Det är bara en tidsfråga innan världens största processortillverkare snart blommar ut till en officiell aktör på GPU-marknaden. Med fjärde generationens Core-processor Haswell höjer man ribban inte bara prestandamässigt utan även i sin generella satsning på spelmarknaden.

Intel bjöd med sig två spelutvecklare till sin presskonferens på GDC2013 i San Francisco och varken Codemasters eller Creative Assembly kan räknas som några dussinföretag i sammanhanget. Det är anrika spelutvecklare med otaliga storsäljare på sina cv, bland annat Colin McRae-serien och Grid från Codemasters och kritikerrosade Total War-serien från Creative Assembly.

Haswell kommer att erbjuda betydligt bättre grafisk prestanda än vi är vana vid i Intels smidiga formfaktorer. Även om prestandan inte kommer kunna hota den i diskreta grafikkort i budget eller mellanklassen blir det ett spännande steg framåt för spelmarknaden.

IMG_8448

Bara det faktum att Intel redan idag har över 50 procent av den totala grafikmarknaden med sina integrerade kretsar är imponerande. Än mer att man med 13 procents användarandel har den mest använda grafikkretsen på spelportalen Steam.

Det kanske mest talande för Intels större fokus på spelmarknaden är just samarbetet med spelutvecklare. Vi frågade företagets representanter på plats om detta är något vi kommer få se mer av i framtiden och svaret var ett rungande Ja.

Intel har redan visat att man menar allvar med sin satsning på spel och utvecklare genom att presentera två tillägg till Microsofts Directx 11.1 specifikation. Det ska bli mycket intressant att följa företagets fortsatta satsning på utvecklingssamarbete som annars är något inte minst AMD varit mycket lyckosamma med den senaste tiden.

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Ramlosa
Ramlosa
11 Årtal sedan

Intel och spel 😡 😡 😡 😡 😡 😡

mcnaldo
11 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]All satsning på spel är en bra satsning för oss konsumenter. Det kan ju bara bli bättre, kan man i alla fall tycka! ;)[/quote] Med tanke på Intels tidigare affärsmetoder är jag inte så säker på det. Jag skulle inte bli förvånad om spel som utvecklats med Intel-stöd visar sig gå avsevärt mycket långsammare än de borde göra om de körs på AMD-hårdvara. När det sedan uppdagar sig att spelen inte utnyttjar moderna instruktioner om de inte känner av att de körs på Intel-hårdvara ursäktar de sig med att det är enda sättet att garantera att spelen funkar… Läs hela »