Intel har nyligen lanserat sin VIIV plattform på den australiensiska marknaden och för dem som inte vet vad VIIV står för så är det Intels plattform för Media Center-PCs. Att DRM (Digital Rights Management) blir en viktig del i Intels VIIV-plattform är ingen överraskning då man med ett VIIV-system, och andra Media Center-datorer, väntas spela upp de flesta digitala ljud och bildformat. Beroende på hur framtidens multimedia och plattformar hanterar DRM kan det dock finnas tydliga restriktioner för användning av köpt material. Vi vet att många filmstudios vill att filmer man köper på skiva inte ska gå att kopiera till hårddisken, eller i alla fall bara kopieras till ett fåtal enheter. För dem som skulle vilja sprida sin musik och film i hemmet kan det betyda att man skulle behöva betala flera gånger för samma produkt. Detta är något många konsumenter rasat mot, och nu även Intel.
Under lanseringen av VIIV i australien talade man nämligen om sin syn på DRM och Intels ställning är att man vill ge konsumenter möjlighet att göra precis vad man vill med sitt lagligt införskaffade material. Om så det handlar om att kopiera över en film till en extern hårddisk eller streama signalen till flera enheter i hemmet. Samtidigt meddelade man att VIIV inte kommer agera “material-polis” och kontrollera den media som spelas upp, helt enkelt för att detta inte är Intels ansvar.
“Interestingly, MacDonald also told CNET.com.au that Viiv won’t be testing to see if the content being played is pirated from networks such as BitTorrent. He believes that it’s not Intel’s job to be policing downloads and that it’s wrong to assume that “all consumers are criminals”. As such, Viiv won’t test for “watermarks” or other red flags that reveal pirated content, allowing any type of media to be played.”
Både Intel och Microsoft är väl medvetna om vad för hårda kopieringsskydd kan göra för Media Center-marknaden som på många sätt just baseras på att lagra all media lokalt. Vi kan bara hoppas att detta ger en tydlig signal till dem som sitter bakom spakarna hos film och musikbolagen.
Källa: News.com