Intel tillkännagav på Computex i år att deras kommande krympning av Sandy Bridge, Ivy Bridge skulle få variabel TDP. Man berättade inte exakt vad det innebär, förutom att TDP kunde ställas om efter behov men det är någonting man nu gått in på mera i detalj. Varje processor kommer få tre olika TDP-värden för tre olika användningsområden.

Idag med Sandy Bridge kommer processorerna med ett bestämt TDP-värde, för att ta ett exempel är det vanligaste 35W. Vad Intel då garanterar är att om OEM-tillverkarna bygger ett chassi, med kylning kapabel att avleda så mycket värme kommer processorn att fungera som planerat. Men tänk om OEM-tillverkarna skeppar datorn med en valfri dockningsstation, eller kylning som kan kyla en processor på 45W TDP? Sandy Bridge kan inte dra någon som helst nytta av det – men Ivy Bridge kan.

Ivy Bridge ska bli en så stor skillnad mot Sandy Bridge, att man räknar den som ett Tick+

Intels nya plan går ut på att ge din dator tre olika lägen beroende på användningsområde. Deras ULV (Ultra Low Volt) kommer att skeppas med tre olika TDP-klasser: normal på 17W, en lägre konfigurerbar TDP (cTDP down) och en högre konfigurerbar TDP (cTDP up). ULV-processorerna kommer att användas främst i andra generationens Ultrabooks, och vi börjar med att förklara cTDP up med Ultrabook-formfaktorn som exempel.

En Ivy Bridge-processor på 17W TDP kommer att arbeta vid vid 17W TDP precis som förut, men om datorn i fråga skeppas  dockningsstation som erbjuder extra kylningsförmåga kan processorn köra i ett 33W TDP-läge. Det betyder att processorn skulle köra med en högre frekvens, och få ett högre turboläge när den är dockad i en dockningsstation.

Med cTDP down gäller detsamma som ovan fast det direkt motsatta. Med en 17W-processor ska cTDP down ligga på endast 13W TDP som gör det möjligt att utöka batteritiden extra när man själv känner ett behov av det.

Även EE (Extreme Edition)-processorerna baserad på Ivy Bridge kommer med variabel TDP. Dessa processorer som skeppas med 55W TDP kommer kunna arbeta i 65W TDP i cTDP up och 45W i cTDP down. Vad som är intressant är att bara ULV och EE-processorerna nämns, vilket tyder på att det är just dessa dyrare och exklusiva produkter som kommer få dra nytta av den nya tekniken från Intel.

Intel_variable_tdp

Med cTDP up, gäller det även att det finns en dockningsstation från datortillverkaren om man vill kunna dra nytta av detta. Det är ännu oklart om man som slutanvändare kan använda vilken laptop-kylare som helst ihop med en Ivy Bridge-dator och köra på det högre TDP-värdet, men troligtvis måste det vara en kylare som är certifierad av tillverkarna själva. cTDP down ser vi däremot som ett väldigt välkommet tillägg, för hur många vill inte kunna utöka sin batteritid efter sina egna behov?

Källa: Anandtech

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments