Slutledning
En av frågorna vi ställde oss i början av recensionen var om Intels Pentium 4 2.0Ghz processor verkligen hade så mycket bättre prestanda som de där extra 600 Mhz:en kan påstå. Om man tittar på våra tester ser man att 2.0Ghz modellen vinner alla tester över AMDs Thunderbird 1.4Ghz modell även om det i vissa fall inte var med stor marginal.
Men vad man ska också tänka på att en Pentium 4 processor i 1.4Ghz klockfrekvens får se sig besegrad av 1.4Ghz T-bird i alla tester utom ett. Testet i fråga är såklart minnestestet i SiSoft Sandra, men eftersom det inte speglar prestandan i verkliga applikationer så är det inget test man ska stirra sig blind på.
Detta bevisar att IPC och klockfrekvensen verkligen hänger ihop och att Athlon T-bird är märkbart snabbare i samma klockfrekvens men Pentium 4 processorns försprång på 600Mhz är allt för stort för Athlon T-bird processorns höga IPC värde.
Det ska däremot bli väldigt intressant att se hur AMDs nyaste tillskott i processor familjen står sig mot Pentium 4. Den nya AMD processorn går som många vet under namnet Athlon XP och ska överlag ge en 8-10% prestandaökning i samma klockfrekvens om man jämför med Thunderbird modellen. Eftersom Athlon XP även finns i klockfrekvenser upp till 1.6Ghz så blir det en helt annan motståndare till Intels Pentium 4.
Förutom att VIA har trampat Intel på tårna med deras P4X266 DDR-SDRAM chipset för Pentium 4 så har de också gett AMD systemen en prestandaplattform som heter duga, eller rättare sagt VIA KT266A. När Intel meddelade att de skjuter upp lanseringen av deras Pentium 4 Northwood till första kvartalet 2002 så fick Pentium 4 2.0Ghz processorn sitta lite längre på tronen som Intels flaggskepp. Och även om vi här har sett att Athlon Thunderbird processorerna inte riktigt är kapabla att rå på P4:orna så är Athlon XP som sagt var en helt annan sak.
Det verkar som att Intel kör en mer finslipad stil med nya tekniker och format medan AMD satsar på ren råkraft. Vilken av dessa satsningar som är den rätta är nog omöjligt att säga för tillfället och svaren är självklart olika från AMD och Intel.
Intels Pentium 4 2.0Ghz processor är en mycket avancerad och snabb processor och det ska bli mycket intressant att testa den mot AMD Athlon XP 1900+. Priserna är fortfarande relativt höga för ett P4 system med RAMBUS även om de har sjunkigt kraftig den senaste tiden. Pentium 4 i kombination med SDRAM och DDR-SDRAM är mycket billigare alternativ som vi ska titta närmare på och kan kanske vara det som verkligen får ut Pentium 4 systemen till massorna.
Fördelar: |
+ Mycket bra prestanda |
+ Heat spreader skyddar processorkärnan och fördelar värmen bättre |
+ Bra och stabil fästandordning för kylflänsar |
+ stöd för SSE2 |
+ NetBurts-Arkitekturen är gjord för att skala upp i höga klockfrekvenser |
+ Socket 478 interfacet är kompatibelt med nästa generations Pentium 4 processorer |
Nackdelar: |
– Priset |
– Utvecklar mycket värme |
– Pentium 4 2.0Ghz får svårt att hålla stånd mot AMD ända till första kvartalet 2002. |
– Applikationer har än så länge dåligt stöd för SSE2 |
Betyg: 8,5/10 |
Vi vill tacka Intel som har bidragit med Pentium 4 processorn till detta test. Vi tackar Riksdata för Samsung Rambus-minnet och Olzzon.com för Crucial DDR-minnet.
Skriven av: Anton Karmehed
För frågor eller kommentarer skicka gärna ett mail.