Den skiftande trenden som varit märkbar de senaste generationerna av processorer från Intel är nu bekräftad i kretstillverkarens strategi; “tick-tock”-modellen är ersatt med en treårsplan, med ny tillverkningsteknik var tredje år.

De senaste åren har Intel använt en lanseringsstrategi de kallar “tick-tock”; vartannat år är “tick”, då Intel introducerat krympt sin tillverkningsteknik för att sänka effektförbrukningen och få plats med fler transistorer på samma yta, och vartannat år är “tock”, då man istället uppdaterar arkitekturen.

Ett år längre mellan varje tillverkningsteknik

Modellen har använts sedan 2006 och har tagit Intel från 65 nanometer ner till 14 nanometer. Men ju mindre tillverkningstekniken blir, desto större blir svårigheterna att ta nästa steg framåt lika snabbt, och därför har utvecklingstempot saktat ner. Istället för att lansera Broadwell med 14 nanometer direkt efter Haswell, så fyllde Intel ut gapet med en lite mer finslipad variant av Haswell, kallad Haswell Refresh. Och istället för att få se 10-nanometersbaserade Cannon Lake direkt efter nuvarande Skylake, kommer Intel först mellanlanda på 14-nanometerstekniken Kaby Lake, en finslipad variant av Skylake.Capture

“We expect to lengthen the amount of time we will utilize our 14nm and our next generation 10nm process technologies, further optimizing our products and process technologies while meeting the yearly market cadence for product introductions.”

Nu har Intel officiellt reviderat sin tvåstegsmodell och bytt till en med tre steg: process, arkitektur och optimering. I den här uppdateringscykeln, som sträcker sig över tre år istället för två, motsvarar Broadwell ny process, Skylake ny arkitektur och Kaby Lake optimering.

Intel menar att man fortfarande har för avsikt att vara tidigt ute med nästa tillverkningsteknik, och att företaget ska nå 10 nanometer innan konkurrenterna – både Samsung, TSMC och Globalfoundries ligger dock numera hack i häl.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Gustav Gager
Admin
8 Årtal sedan

Det känns som om det var ganska väntat och frågan är om det inte kommer att takten kommer att minska ytterligare i framtiden. Vi behöver helt enkelt nya matrial att bygga kretsar av.

Jesper Rasmusson
8 Årtal sedan

Tick-Tock-Teck/Tech
Passande namn tycker jag 😉