Så kallade konfliktmineraler används i närmast all elektronik världen över vilket för en tid sedan fick stor uppmärksamhet i USA. Sedan dess har vissa företag ansträngt sig för att minimera användandet av konfliktmineraler, medan andra gör ytterst minimala ansträngningar eller helt struntar i det.

Termen konfliktmineraler refererar oftast till brytning av bland annat mineralerna coltan, kasserit och guld i östra Kongo. Civila tvingas ofta av beväpnade trupper att betala illegala skatter och att arbeta vid brytning av i gruvorna, varav mineralerna sedan smugglas ut ur landet för att säljas illegalt. Mineralerna i fråga är vitala för tillverkning av mycket konsumentelektronik och halvledare, vilket gjorde att ämnet för en tid sedan hamnade i hetluften i USA.

Enough Project har utfört mätningar på 24 stora tillverkare för att undersöka deras ansträngningar att undvika dessa mineraler. Intel ligger i toppen och får en poäng på 60, från en skala på 1 till 100 enligt Enough Projects kriterier. På andra plats hittar vi HP med en poäng på 54. På tredje och fjärde plats finns Philips och Sandisk som båda får 48 poäng, medan AMD ligger på en femte plats med 44 poäng.

I botten hittar vi Canon, Nikon och Sharp som samtliga har en poäng på endast 8, medan HTC ligger på 4. Värst är Nintendo som kammar hem 0 och som tydligen inte lyft ett finger för att undvika material från konfliktregionen. Att många amerikanska bolag bättrat sig beror på en lag som slogs igenom i USA, men lagen är inte helt utan kritiker som säger att den inte går till botten med problemet och istället har bidragit till att den legala exporten minskat. Mycket av ansträngningarna mot användandet av konfliktmineraler ska enligt Enough bero på konsumenterna, som manat företag att investera i ny utrustning som minimerat användningen konfliktmineralerna.


Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
11 Årtal sedan

Återvinning…………

utnyttjande av barn och folk både med kläder, skor och annat är riktigt utbrett.

shaglord
11 Årtal sedan

Det är bra att det exponeras men det är inte rätt att sätta förbud av import osv. Köparen kan inte bli domare. Inget land är perfekt och det finns många brancher, inte bara denna, som lider av liknande problem. Sluta ge ekonomiskt stöd till fattiga länder som inte tar tag i sådana här problem kanske. /s

Sebbe
11 Årtal sedan

Jag tror på mer handfasta skrämselregler där man i lagen mera har rätt att få pengarana tillbaka men får behålla varan utan speciell anledning när man upptäcker fuskare om man har köpt varan innom 6-12 månader. Det skulle nog svida för många företag, oavsett om varan kostar 10 kr eller 10 000 kr.

shaglord
11 Årtal sedan

[quote name=”Sebbe”]Jag tror på mer handfasta skrämselregler där man i lagen mera har rätt att få pengarana tillbaka men får behålla varan utan speciell anledning när man upptäcker fuskare om man har köpt varan innom 6-12 månader. Det skulle nog svida för många företag, oavsett om varan kostar 10 kr eller 10 000 kr.[/quote] Är det säljarens fel att återförsäljaren har sådana varor? Är det återförsäljarens fel att distributören har sådana varor? Tänk om Kina kommer till Sverige och säger att dem vill att vi ska rensa upp några problem dem inte gillar eller så klipper dem av sin import… Läs hela »