska räknas som en Tick+ lansering.

tick

Intels grundtanke är att man överlag vill sänka strömförbrukningen i sina mobila processorkretsar. Från mellan 35-45W till mellan 10-20W. Detta görs givetvis betydligt lättare med Ivy Bridge nya transistorer och tillverkningsteknik, men samtidigt vill Intel inte tappa topprestandan i sina mobila kretsar. För att motverka detta ska Ivy Bridge skeppas med ett variabelt TDP-värde (Thermal Design Power) där man med hjälp av en ny generations Turbo-teknik ska kunna överstiga det nominella TDP-värdet rejält.

ivytdp

Tanken är att processorerna vid behov ska kunna öka sina frekvenser så till den milda grad att TDP-värdet i själva verket ökar från det specificerade värdet på säg 15 watt till 35 watt. Hur länge kretsen stannar i sitt Turbo-läge beror helt på situationen och i slutändan processortemperaturen. Det kan handla om sekunder vid en ögonblicklig tung belastning, eller längre perioder. 

Intel ser stora potential i sina variabla TDP-värde när man tittar på dockningsbara datorer där datorn är inkopplad till elnätet och kanske även kan nyttja en effektivare kylning. Det senare ser vi som extra intressant och en väldigt logisk utveckling. Att dockningsstationer inte bara kan erbjuda ström och extra kontakter utan i större utsträckning utvecklas för att bidra med effektivare kylning.

Intel väntas introducera sin satsning på variabla TDP-värden med Ivy Bridge men deras nästa mikroarkitektur Haswell väntas förlita sig på tekniken i ännu större utsträckning.

Ivy Bridge får stöd för USB 3.0 samt Thunderbolt

Med Ivy Bridge ska Intel som bekant även lansera sin första styrkrets med inbyggt stöd för SuperSpeed USB 3.0. Men utöver detta ska man också introducera sitt egenutvecklade höghastighetsgränssnitt Thunderbolt som ska finnas integrerat i tillverkarens styrkretsar. 

Än så länge är det bara Apple som stödjer Thunderbolt på sina plattformar men när Ivy Bridge anländer lär vi se en hel annan fart på utvecklingen.

ivythund

Källa: Intel, genom Anandtech

Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
10 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jacob Hugosson
13 Årtal sedan

Oj, kommer verkligen som en överraskning att Thunderbolt kommer integrerat! Det är det som behövs om standarden ska ha någon som helst chans att växa. Vet samtidigt inte var jag tycker om deras variabla TDP-värde men så länge man håller det borta från bärbara datorer är det en spännande funktion.

Jacob Hugosson
13 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]jag är faktiskt också överraskad över Thunderbolt-integreringen. Med tanke på hur fläskigt chip Apple har i sina datorer. Det är i alla fall vad man skriver på Anandtech så såvida de inte fått det om bakfoten bör det stämma. Känns inte så troligt att skriva det som en del i plattformen om det inte är integrerat heller för den delen. Min personliga åsikt om variabelt TDP är rungande positivt! Desto smartare våra processorer blir desto bättre. De ska kunna anpassa sig efter olika situationer som batteridrift, nätdrift, belastning osv.[/quote]Thunderbolt är rätt fläskigt så undrar om Intel verkligen integrerat… Läs hela »

this
13 Årtal sedan

Helt rätt av Intel att lägga krut på att minska strömförbrukningen, då batteritid förmodligen är det vi konsumenter gnäller mest på. Eftersom att batterierna utvecklas så pass långsamt så är det upp till komponenterna att minska sin förbrukning istället.

Tror faktiskt AMD kan få det lite knepigt att hänga med här, man lär ju ha fördelar på grafiksidan men Intels 22nm 3D teknik lär bli svårslagen, om man ska tro på alla produktblad.

mitrix
13 Årtal sedan

Även om man nu kallar det variabel TDP, så kommer ju datorerna i.a.f. att behöva designas för säg 35W, då systemet om processorn ibland ska tillåtas dra mycket mer måste kunna förse tillräckligt med effekt, så strömregleringen måste fortfarande klara samma effekter. Det finns definitivt en bra potential för detta system, men det hänger på att mjukvaran följer med annars kan lätt ett scenario likt detta bildas:Processorn får en ökad belastning och går upp i över-TDP-läge -> processorn blir varmare -> fläktstyrningen reagerar med att höja fläkthastigheten -> datorn blir högljudd.Något som är mer irriterande än en kontinuerlig hög ljudnivå… Läs hela »

Laglorden
13 Årtal sedan

Det där med “variabel TDP” känns bara som en logisk fortsättning på det där som började med turbomoden i Nehalem. Alltså att den kör så mycket som den kan och behöver vid varje tillfälle… så det är en vidareutveckling bara. Thunderbolt? Va, vill man ha det? Hmm… tja, kanske då för att ha extra graffe-kort i nån “docka” man ploppar den bärbara i när man kommer hem/till jobbet, men grafikkortet är ju ändå integrerat i cpun liksom? Ah, nä, där får man nog övertyga mig bättre om det smart i det… vad ska man med Thunderbolt till då som inte… Läs hela »

Massor
13 Årtal sedan

Men om man har en cpu som ökar sitt TDPvärde när belastningen ökar är ju bara mumbojumbo. Då är det ju det högre värdet som är det riktiga TDP. Det lägre värdet är bara vad den ungefär förbrukar vid låg belastning. Eller?

Jacob Hugosson
13 Årtal sedan

[quote name=”Massor”]Men om man har en cpu som ökar sitt TDPvärde när belastningen ökar är ju bara mumbojumbo. Då är det ju det högre värdet som är det riktiga TDP. Det lägre värdet är bara vad den ungefär förbrukar vid låg belastning. Eller?[/quote]Ja tror processorn kommer anpassa sig beroende på vilka laster det handlar om. Vid intensiva applikationer där processorn får röra sig på maxnivå går nog det här “Turbo-läget” igång för att få arbetet klart så fort som möjligt så att datorn kan rulla på som vanligt igen. Men jag tror att den här funktionen kommer vara enormt beroende… Läs hela »

Laglorden
13 Årtal sedan

[quote name=”Massor”]Men om man har en cpu som ökar sitt TDPvärde när belastningen ökar är ju bara mumbojumbo. Då är det ju det högre värdet som är det riktiga TDP. Det lägre värdet är bara vad den ungefär förbrukar vid låg belastning. Eller?[/quote]Nja, TDP-värdet står ju för “Termal Design Power” och är till för att man ska kunna designa lådor som klarar ta bort så mycket värme. (Detta vet du säkert, men iaf) Men om processorn under 30 sekunder överskrider TDP-värdet för att sedan varva ned när den märker den börjar bli “för varm” så tycker jag att det är… Läs hela »

Massor
13 Årtal sedan

[quote name=”Laglorden”][quote name=”Massor”]Men om man har en cpu som ökar sitt TDPvärde när belastningen ökar är ju bara mumbojumbo. Då är det ju det högre värdet som är det riktiga TDP. Det lägre värdet är bara vad den ungefär förbrukar vid låg belastning. Eller?[/quote]Nja, TDP-värdet står ju för “Termal Design Power” och är till för att man ska kunna designa lådor som klarar ta bort så mycket värme. (Detta vet du säkert, men iaf) Men om processorn under 30 sekunder överskrider TDP-värdet för att sedan varva ned när den märker den börjar bli “för varm” så tycker jag att det… Läs hela »