Intel har redan doppat tårna i den mobila processormarknaden men med Silvermont-arkitekturen är det full satsning som gäller och processorjätten lovar guld och gröna skogar med sin nya Atom-processor. Den första Atom-arkitekturen utvecklad direkt för mobila produkter.
Intel Silvermont är Intel första stora uppgradering av Atom-arkitekturen sedan man lanserade sin Bonnell-kärna 2008. Med sina nuvarande mobila Atom-kretsar Medfield, Clover Trail och Clover Trail+ har företaget mest finslipat en budgetinriktad CPU-arkitektur utvecklad för mindre PC-datorer.
Första Atom med Out-of-order-arkitektur
Med Silvermont satsar Intel fullt ut på den mobila marknaden och man gör det med en ny grundarkitektur som tar Atom från en enklare in-order arkitektur till en mer komplex men betydligt mer prestandaeffektiv out-of-order arkitektur. Bara det faktum att man går till en OoO-arkitektur som idag används i bland annat ARM Cortex-A15 bör betyda en prestandaökning på runt 30 procent i enkeltrådade applikationer jämfört med den äldre Bonnell-kärnan.
Utöver detta har Intel byggt om lite i Atom-kärnans pipeline, slopat Hyperthreading samt kastat ut den klassiska fsb-bussen till fördel för ett dedikerat datagränssnitt kallat IDI. Vi bjuds även på större L2-cache och Intels första processorarkitektur som implementerar individuella klockfrekvenser för CPU-kärnorna i processorn. Något som bland annat Qualcomm använt flitigt i sina Snapdragon-processorer och som Intel faktiskt tidigare varit negativt inställda till.
Totalt sätt ska Intels nya grundarkitektur ge en prestandaökning på runt 50 procent vid samma klockfrekvens i enkeltrådade applikationer. Men enligt Intel finns det mer godsaker att bjuda på.
Energisnål 22 nanometerteknik
Silvermont blir också den första Intel-processorn att tillverkas med en ny mer flexibel variant av företagets 3D-transistor FinFET som introducerades förra året med Ivy Bridge-arkitekturen. Ivy Bridge tillverkas med Intels P1270 22 nanometerteknik, Silvermont använder sig av en ny revision kallad P1271. Det handlar fortfarande om 22 nanometers 3D-transistorer men här har Intel valt att satsa mer på lågt strömläckage vilket inte ger samma klockfrekvenspotential, däremot ännu effektivare energiförbrukning och på det stora hela mer lämpad för mobila systemprocessorer.
Högre prestanda och lägre energiförbrukning
Om vi kikar på vad Intel utlovar för konkreta förbättringar för användare är det verkligen inte mycket att klaga över. Enligt Intels egna prestandauppskattningar för vad deras Silvermont-arkitektur kommer att prestera i slutet av året kan vi vänta oss mellan 2 till 2,8 gånger så hög prestanda som dagens Atom Saltwell CPU. Samtidigt som Silvermont ska bli 4,4 till 4,7 gånger så energisnål vid samma prestandanivå.
Jämförelsen blir än mer intressant när Intel även blandar in konkurrerande systemprocessorer. Här är man mer tystlåten om exakt vilka kretsar det handlar om. Men med tanke på att man jämför med fyrkärniga ARM-processorer handlar det troligtvis om kretsar baserade på ARM Cortex-A9, Cortex-A15 och Krait. Det är dock inget Intel vill bekräfta. Redan med en dubbelkärnig Silvermont CPU lovar Intel 1,4 till 2,1 gånger högre prestanda än dessa fyrkärniga processorer. Samtidigt som man vid samma prestanda drar 1,6 till 3,1 mindre ström.
Dubblar vi upp antalet kärnor i Silvermont ökar avståendet till konkurrenterna markant och här dyker ytterligare en fyrkärnig modell upp i listan. Detta är troligtvis en fyrkärnig Apple Swift SoC som Intel presenterar prestandasimuleringar för och resultaten är onekligen i Intels favör. Prestandan är 1,6 till 2,3 gånger högre vid 1,5 watts energiförbrukning samtidigt som Silvermont levererar samma prestanda som konkurrenterna med 3 till 5,8 gånger längre energiförbrukning.
2010 års Macbook Air-prestanda i en smartphone
Intels prestandajämförelser ska givetvis tas med en nypa salt, det handlar trots allt om egna tester och i vissa fall rena simuleringar med ej namngivna konkurrenter. Men enligt bland annat Anandtech stämmer denna data ganska väl in med de första uppgifter som sipprat ut från Intels Silvermont-partners.
I jämförelse med PC-marknaden uppskattar Anandtech att en 2,4 gigahertz Silvermont-processor bör kunna leverera samma prestanda som en 1,2 gigahertz Penryn-processor. Vilket skulle betyda prestanda i klass med vad Apple levererade i sin Core 2 Duo-baserade Macbook Air år 2010.
Grafikprestandan är inte lika väl dokumenterad men här ska Intel bygga kring sin egen GPU-arkitektur och sägs trycka in 4 exekveringsenheter i Baytrail-versionen av Silvermont. Att jämföra med 16 enheter som används i dagens Intel HD Graphics 4000-serie och Ivy Bridge. Troligtvis ingen marknadsledande GPU-prestanda men tillräckligt för att förhoppningsvis stå sig ganska bra mot konkurrenter som Apple A6X och Qualcomm Snapdragon 800. Hur väl verkar dock Intel inte vilja prata om ännu.
Silvermont kommer att lanseras i Baytrail-plattformen under fjärde kvartalet 2013 och då första fokusera på surfplattor med Microsofts Windows 8-operativsystem. Den x86-baserade processorarkitekturen väntas sedan hitta ut i smartphones under början av 2014 i form av Merrifield. Kan Intel hålla vad man lovar lär det bli riktigt spännande att se hur tillverkaren kan tackla konkurrensen på den ARM-dominerade marknaden.
Intel styrt om emot ARM
rdy for battle
Äntligen något som verkligen imponerar, om detta nu stämmer.En nas med 8 kärnig vore ju tex intressant.Eller en Smartfone.
Ja det ska bli riktigt intressant att se hur Intel kan stå upp mot ARM-tillverkarna. Rent komponentmässigt verkar man ju bli ruggigt starka. Sen gäller det ju att man kan få partnertillverkare på sin sida också, x86 har ju inte det bästa stödet på mobilmarknaden ännu.
Verkar lite som att man sneglat på Qualcomm när man tog fram Silvermont, då kan man förstå varför de förut gick ut med att Qualcomm är deras värsta konkurrent. Siffrorna ser onekligen bra ut. x86 stödet måste dock mogna lite mer enligt mig innan de kan vara med och slåss.