Marknaden för flashminnen är hetare än någonsin och det jobbas förbrilt med att förbättra tillverkningen av minneskretsar, både för att öka kapaciteten, prestandan och att sänka kostnander. Intel och Micron presenterar idag ett stort framsteg inom flash-baserad lagring, nämligen TLC-NAND eller Tripel Level Cell.

TLC innebär att man nu kan lagra hela tre databitar per minnescell istället för två (MLC) och en (SLC) som tidigare. Tillsammans med en tillverkningsteknik på 25nm, så kan man nu altså producera minnen med betydligt högre kapacitet till samma kostand som tidigare. Detta leder till lägre tillverkningskostnander och lägre pris för oss konsumenter.

{youtube}wOLkEfGT7XM{/youtube}

TLC-flash kommer att användas mycket i USB minnen och intergrerade enheter så som smartphones och mediaspelare. Micron planerar redan nu ett micro-SD kort på hela 64GB baserad på TLC-flash.

Intel Corporation and Micron Technology Inc. today announced the delivery of 3-bit-per-cell (3bpc) NAND flash memory on 25-nanometer (nm) process technology, producing the industry’s highest capacity, smallest NAND device. The companies have sent initial product samples to select customers. Intel and Micron expect to be in full production by the end of the year.

Man kommer dock inte att använda TLC-flash i SSD hårddiskar. Anledningen till det är att TLC får alldeles för låg prestanda för att vara intressant för SSD-enheter. En annan anledning är att TLC klarar av betydligt färre skrivningar än både SLC och MLC. I takt med att minnestekniker förfinas så är det inte omöjligt att vi får se TLC-flash även i SSD-enheter i framtiden.

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Henrik Berntsson
Admin
13 Årtal sedan

Klart intressant att se vad detta kan ge i framtiden. 3 bpc och 25 nm borde kunna ge en ganska rejäl lagringskapacitet på en 2,5 tums disk om man någon gång skulle satsa på SSD ändå