waferIntel har för vana att ligga i framkant när det gäller tillverkningstenik men det handlar inte bara om att krympa byggstenarna – transistorerna – i processorkretsarna. Intel väntas i framtiden gå över till kretstillverkning med 450mm wafers jämfört med dagens 300mm wafers, men Intel säger sig nu invänta 10nm-teknik innan generationsskiftet sker.

Det finns två effektiva sätt för halvledartillverkare att utöka sin tillverkningsvolym, det ena sker med jämna mellanrum där man genom mindre transistorer kan krympa sina kretsar och på detta sett få plats med fler kretsar på sina kiselplattor. Det andra sättet är att helt enkelt utöka storleken på kiselplattorna – även kallade wafers – för att få plats med fler kretsar på varje platta.

Idag använder Intel kiselplattor som mäter 300mm i diameter men framöver väntas tillverkaren gå över till 450mm plattor. Detta är samtidigt en stor omställning som kräver ny och dyr tillverkningsutrusting samt  vilket nu inte ser ut att hända förrän mellan år 2015 till 2017. Det blir i samma veva som Intel sparkar igång sin 10-nanometerteknik vilket enligt Intels Irländske chefsforskare Leonard Hobbs ska vara den optimala tidpunkten för en waferuppgradering.

Intels D1X fabrik i Oregon, USA, blir en av de första fabrikerna som kommer att utrustas med stöd för 450mm wafers och ska slå upp dörrarna under 2013, men då med fokus på forskning och utvecklingsarbete.

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Henrik Berntsson
Admin
13 Årtal sedan

Det börjar bli väldigt smått när man pratar om 10 nm, undra hur nära man kommer det teoretiska minsta ledningstjockleken då. och frågan är hur man går vidare när man inte kan krympa mer

Birks
13 Årtal sedan

Blir att utveckla transistorer och material istället.

ctrl
ctrl
13 Årtal sedan

De där nanorören av kol kanske ligger i tiden när de är nere på 10nm ?

Massor
13 Årtal sedan

Jag har funderat ganska länge på det här med minsta möjliga ledartjocklek. Det kommer ju inte vara nån överraskning när man inte kan krympa mer så nog kommer det att finnas andra tekniker som man kan utnyttja. Men det kan nog bli dyrare att öka prestandan framöver. Frågan är vem som har patent på dessa tekniker? Man skulle kanske köpa lite aktier i lite forskningsbolag med potent inom alternativa transistortekniker?

phuden
13 Årtal sedan

Massor det är bara att gå till http://t1.espacenet.com/advancedSearch?locale=en_T1 och börja söka.

this
13 Årtal sedan

Grafen känns väl som det mest troliga materialet att börja användas till kretstillverkning. Det är ju någon form av kol, vilket finns naturligt i väldigt stora mängder. Det gäller väl bara att hitta på ett sätt att få det hållbart.