Intel – “Windows 8 är en av de bästa sakerna som har hänt oss”

4
Paul_Ottelini

Att säga att Paul Otellini är exalterad över Windows 8 låter som dagens underdrift. Intels vd har gått ut med och sagt att Windows 8 är en av de bästa saker som hänt företag, och förkastar “myter” som att ARM är ett hot mot Intel, eller att de inte kan utveckla mobila kretsar.

Det senaste året har varit ett uppvaknande för många som insett att PC-industrin håller på att förändras. Alla PC-tillverkare har påbörjat satsningar och lagt ned stora resurser för en kommande mobila era som bara har börjat.

ARM är inget hot

Många analytiker tror att Windows 8 tillsammans med ARM (WoA) är ett hot mot den x86-centrerade marknaden, och även Intel har blivit ifrågasatta om de har vad som krävs för att hänga med i utvecklingen. Företagets vd Paul Otellini förkastar självsäkert alla “myter”. Han säger att ARM inte är ett hot mot deras verksamhat, att PC-marknaden fortfarande blomstrar och att de faktiskt kan utveckla kretsar för ultramobila enheter. Även om Windows 8 kommer stödja ARM tror han att konsumenter och företag kommer föredra deras x86-lösningar.

“We are very excited about Windows 8. I think it’s one of the best things that’s ever happened to our Company. And it’s a very good operating system, not just for PCs, but we think also will allow tablets to really get a legitimacy into mainstream computing, particularly in enterprises that they don’t have today. A lot of the enterprise managers are worried about security, they’re worried about the difficulty affording their legacy applications over to an Android tablet or to an iPad.”

Intel_Credit_Suisse1 Intel_Credit_Suisse2

Vad Intel kommer erbjuda med sin lösning är bakåtkompatibilitet något som tycks ha satt käppar i hjulen för ARM:s framfart. För företag lockar inte tanken att behöva skriva om sin mjukvara för en ny arkitektur, och detta gäller även till stora delar konsumenapplikationer. Windows 8 kommer att erbjuda två mycket viktiga funktioner, det nya: Metro och det gamla: det klassiska skrivbordet – båda delar kommer Intel och x86 kunna dra full nytta av.

PC-marknaden är inte död – bara unken

Paul Otellini fortsätter med att säga att PC-marknaden definitivt inte är döende, utan unken. De senaste åren har gått åt att göra PC:n allt billigare och plocka bort funktioner för att driva ned priserna. Det här har gjort att annan konsumentelektronik som iPad-liknande enheter – eller för den delen alla surfplattor i många fall kan erbjuda en bättre upplevelse. Intels mål är att omdefiniera PC:n och gör den intressant på nytt, vilket de hoppas uppnå med deras Ultrabook.

“It’s an initiative that we call, Ultrabook. This is about thinner, sleeker, faster, more responsive PCs, longer battery life, more secure, but also at a mainstream price point. The Apple MacBook Air has been out for several years now, but it’s a high — it’s a premium priced device.”

Nästa år kommer Intels första smartphones

Men trots att Intel fortfarande kommer satsa på PC-marknaden där man har sina rötter är de fortfarande målinriktade att ta sig in på smartphone-marknaden som idag är ARM:s territorium. Han säger att alla kretstillverkare här utvecklar kretsar och valet av övriga komponenter – som nätverkskretsar för 3G och 4G – i en plattform som de sedan låser för telefontillverkarna att använda. Nästa år kommer vi att få se flera smartphones med Intel:s kretsar i sig. Man har jämfört sin Medfield-plattform mot fem andra toppsäljande high-end-telefoner på marknaden.

Intel_Credit_Suisse3Första generationen Medfield innehåller en Atom-kärna och en okänd grafikkrets

Sett till strömförbrukning lägger sig deras plattform bra till mot konkurrensen, men sett till prestanda toppar Intel listorna. Detta beror troligtvis på den höga prestanda Atom-kärnan har mot rivaliserande systemprocessorer med Cortex-A9, men i GLBench 2.1 är grafikprestandan viktigast. Intel har valt vid tidigare tillfällen att inte avslöja vilken grafikdel som används, men det ser helt klart intressant ut än så länge. Det blir även intressant att se hur Intel kommer stå sig mot Qualcomms kommande Krait-arkitektur och Cortex-A15 som väntas anlända senare under nästa år.

Intel har stora planer inför 2012, och trots att ARM-arkitekturen är lovande ser det ut som att den kommer få trampa i uppförsbacke för att ta sig in på PC-marknaden. Men detsamma får sägas om Intel som försöker bryta sig in på den väletablerade smartphonemarknaden. Just Intel och smartphonemarknaden var någonting vi pratade med Pat Bliemer om i våran intervju under Dreamhack, vi kommer dela med oss av detta i detalj under morgondagen.

Källa: ZDNet

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
this
13 Årtal sedan

Om det kommer att gå att köra Android Market Apps på ett Android x86 OS right out of the box så lär det ju inte bli så svårt om de här siffrorna stämmer.

Retur
13 Årtal sedan

[quote name=”smartidiot89″]: Siffrorna skulle jag nästan våga svära på stämmer. Atom är idag ett riktigt muskelpaket mot Cortex-A9. Frågan blir hur den klarar sig mot kommande generation systemprocessorer; Krait och Cortex-A15.[/quote]
Även Atom har ny generation på gång ju. När det gäller ren kraft blir nog Intel svåra motståndare, som dessutom blivit mer regel än undantag.
Jag tror också på Win8, mycket kommer bli bättre.
Mus, tangentbord och pekskärms kombination på skrivbordsdatorer blir nog standard, tror jag.