Intel P35 är en styrkrets som riktar sig till mellansegmentet. Antalet funktioner och framför allt prestandan behöver dock inte vara speciellt medelmåttig för det. Vi har samlat fem stycken moderkort från dem olika tillverkare, varav ett av korten också använder sig av DDR3.

Utvecklingen måste gå framåt. Det är vi säkert alla ense om. En del av utvecklingen är att introducera nya, förbättrade produkter, något som Intel varit mycket snabba med på senaste tiden med optimeringar och uppdateringar av produkter mest hela tiden. Eftersom utvecklingen börjar gå med ett löjligt tempo, är det i det närmaste svårt att hänga med i svängarna, men vi ska göra ett försök.

Vi minns säkert alla Intels P965, indirekt efterträdare/lillebror till I975X. Skillnaden mellan I975X och P965 var främst att P965 var billigare och saknade möjligheten till två stycken PCI-E x16-lanes. P965 var dock bra mycket bättre på att överklocka FSB, men ändå lite sämre än storebror I975X vid samma klockfrekvenser.

Intel har som sagt en fruktansvärd utveckling på gång för tillfället, och något var tvunget att göras på styrkretsfronten, då P965 börjar bli förlegat med Intel-standarder, då det är en styrkrets som introducerades redan i höstas. Så här har ni efterträdaren, kallad P35. Och vi har roundupen för er.


ASUS P5K3 Deluxe
Processorstöd Intel® Core™2 Quad / Core™2 Extreme / Core™2 Duo / Pentium® Extreme / Pentium® D / Pentium® 4 Processors
Styrkrets Intel P35/ICH9R
Minne 4x 240-pinDual-channel DDR3 1333/1066/800 MHz
Expansionsplatser 1x PCI-E x16
1x PCI-E x16 (x4-bandbredd)
2x PCI-E x1

3x PCI
Lagring 4x SATA 3Gb/s (RAID 0,1 via ICH9R)

2x SATA 3Gb/s (RAID0,1,JBOD via JMicron)
2x eSATA
1x IDE-kanal

1x FDD
Interna anslutningar 1x 24-pin ATX Power Supply connector
1x 8-pin ATX 12V connector
1x Floppy Port
1x ATA 133/100/66/3 IDE connector
1x IEEE1394
2 x USB header (support 4 ports)
1x FP-Audio
Externa anslutningar 1x PS/2-tangentbord

1x S/PDIF In

1x S/PDIF Ut
2x eSATA
6x USB 2.0

2x RJ-45 (10/100/1000Mbit)
1x RP-SMA-hane
WLAN-antenn
Formfaktor
Storlek
ATX
305x244mm
Pris ~1800kr

Av specifikationerna att döma är det här ett spännande kort. Förvisso inte fasligt många interna SATA-kontakter eller liknande, men integrerat WLAN direkt på moderkortet och DDR3-stöd är intressant, även om DDR3-priserna i dagsläget kanske inte får någon att jubla. Avsaknaden av PS/2-kontakt för mus gör knappast någon besviken, men lämnar oss att undra varför man inte slängde ut floppy-kontakt och PS/2 för tangentbord på samma gång. I och med avsaknaden av P35s stöd för floppy och IDE har man hängt på en JMicron-kontroller som så många gånger förr under P965-tiden, och denna hanterar även två av SATA-portarna.


Asus P5K3 är ett intressant moderkort, även om kanske inte utseendet gör att det direkt spritter någonstans. Som brukligt när det gäller deras Deluxe-moderkort; en svart PCB och en himlans massa heatpipes och koppar. Snudd på för mycket i detta fall, då det är knepigt att montera en stor kylare á la Noctua NH-U12 här.

På baksidan hittar vi sex USB-portar, och en hel massa annat gott, t.ex. ett antennuttag för WLAN-kortet som är inbyggt. Asus har valt att skippa PS/2-mus-kontakten, då de flesta ändå har en USB-mus vid det här laget. Undertecknad hade ur personligt perspektiv gärna sett att den andra PS/2-porten också hade avlägsnats och likaså floppyn, men dessa finns viss praktisk nytta med fortfarande (med frågetecken för floppyn).

För den som lyckats missa det är huvudnumret med detta kort dess DDR3-stöd, vilket vi försöker illustrera med den vänstra bilden. DDR3 har nämligen standardspänningen specifierad till 1.5V, vilket även står på själva minnesplatsen. För att hoppa en bit ner från minnesplatserna, har vi sydbryggan, väl undangömd under en relativt fancy kylare med lite reklam för Asus “AI Lifestyle”, SATA-portar och allt det vanliga. IDE-kontakten kanske inte sitter speciellt bra till, med tanke på att de flesta vid det här laget använder denna kontakt för sin optiska enhet, som i regel sitter högst upp, inte ner.


ABIT IP35 Pro
Processorstöd Intel® Core™ 2 Extreme/Duo/Quad processors with 1333/1066/800MHz FSB

Intel® Core™ 2 Extreme/Quad/Duo & Pentium® Dual Core Processors
Styrkrets Intel P35/ICH9R
Minne 4x 240-pin Dual-channel DDR2 1066/800/667 MHz
Expansionsplatser 1 x PCI-E X16

1 x PCI-E X16 (x4 bandwidth)

1 x PCI-E X1

3 x PCI
Lagring 6x SATA 3Gb/s (RAID 0,1,5 via ICH9R)
2x SATA 3Gb/s (RAID0,1,JBOD via JMicron)
2x eSATA
1x IDE-kanal
1x FDD
Interna anslutningar 1x 24-pin ATX Power Supply connector
1x 8-pin ATX 12V connector
1x Floppy Port

1x ATA 133/100/66/3 IDE connector

6x SATA 3Gb/s connector


2 x IEEE1394

3 x USB header (support 6 ports)


1 x FP-Audio
Externa anslutningar 1x PS/2 Keyboard

1x PS/2 Mouse


1x S/P DIF In

1x S/P DIF Out


2x eSATA

7.1 CH Audio connector

4x USB 2.0


1x RJ-45 LAN connector


EZ CCMOS Switch
Formfaktor
Storlek
ATX
305x245mm
Pris ~1700kr

Som synes ett relativt normalt kort, om än featurespäckat. Abit har haft för vana att skippa de äldre portarna såsom parallellportar, så även med IP35 Pro, vilket absolut inte är något vi sörjer. Här finns dock till skillnad från Asus en PS/2-port för mus, och tråkigt nog endast fyra USB-portar på baksidan, två stycken till hade inte varit helt dumt. Abit kör som många andra även på med eSATA på I/O-panelen, närmare bestämt två stycken. Värt att notera är att kortet är mer eller mindre exakt som tidigare recenserade AB9 QuadGT rent layoutmässigt. Förhoppningsvis ger det även samma intryck.


Abit har som synes slagit till med moderkort som är väldigt likt AB9 QuadGT layoutmässigt, vilket absolut är en bra sak, då vi minns AB9 QuadGT som ett mycket bra moderkort. Denna gång kör dock Abit med vinklade SATA-portar, vilket kan vara en fördel kabeldragningsmässigt. Även IDE-porten är vinklad. I/O-panelen finns inte mycket att orda om, Abit har slängt ut de gammalmodiga portarna såsom skrivarport och COM-port för länge sedan. Med tanke på hur mycket plats som finns över vore dock inte två USB-portar till helt fel.

Runt sockeln har vi precis som sist rätt hyfsat med plats, fast inte lika gott om det som sist; Abit har lämnat den digitala strömförsörjningen till CPU och gått över till en traditionell analog, som tar mycket större plats. Det finns dock alldeles tillräckligt med plats för att vi inte ska börja klaga, faktiskt det mest spatiösa området runt sockeln i detta test med undantag för ECS.

Nere i hörnet med SATA-portar har vi precis som sist en felsökningspanel, IDE-kontakt, sex SATA-portar, FDD-port, power- och reset-knappar samt en väldigt glansig kylare för sydbryggan ekiperad med heatpipe.

Den här gången har dock Abit tagit i ordentligt vad gäller kylning på nordbryggan. AB9 QuadGT var kanske en smula klen i det avseendet om man ska hårddra det hela, men här har vi en relativt stor kylare. I övrigt finns kanske inte så mycket att tillägga; något som är ett gott tecken, eftersom det är lättare att klaga än att prisa.


ECS P35T-A
Processorstöd Intel® *Core 2 Extreme/Core 2 Quad/Core 2 Duo / Pentium Dual-Core Inside (E21xx series)/Celeron D(4xx series)
Styrkrets Intel P35/ICH9DH
Minne 4x 240-pin Dual-channel DDR2 800/667 MHz up to 8 GB
Expansionsplatser 1x PCI-E X16
1x PCI-E X16 (x4 bandwidth)
1x PCI-E X1
3x PCI
Lagring 6x Serial ATA connectors
1x eSATA
1x IDE connector
1x FDD connector
Interna anslutningar 1x 24-pin ATX Power Supply connector

1x 4-pin ATX 12V connector
3 x USB header (support 6 ports)
1 x Clear CMOS header
1 x SPDIF out header
1x Front panel audio header

1x Front panel header
CD in header

1x IrDA for SIR header

1x JPLC header

1x LPT1 header

1x Speaker header
Externa anslutningar 1 x PS/2 keyboard
1x PS/2 mouse connectors
6 x USB ports
1 x External SATA port
1 x Serial port (COM1)
1 x RJ45 LAN connector
1 x Audio port
Formfaktor
Storlek
ATX
305x244mm
Pris ~$100

ECS är vad vi förmodar testets billigaste moderkort, även om specifikationerna inte skiljer sig nämnvärt mot de märkbart dyrare moderkorten i detta test. Sex stycken USB-portar på I/O-panelen är helt klart välkommet när till och med undertecknad börjar få fullt i USB-portarna. Den kanske största skillnaden mellan ECS och resten av korten är att det inte finns någon optisk ut- eller ingång på bakpanelen, men detta kringgås väldigt enkelt med ett dedikerat ljudkort som inte suger upp all din dyrbara processorprestanda.


ECS trummar på, sin vana trogen, med lila moderkort, men denna gång en genomlidlig färgblandning. Åtminstone nästan. Man ser dock att design inte är huvudämnet med detta kort rent fysiskt, utan det är snarare ämnat för OEM, med tanke på alla tomrum för diverse kretsar som kan komma att lödas på i efterhand av andra tillverkare. Layouten i sig är klart godkänd, förutom +12V-kontakten som sitter dumt till. På baksidan av moderkortet finner vi PS/2-portar, en COM-port, en eSATA-port, sex USB-portar, ljud- och nätverksuttag, något som kan anses vara normalt till priset. Sex USB-portar är dock värt en applåd i sig, då inte alla har det på bakpanelen.

ECS har på P35T-A sex SATA-portar belägna nere i hörnet, som sig bör. Detta är i princip vad som finns i hörnet, förutom sydbryggan, IDE-kontakten och en herrans massa headers för diverse leksaker. Sydbryggan är i detta fall inte kylt med något fancy i stil med koppar och heatpipes, utan en enkel keramisk platta med ECS logo på får göra jobbet. Även JMicrons SATA/IDE-kontroller har gömts undan i den stora klungan headers, kondensatorer, SATA-portar och IDE-port, bredvid ett stort tomrum som förmodligen är tänkt för ytterligare kretsar av något slag. CMOS-batteriet har fått sig en lite udda placering, för att inte nämna hållaren, nedanför nedersta PCI-porten. Detta sätt sparar om inte annat några kvadratcentimeter tomyta (vilket nu kanske inte hade behövts på just detta kort, se illustration nedan).


Gigabyte GA-P35-DQ6
Processorstöd Supports Intel® Core™2 Extreme Quad-Core / Core™2 Duo / Intel® Pentium® Extreme/ Intel® Pentium® D processors
Supports1333/1066/800 MHz FSB
Styrkrets Intel P35/ICH9R
Minne 4x 240-pin Dual-channel DDR2 1066*/800/667 MHz up to 8 GB
*check compatibility list
Expansionsplatser 1x PCI Express x16
1x PCI Express x16
(x4)

2x 3 PCI Express X1 slots

2x PCI slots
Lagring 8x Serial ATA connectors
1x eSATA
1x IDE connector
1x FDD connector
Interna anslutningar 1x 24-pin ATX Power Supply connector
1x 8-pin ATX 12V connector
1x IEEE 1394 connectors
4x USB 2.0/1.1 connectors (supports 8 ports)
1x audio pin header (supports 8-Channel)
1x TPM pin header
1x S/PDIF In pin header
Externa anslutningar 4x USB 2.0/1.1 ports
1x SPDIF Out port (coaxial+ optical)
1x IEEE 1394 port
1x LPT Port
1x COM Port
1x RJ45 port
6x audio jacks
2x PS/2 Keyboard/Mouse
Formfaktor
Storlek
ATX
305x244mm
Pris ~1700

Gigabyte har mer eller mindre samma features på papper som de andra tungviktarna i detta test, men av någon anledning har man COM- och LPT-port kvar, kanske för att fylla ut I/O-panelen, vi vågar inte säga något mer om detta. Även här har vi 4 USB-portar på baksidan av kortet, vilket kanske kan uppröra någon (t.ex. undertecknad) som gärna ser sex stycken portar. Värt att notera är dock Gigabytes attityd mot eSATA; man dedikerar inte en eller två portar till I/O-panelen för eSATA, utan man gör helt enkelt så att man skickar med brackets för att göra om sina interna SATA-portar till eSATA, något som är mycket smidigt, då man kan utnyttja samtliga portar för internt bruk om man så önskar, utan några mer avancerade ingrepp. Kortet är för övrigt det garanterat tyngsta moderkort som tillverkats till dags dato, mer om detta i bildgenomgången på nästa sida.


Gigabyte har med sin DQ6-serie satsat på överklockbarhet och kylning, något som helt klart märks, om än kanske inte riktigt jättetydligt i översiktsbilden. Hursomhelst är kylaren på nordbryggan enorm, och chipsets och MOSFET lär knappast lida av brist av kylning. Detta för paradoxalt nog med sig att man får problem med att få plats med en vettig kylare för CPU, t.ex. Noctua NH-U12, detta kan dock förklaras genom att NH-U12 börjar med sina fenor lägre ner än de flesta andra kylare, Scythe Infinity får t.ex. plats på detta moderkort. Installationen av kylare är dock jobbig om den är någorlunda stor, då det helt enkelt finns dåligt om plats att installera den. Glömmer man dessutom att plugga in CPU-fläkten innan man sätter kylaren på plats har man problem.

På baksidan har Gigabyte behållit COM- samt LPT-port, en smula onödigt kanske. Däremot inga eSATA-portar, då det medföljer brackets för att göra om interna SATA-portar till eSATA, så man kan använda samtliga åtta portar internt om man så önskar. Övriga önskemål? Ja, två USB-portar till istället för de gammalmodiga portarna.

I hörnet med SATA-portar har vi då det vi precis konstaterade: åtta SATA-portar internt, varav de som är markerade i lila styrs av kretsen märkt “Gigabyte SATA2”, medan de sex andra styrs av sydbryggan, ICH9R. IDE-kontakten är vinklad, och sydbryggan har fått sig en relativt stor klump koppar att svalka sig under.

Som tidigare nämnt har Gigabyte satsat hårt på optimal kylning, något som helt klart syns på bilderna ovan. Inte ens baksidan har gått säker, utan där sitter en tjock klump koppar som kallas Crazy Cool. Men varför sitter det en klump koppar på baksidan, vad hjälper det? Jo, värme strålar främst, och det blir väldigt varmt under sockeln på baksidan av kortet. Därför har Gigabyte slagit till med en stor klump koppar. Även här, och dessa är anledningarna till att GA-P35-DQ6 är tyngst på marknaden, rent bokstavligt.


MSI P35 Platinum
Processorstöd Intel Core 2 Quad, Core 2 Duo, Core 2 Extreme, Pentium D, Pentium 4, Celeron D
Styrkrets Intel P35/ICH9R
Minne 4×240-pin DDR2-DIMM, max 8GB Dual Channel DDR 667/800/1066 (OC) MHz
Expansionsplatser 1x PCI-E x16

1x PCI-E x16 (x4)
2x PCI-E x1
2x PCI
Lagring 4x SATAII (via ICH9R)
1x SATAII (via Marvell 88SE6111)
2x eSATA
1x IDE-kanal
1x Floppy
Interna anslutningar 1x ATX 24-Pin power connector

1x ATX 8-pin VGA power connector
1x
8-pin ATX 12V power connector

5x CPU / System fan connectors
1x
CD-in connector
1x
Front panel audio connector
1x
Front panel connector

1x SPDIF-out pinheader

1x chasis intrusion connector

1x serial pinheader

3x USB 2.0 connectors

1x IEEE1394 connector support additional 1 port (optional) –
2 x H/W OC pinheaders (optional)
Externa anslutningar 1 x PS/2 keyboard


1 x PS/2 mouse


1 x 6 in 1 audio jack

6 x USB 2.0 ports


1 x RJ45 LAN jack


2 x eSATA ports

1 x IEEE1394 port (optional)


1 x Optical SPDIF out (optional)
Formfaktor
Storlek
ATX
305x244mm
Pris ~1400

Som synes står ingenting med detta kort ut från mängden egentligen, utan allting är mer eller mindre i sin ordning. Har man dock många diskar kanske inte just detta moderkort är valet för dig med tanke på att det enbart finns fem SATA-portar på moderkortet, om än det finns möjlighet för ytterligare två via eSATA. MSI skyltar inte heller på sin hemsida om vilken kontroller som tar hand om vad, men då P35 har stöd för sex SATA-portar kan vi dra slutsatsen att eSATA går via sydbryggan och Marvell-kontrollern tar hand om IDE-kanal och en ynklig SATA-port.


Moderkortet sett ovanifrån är inte direkt häpnadsväckande, det som rycker åt sig uppmärksamheten är minnesportarna som inte är som de brukar. De sitter nämligen färgkodade tvärs emot alla andra tillverkares sätt, ska du köra “dual channel” är du tvungen att sätta minnena med en modul i två portar med olika färg, vilket skapar viss förvirring.

Det mest häpnadsväckande med detta moderkort är dock tveklöst heatpipe-arrangemanget och då främst på nordbryggan. Det ser ut som någon form av berg-och-dalbana, då den bygger på höjden istället för bredden eller längden för att maximera kylyta. Åtminstone en rolig detalj om inte annat.

Den för dock med sig en rätt stor nackdel, och det är inte att den tar upp för stor plats. Nej, det är nämligen så att 12V-kontakten för CPUns strömförsörjning har landat mitt bland alla heatpipes vilket gör den en smula svårtillgänglig om man inte har väldigt smala fingrar (som undertecknad). Dessutom sitter kontakten kabeldragningsmässigt väldigt dåligt till om man har ett chassi.


För att spara lite på plats och trista genomgångar av BIOS tänkte vi försöka oss på en liten fuling här; vi samlar helt enkelt allt som är värt att anmärka på på denna sida angående skillnaderna mellan de olika korten.

Som vanligt har vi till att börja med två olika BIOS-typer, nämligen AMI, som används av Asus, ECS samt MSI och Award som används av Abit och Gigabyte.

AMI-BIOS känns ofta lite rörigare än nödvändigt, men Asus har ett relativt solitt BIOS i P5K3 Deluxe, medan MSI å sin sida lyckas med fullbordat kaos och känns totalt ologiskt. ECS å sin sida mäktar till med Award-feeling i sitt BIOS, men faller en smula på att inställningarnas namn ofta är lite kryptiska.

Awards motstycke brukar dock kännas mer lättnavigerad och är byggt med en riktig huvudmeny, och både Abit och Gigabyte har lagt upp ett par riktigt fina BIOS. Abit IP35 Pros BIOS är i princip identiskt med tidigare recenserade AB9 QuadGT , vilket var ett BIOS vi verkligen gillade. Gigabyte GA-P35-DQ6:s BIOS påminner å sin sida om tidigare recenserade GA-965P-DS3:s BIOS , omän med högre spänningar i överklockningsdelen, men fortfarande med samma småjobbiga Ctrl+F1-“funktion” för att komma åt timings i överklockningsfliken.


Vad vi kort försöker få sagt är att vi inte i just denna recension kommer fästa någon större uppmärksamhet vid BIOS och att vi kort sagt betygsätter upplägget och logiken före funktionerna i just detta fall. På grund av dess enkelhet tänker vi ge Gigabyte GA-P35-DQ6 omdömet “bästa BIOS”, detta för att det är en välbeprövad enkel layout där kort sagt ingenting är fel.

Abit IP35 Pro har fler avancerade inställningar vad gäller t.ex. fläktstyrning och spänningsövervakning, men är man det minsta ovan irrar man relativt lätt bort sig i alla myriader av inställningar.

Asus P5K3 Deluxe har ett typiskt AMI-BIOS där saker ligger utspridda lite kors och tvärs, men Asus har faktiskt gjort ett bra jobb med detta BIOS. Bakgrunden är futuristiskt 90-tals-grå, och det är en smula rörigt, för att inte nämna att förklaringar för de flesta funktioner saknas, men antagligen är man en relativt erfaren användare om man slantar upp för detta moderkort.

ECS P35T-A get som sagt ett intryck av att vara ett Award-BIOS vid en första anblick, men så är icke fallet. Allting är dock uppdelat under menyer som brukligt, men ECS har en förmåga att ösa in suspekta funktioner utan att förklara dessa, så även i detta fall. Inte heller spänningsmöjligheterna imponerar med t.ex. 1.5V som max VCore.

MSI P35 Platinum är däremot skräckexemplet. Allt ligger helt galet till, inga inställningar är konsekventa, stavfel överallt, och kort sagt är det roligaste med detta BIOS att man kan ändra bakgrundsfärg.


Hårdvara

Testsystem
Moderkort Asus P5K3 Deluxe
Abit IP35 Pro
ECS P35T-A
Gigabyte GA-P35-DQ6
MSI P35 Platinum
Processor Intel Core 2 Extreme X6800
Grafikkort Sapphire Radeon HD 2900XT
Minne 2x1GB Crucial PC-5300 (D9GMH)
Corsair DHX-1333C9
Lagring Hitachi HDT752032VLA360
Nätaggregat Zalman ZM-600HP
Mjukvara
Operativsystem Windows XP SP 2
Styrkretsdrivrutiner Intel 8.3.0.1013
Grafikdrivrutiner AMD Catalyst 7.5
Testprogram HDtach 3.0.4.0
3DMark 2001SE
3DMark05 v130
3DMark06 v110
PCMark05 v110
SuperPI mod1.5
Cinebench 9.5
Everest Ultimate Edition 2006

Cinebench är ett program som belastar CPU främst, men av dessa resultat kan vi urskilja att även minnen gör en del, då DDR3-ekiperade Asus P5K3 är strået vassare än resten. Oväntat nog är faktiskt Gigabyte GA-P35-DQ6 sämst i just detta moment.

SuperPI pressar som bekant både minnen och processor, på förhand är Asus favorit med tanke på DDR3 och dess bandbredd som är snäppet högre än DDR2. Visst visar det sig att Asus är snabbast återigen, med stor marginal till nästföljande GA-P35-DQ6. Abit, ECS och MSI är de korten som tar över 17.6 sekunder på sig.

WinRAR är en applikation som främst riktar in sig på bandbredd, men kan även dra nytta av andra, riktigt udda faktorer som ingen riktigt verkar kunna sätta fingret på. Återigen är Asus snabbast, med riktigt bred marginal, men överraskande nog är ECS näst bäst. Överraskande säger vi på grund av prislappen, även om marginalen till Abit och Gigabyte inte är direkt enorm. MSI hamnar på efterkälken ganska rejält i detta moment.


3DMark05 testar givetvis hur bra grafikrenderingen i systemet presterar, och detta innefattar självfallet inte enbart grafikkortet utan även resten av systemet, vilket Asus tydligt visar med sin 235-poängsmarginal till Gigabyte. Överraskande nog flåsar ECS Gigabyte i nacken och lämnar Abit som nästjumbo, medan MSI återigen hamnar längst ner.

Samma sak gäller i 3DMark06, fast med en större skillnad; det finns ett inbyggt CPU-test som måste köras för att få en giltig slutpoäng. Totalpoängen är lägre, vilket även betyder att marginalerna är det. Hur tjatigt det än låter så är Asus återigen i topp, men utan förvarning hoppar MSI upp som ende DDR2-ekiperade testdeltagare över 10800 poäng. De resterande tre korten hamnar inom fem poäng från varandra, och denna gång är det ECS som drar det kortare strået; helt förväntat, om vi ska vara ärliga, med tanke på prislappen.

PCMark är tänkt att se hur bra din dator är vid normalt användande, och återigen förväntade vi oss att se Asus på topp, men icke. Lustigt nog är MSI dock bäst i detta test, något vi inte hade kunnat ana. Asus är ynka 16 poäng efter MSI, ECS P35T-A är en bit efter Asus samtidigt som Abit och Gigabyte är nästan hopplöst långt efter i detta fall.


Denna sista sida av prestandatester ska vi tillägna för att söka svar till tidigare presenterade resultat. Till exempel är PCMark05 rätt krävande på hårddiskar och dess kontrollers, och tidigare använda program beroende av minnesbandbredd. Nedan finner du hur moderkortens diskkontrollers och minneshantering presterar.

Detta test gör en enda sak: mäter accesstiden till disk via SATA-kontrollern, i detta fall sydbryggan, ICH9R för samtliga utom ECS som använder sig utav ICH9DH. Detta test i sig ger oss inte speciellt mycket förklaringar till något, möjligtvis delvis till PCMark-resultaten som använder sig mycket av diskprestanda, där Gigabyte och Abit utmärkte sig på fel sätt, vilket de gör även här.

Samtliga kort verkar även ha samma genomsnittliga läshastighet över disken, fast återigen är Gigabyte det mikroskopiska snäppet sämre, 0.1MB/s.

I detta test märker vi dock relativt stora skillnader, där ECS är absolut vassast, med MSI på andraplats, sedan en relativt stor skillnad mot Asus P5K3 och Gigabyte GA-P35-DQ6 samt Abit IP35 Pro.

Testet Mem Read gör ungefär vad det låter som; det mäter maximal läshastighet från RAM-minnet, i detta fall våra Crucial PC5300-minnen från samtliga kort utom Asus P5K3 Deluxe som kördes med Corsair DHX-1333C9 på grund av dess DDR3-stöd. Som väntat är DDR3 bra mycket vassare än DDR2 i standardfrekvenser, men över DDR2-korten ser vi även rätt stora skillnader. ECS bottnar ur efter en rad fina prestationer och är överlägset sämst i detta test, Abit är bäst med DDR2, med relativt stor marginal till Gigabyte. MSI blir nästjumbo.

Sista testet för den här gången är minneslatensen: åtkomsttiden till minnena. Dessa är en produkt av minneshastigheten och timings på minnena, vilket Asus visar återigen: lägst åtkomsttid, trots att minnena som används är inte allt för smickrande CAS9-minnen, men att de körs i dubbla frekvensen jämfört med våra DDR667-minnen gör sitt till. I övrigt ungefär likadant som läshastighetstestet; Abit bäst av DDR2-kombattanterna, Gigabyte näst bäst, medan ECS visar att latens och läshastighet inte behöver hänga ihop och lämnar MSI som jumbo i detta test.

Sensmoralen i denna historia då? Jo, det skulle vara det att DDR3 är bättre redan nu. Och med redan nu menas med ett par vid det här laget redan gamla DDR3-minnen med höga latenser som användes vid testet, nyare minnen är bättre, har högre frekvenser samt lägre latenser. Problemet är dock att DDR3 fortfarande är väldigt dyrt, vilket inte lär uppmuntra gemene man.


Vi gillar fortfarande överklockning, även om vi kanske lite abrupt lät bli att gå igenom överklockningsmöjligheterna i BIOS. Med risk för att göra er lite besvikna har vi bara kikat på maximal uppnåelig FSB den här gången, och resultaten är som följer:

Asus P5K3 nådde vi respektabla, om än inte skyhöga 475MHz FSB med, även om vi hade förväntat oss en smula mer. Abit IP35 Pro imponerade stort med hela 535MHz FSB, vilket även var överlägset bäst i våra tester.


Asus P5K3 Premium

Abit IP35 Pro

Gigabyte GA-P35-DQ6 var absolut ingen gröngöling heller, utan vi nådde fina 507MHz FSB utan problem, därutöver hade vi däremot problem. MSI å sin sida hade stora problem med överklockning över huvud taget, vi lyckades nå 360MHz med möda. I vår iver att pressa moderkortet ännu högre än dessa fantastiska siffror glömdes dock screenshoten bort. Men misströsta inte, vi har lyckats spara en bild från benchandet.


Gigabyte GA-P35-DQ6

MSI P35 Platinum

ECS var sist in i testet, och kanske inte helt oväntat sist i överklockbarheten heller. Nordbryggan gick ohyggligt varm, och högsta klockfrekvens vi lyckades uppnå var föga smickrande 345MHz FSB, knappt över de 333MHz som de nya E6x50-processorernas busshastighet ligger på.


ECS P35T-A

Det har varit en väldigt intressant upplevelse att jämföra dessa kort. Inte helt oväntat är Asus P5K3 Deluxe rent ut sagt bäst, men detta får vi mer eller mindre helt tillskriva dess DDR3-stöd, då vi såg att minnesbandbredden var bra mycket högre i våra Everest-tester. Därmed inte sagt att P5K3 lever på enbart sitt DDR3-stöd, det har massor av intressanta features som gör det värt att titta på. Däremot är dess största fördel även den största nackdelen: DDR3 kostar alldeles för mycket för att det ska vara värt i dagsläget i väntan på Intels X38.

Näst bäst, och bäst av DDR2-korten är Gigabyte GA-P35-DQ6, även om det får sig en rejäl match av Abit IP35 Pro, men vi vågar nog säga Gigabyte-kortet är ett kvarts strå vassare än Abit denna gång. Det är två skilda skolor när det kommer till passiv kylning, men man kan inte anklaga Gigabyte för att ha tagit i för mycket, utan bara nästan. Abit å sin sida har väldigt stor plats för diverse kyllösningar, som i sin tur ger känslan av att den passiva kylningen är lite klent tilltagen, redan vid standardfrekvenser och spänningar blir flänsen på nordbryggan rätt varm.

ECS är ett kapitel för sig själv den här gången. Det presterar helt i klass med Gigabyte och Abit i de flesta tester, men två saker får oss att tacka nej. Den klent tilltagna kylningen och överklockningsmöjligheterna. Är du dock ute efter ett riktigt bra moderkort billigt och inte har något krav på överklockningsmöjligheter bör du ta dig en titt på ECS P35T-A när det kommer ut i butik

Den riktiga kalkonen den här gången är MSI P35 Platinum, som förvisso imponerar stort när det kommer till diskhantering, men vill man göra något annat än bencha hårddiskar duger detta inte till mycket. Den fysiska layouten är rent ut sagt dassig, BIOS känns som en hönsgård och överklockningen är ett skämt. Det ska dock sägas att P35 Platinum har fått utmärkt kritik på andra håll, vilket kanske pekar på att det helt enkelt skiljer mycket mellan korten i samma serie.

Siste man till rakning är då ECS, som alltid brukar göra sitt jobb, relativt billigt, och så även denna gång. Fast “göra sitt jobb” är nog ett understatement denna gång, då ECS faktiskt ger motståndarna på nöten flera gånger i de olika testerna. Det som gör att vi inte kan rekommendera detta kort till alla är överklockbarheten; 345MHz FSB är alldeles för dåligt. Ska du dock inte överklocka ser vi ingen anledning att köpa något dyrare heller, då kortet är rent ut sagt bra, förutom överklockningen.

ASUS P5K3 Deluxe
MSI P35 Platinum
Abit IP35 Pro

+Prestandan (DDR3)
+Välkylt
+WLAN
+ 6USB-kontakter på I/O-panel

-Pris (DDR3)
-Överklockningsmöjligheter

+Priset
+Egensinnig kylning

-Dålig placering av 8-pins
-Förvirrande Dual Channel

-Bara fem SATA-portar
-Överklockningsmöjligheter

+Bra layout

+Bra BIOS
+Power o Reset-knappar samt felsökningspanel

-Kylning lite i klenaste laget

ECS P35T-A
Gigabyte GA-P35-DQ6

+Grym prestanda för pengarna

+Priset
+6 USB-portar på I/O-panel

-För mesig kylning
-Överklockningsmöjligheter

+Överklockningsmöjligheter
+ Välkylt

+Bra layout
+8 SATA-portar internt
+Bra BIOS

– Något skrymmande

Vi vill tacka Komplett, ASUS, ECS, MSI och ABIT för testexemplaren.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments