Intel Micron Flash Technologies har tillkännagivit nästa generation NAND-krets, nämligen en 128 Gb MLC byggd på företagens 20nm-teknik. Förutom att bjuda på högre kapacitet och en ny tillverkningsteknik kommer den med det snabba ONFI 3-gränssnittet.
IMFT (Intel Micron Flash Technologies) tillkännagav tidigare i år världens första NAND-krets byggd på en 20nm-teknik. I det här fallet handlade det om en 64 Gb-krets (8 GB) med 2-bit-celler (även kallat MLC) som följer det numera standard ONFI 2.x-gränssnittet som är begränsat till en bandbredd på 200 MB/s. Den nya kretsen IMFT har avtäckt får ses som nästa generations lagringsminne då den både kommer med ett nytt ONFI-gränssnitt, men även mycket högre kapacitet än någon NAND-krets tidigare.
Den nya kretsen bygger på en 20nm-teknik framtagen i samarbetet mellan Intel och Micron, och har en kapacitet på 128 Gb (16 GB) med 2-bit-celler som får det nya ONFI 3-gränssnittet. Det nya gränssnittet ökar taket för den hastighet en krets/kapsel i en SSD-enhet eller egentligen vilket enhet som helst kan leverera. Den går från det teoretiska maxtaket i ONFI 2.x på 200 MB/s till det dubbla på 400 MB/s. Det här kommer till största delen billigare SSD:er som använder färre kretsar kunna dra nytta av, då det i teorin skulle behöva hälften så många kretsar för att nå samma prestanda som tidigare i skrivning och läsning av sekventiell data. Det handlar alltså kortfattat om den maximala bandbredden mellan kontrollerkretsen och NAND-minnet.
- Läs mer om ONFI i Sveriges största SSD test Hösten 2011.
IMFT kommer med högst kapacitet på en NAND-krets hittills med sin 20nm-teknik
Som tidigare nämnt än 128 Gb också ett nytt rekord. Sett till kapacitet är det den största monolitiska NAND-kretsen hittills. Man skulle kunna para ihop åtta stycken sådana kretsar till en kapsel för att få totalt 128 GB lagringsutrymme. Det skulle kräva endast åtta kapslar för en SSD på 1 TB, eller sexton för en SSD på 2 TB. Även mindre enheter som smartphones kan dra nytta av detta, men inte minst Ultrabooks och MacBook Air som använder väldigt minimala SSD-enheter får potentialen att få högre kapacitet.
Medan tekniken ser bra ut så kommer den dröja. Idag finns inga kontrollerkretsar som är kompatibla med ONFI 3-gränssnittet. Intel och Micron räknar med att de första enheterna som börjar nytta deras 128 Gb 20nm MLC-krets inte kommer finnas hos konsumenter förrän 2013. Deras 64 Gb 20nm MLC-krets med det äldre ONFI 2.x-gränssnittet massproduceras däremot och redan ute hos partners för validering. De första SSD:erna med baserade på 20nm-tekniken väntas dyka upp i butik i mitten av 2012.
Den största frågan är självklart vilken hållbarhet IMFT får med sin 20nm-teknik? Den nya tekniken använder sig av HKMG för att bibehålla samma hållbarhet som tidigare, samt för att kunna krympa transistorerna till denna nivå. IMFT har alltså specificerat samtliga 20nm-kretsar att ha samma 3 000 – 5 000 skrivcyklar vilket är identiskt med deras 25nm-teknik. Vi kan i samband med 20nm vänta oss något lägre priser än idag.
Jag hoppas verkligen att det denna gången verkligen innebär stora prissänkningar, vid övergången till 25nm så blev det aldrig riktigt några rejäla prissänkningar att tala om.
problemet de har med 20nm är just antalet skrivningar.
995kr för 80gb intel disk idag e väl ok?
[quote name=”this”]Jag hoppas verkligen att det denna gången verkligen innebär stora prissänkningar, vid övergången till 25nm så blev det aldrig riktigt några rejäla prissänkningar att tala om.[/quote]
Jag håller med dig fullständigt.
Jag tycker vi har sett ganska stor prissänkningar från 34nm till 25nm. Idag får vi en 128GB SSD för 1400kr. Innan lpg dessa en bra bit över 2000kr. Idag får du 80GB under 1000kr. Det fick du inte då.
jämför man istället prestanda vs pris (som det trots allt handlar om med SSD) har produkterna blivit betydligt mer attraktiva. Kan dock hålla med om att det fortfarande är dyrt med SSD, eftersom man behöver minst 120GB för att klara sig med OS+program m.m
Slumpmässiga skriv- och läshastighet, samt hur en SSD beter sig när man använt den ett tag (TRIM och städ-tekniker) och pris/GB känns fortfarande mer intressant än prestanda. Man märket ingen direkt skillnad på SSD-enheter oavsett hur många hundra MB/s den ena erbjuder över den andra.
du tycker inte slumpmässig skriv/läshastighet ingår i “prestanda”? 😛
Jo visst, menar väl mer att det är så mycket viktigare än alla teoretiska max-värden folk stirrar sig blint på idag, speciellt när vissa enheter blir nämnvärt tröttare efter att de använts ett tag.