Intel, Samsung och Toshiba samarbetar mot 10nm-teknik

7
SandyBridge_Wafer_Angle2

Det blir allt svårare att krympa storleken på de transistorer som används i datorkretsar. Inför framtiden har nu även världens största halvledaretillverkare börjat se sig om efter allierade och sägs nu funnit dessa i Samsung och Toshiba. Företagen ska samarbeta vid forskning och utveckling av ny 10nm-teknik.

Samarbetet som väntas starta inom en snar framtid ska även inkludera ett tiotal andraföretag som sägs bjudas in av trion för att hjälpa till med utveckling och forskning kring framtida halvledartillverkning.

Tanken är att den nya 10-nanometerstekniken ska stå klar under år 2016 då Samsung och Toshiba ämnar använda tekniken vid tillverkning av NAND flashkretsar medan Intel planerar att använda tekniken vid tillverkning av mikroprocessorer. En transistor tillverkad i 10nm är 100 000 gånger tunnare än ett mänskligt hårstrå.

Enligt en rapport publicerad av Nikkei Daily ska det japanska handels-och industriministeriet skjuta till 5 miljarder yen av de 10 miljarder yen som kommer att krävas för att få igång forskning och utveckling kring den nya tillverkningstekniken. Övriga 5 miljarder yen ska komma från de deltagande företagen i alliansen.

SandyBridge_Desktop_Chip1
Intel Sandy Bridge tillverkas med 32nm-teknik

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
14 Årtal sedan

Här har AMD och Global Foundries världens chans att komma ikapp i tillverkningsteknologi. Med tanke på att Global Foundries drar in pengar på sina kiselplattor.

Annars ser detta samarbetet ambitiöst ut kommer kosta en massa pengar däremot.

nILGot
14 Årtal sedan

Var det inte ungefär samma visa när de skulle ner från 0.13micron till 0.9 ?
Förr gick man i samma steg som nu fast 5-10ggr större. 0.18 till 0.13 till 0.9 och nu 45 till 32 till 22 till ? Visst börjar det bli väldigt smått nu men det har väl alltid kostar extrema pengar för dem när de ska byta från en tillverkningsteknik till en annan. Prestandan verkar ju komma i en hyffsat linjär linje hela tiden med.

Andreas G
14 Årtal sedan

Du har så rätt. Det har alltid kostat stora summor att gå vidare till nya noder, men det har alltid betalat sig, ofta många gånger om.

Alla inblandade kan räkna med att tjäna pengar på det här, men det är mer eller mindre ett måste faktiskt för att de ska fortsätta vara ledande.

Henrik Berntsson
Admin
14 Årtal sedan

kul att se att riktningen stakats ut och ett mål har satts upp. Man kan inte låta bli att få känslan att det börjar bli riktigt svårt att nå nya mål, alternativt är det en strategi från intel att låsa upp viktiga aktörer som tillsammans blir lojala med intel på lång sikt och iom det ger intel konkurrensfördelar. man är nyfiken på att se var gränsen egentligen går. hade man nått gränsen idag hade man kanske hittat nya sätt att ge oss prestanda än att krympa tillverkningstekniken, vilket man förr eller senare ändå måste göra. moores lag för mig är… Läs hela »

nILGot
14 Årtal sedan

Gränsen kommer nog aldrig nås en förfining på 5-10% av de vi har hela tiden så blir bara uppdateringen mindre i nm räknat fast i procent säkerligen samma en lång tid framöver.

roxerthedead
14 Årtal sedan

Måste onekligen säga att det är en väldigt spännande tid vi lever i, en av de starkast växande marknaderna i det moderna samhället kanske stöter på en spärr inom bara några år, vore intressant att se vad det leder till.
Nya teknologier eller börskrasch? ;>