Det har nu blivit dags för avfärd för Intels processorarkitektur Rocket Lake. Även om det fortfarande rör sig om 14 nanometers tillverkningsprocess hävdar Intel goda prestandaförbättringar och överklockare håller med.
Den elfte generationens Core-processorer från Intel är nu här. Processorfamiljen som går under namnet Rocket Lake kommer snart börja landa på butikshyllor i form av Core i9, i7 och i5-modeller. Vi kommer dock inte få se några Core i3-processorer baserade på arkitekturen då Intel valt att stanna kvar vid föregångaren Comet Lake för denna serie och sina nya Pentium-modeller.
Här ser vi för första gången på länge en ordentlig uppdatering till Intel-processorers innanmäte. Istället för att bygga vidare på Skylake-grunden som de senaste generationerna har gjort kommer Rocket Lake med arkitekturen Ice Lake i grunden. Även om det fortfarande gäller 14 nanometers tillverkningsprocess.
Intel har valt att konvertera Ice Lake från 10 nanometer till 14 för att kunna skapa Rocket Lake. Detta innebär att den bråkmakande tillverkningsprocessen får mer tid att mogna och Intel kan använda sin välbeprövade 14 nm-process fast med en helt ny arkitektur.
Intel hävdar att man ska ha lyckats nå 19 procent högre IPC (Instruktioner per klockcykel) än hos dagens Comet Lake-processorer. Vi ser även andra nyheter som möjligheten att justera multiplikatorerna hos individuella processorkärnor vid överklockning och en helt ny minneskontroller. Aspekter som svenske extremöverklockaren Tobias “Rauf” Bergström redan haft möjligheten att testa och prisar.
Goda lovord från överklockare
Den svenska överklockaren Rauf nämner hur han imponerats av den Rocket Lake-baserade Core i9-11900KF han fått möjligheten att pressa till det yttersta. Han nämner hur överklockandet av just denna generation varit en rolig process tack vare den ökade IPC:n samt Rocket Lakes ökade potential när det kommer till minnesöverklockning. Något som gjorts möjligt av en ny minneskontroller som enligt Rauf börjar köras i halva sin originalfrekvens när internminnenas klockfrekvenser når över en viss nivå.
Rauf använde sig inte helt förvånansvärt av flytande kväve för att hålla temperaturerna i schack under sina extrema överklockningssessioner. Hans processor monterades tillsammans med två 8 GB Galax Hall of Fame-minnen på ett moderkort i form av ett Asus ROG Maximus XIII Apex och inga större problem ska ha stötts på. Trots att de BIOS som funnits tillgängliga varit tidiga upplagor.
En av höjdpunkterna för Rauf med överklockningen av Rocket Lake ska ha varit testsviten Super Pi 32M. Den processor Rauf blivit försedd med ska ha varit väldigt potent när det kommer till överklockning av en eller två kärnor samtidigt. Något som fick honom att sätta ett personligt mål att kunna slutföra testet på under 3 minuter och 40 sekunder. Detta visade sig vara något av en utmaning och två testomgångar ska ha slutförd på 3 minuter och 40 sekunder exakt. Till slut lyckades han dock pressa sin processor och internminnet till det absolut yttersta och landade på 3 minuter, 39 sekunder och 953 tusendelar. Detta med en klockfrekvens hos processorn på 7,1 GHz eller till och med aningen högre.
Tester på ingång
Vi på NordicHardware kommer inom kort att publicera våra egna tester av Rocket Lake. Mer specifikt rör det sig om processormodellerna Core i5-11600K och Core i9-11900K som landat i vårt testlabb för att visa vad de går för.