Intel har på allvar gett sig in på den ultraströmsnåla marknaden, inte minst efter ARM-plattformens imponerande framfart. Under IDF 2011 passade Intel på att visa upp ett av sina nuvarande konceptdesigner som man kallar en “Near Threshold Voltage-processor”. En CPU som drivs med minsta möjlig spänning och kan drivas av en solcell stor som ett frimärke.
Intel försöker i sitt Near Threshold Voltage (NTV) projekt skapa kretsar som drivs med minsta möjliga spänning där transistorerna fortfarande på ett tillförlitligt sätt kan växla mellan av och på (0 och 1). Tekniken går ut på att tvinga kretsarnas transistorer att arbeta vid sin yttersta gräns där en för låg spänning till slut blir svårt att skilja från ett avslaget läge. Genom att hitta det tröskelvärde där transistorerna fortfarande drar så lite energi som möjligt men samtidigt har en tillräckligt hög spänning för att fungera tillfredställande kan man sänka energiförbrukningen till under 10 milliwatt vid låg belastning.
Intel demonstrerade detta genom att driva en Pentium-klassad processor med en solcell stor som ett frimärke. Men även vid hög belastning så är energiförbrukningen många gånger lägre än i dagens processorer. En NTV-processor drivs med mellan 400-500 millivolt, jämfört med dagens konsumentprocessorer som ofta drivs med en spänning på drygt 1 volt. Intel menar att man kan nå 5 gånger så hög energieffektivitet med denna NTV-teknik.
Chipet som forskningen utfördes på kommer inte att bli en produkt i sig, men resultatet kan vara mycket användbart. Förhoppningen är att det ska leda till att skalbara strömkretsar som arbetar nära tröskelspänningen kan integreras inom ett brett spektra av framtida produkter. Det reducerar energiförbrukningen upp till fem gånger och förlänger kapaciteten till att alltid vara påslagen för ett större antal datorenheter. Teknik av det här slaget kommer att hjälpa Intel Labs att nå sitt mål; att minska strömförbrukningen hundra- eller tusenfalt för applikationer som hanterar allt ifrån massiv databearbetning till så kallad ”terascale-in-a-pocket”.
Intel väntas redan med sina nya Tri-gate transistorer och 22 nanometer teknik pressa energiförbrukningen rejält i sina processorkretsar. Men vi ser fram emot att höra mer om deras Near Threshold Voltage-teknik, kanske då parat med en mer färskare processorarkitektur.
Samtidigt pratade Intel vidare om den nya och supereffektiva minnestekniken Hybrid Memory Cube som vi rapporterat om tidigare. Här ska man erbjuda 7 gånger högre energieffektivitet än dagens DDR3-minne. Samtidigt som tekniken med “staplade” minneschip ger den högsta datahastighet vi sett i en enskild DRAM-enhet.
Tänk er en surfplatta där de svarta kanterna runt om är solceller, varför finns inte detta idag? Även ARM skulle säkert må bra av detta konceptet. Hmm.. har något tagit patent på den iden?
Sånt här gillas, allt som e förnybart mycket intressant 😀
ctrl,
För att det knappt skulle ge någon ström. Ytan är för liten, solceller för ineffektiva och man sitter sällan i direkt solljus, även om ströljus också ger ström är det en bråkdel av direktljus från solen.
Ger det 1h längre driftstid så är det ändå en hel del. Har du den liggande framme så laddar den sig själv oxå. Så ctrl är rätt ute.
Smartast är väl kanske att integrera skärm med solpanel på något sätt. Även kanter och baksida kan väl göras något åt och sedan värmeenergin kan man fånga upp tillbaka till liten del. Både den externa och den interna. Inte så illa. Så länge sakerna kan drivas med mindre ström finns det chans att strömbehovet kan möta tillgången någon gång i framtiden. Aldrig mera behöva ladda mobilen hade ju varit rätt kul. /s
en solpanel stor som ett A4 borde ju kunna driva både en och två datorer med den här tekniken. fasaden på huset eller taket kan man ju sätta solceller på, sen kunde man ha ett batteripack där man lagrade överskottsel under nätter osv
Visst, många bäckar små… Men vi kan ju räkna lite. Hur stor yta kan det tänkas vara fram på en surfplatta som kan användas för solceller, en kvadratdecimeter om vi tar till lite? Solinstrålningen brukar räknas till 1000W/m² på midsommardagen vid högsta solstånd, så ytan på en surfplatta skulle kunna belysas med som mest 10W. Efter solcellernas ineffektivitet, vi kan räkna med 15%, så får man ut 1.5W. Minus lite för kapslingen som minskar instrålningen så är det kanske 1W kvar. 1W på en surfplatta som inte drar så mycket må låta bra, men då är det vid midsommar och… Läs hela »
Intel ligger i framkant när det gäller teknologi helt klart. Och detta om det fungerar kan vara framtiden. Frågan år då om Intel vill dela med sig av detta och licensera ut det till andra X86/ARM aktörer eller om de kommer att hålla det för sig själva.
[quote name=”shaglord”]Smartast är väl kanske att integrera skärm med solpanel på något sätt. Även kanter och baksida kan väl göras något åt och sedan värmeenergin kan man fånga upp tillbaka till liten del. Både den externa och den interna. Inte så illa. Så länge sakerna kan drivas med mindre ström finns det chans att strömbehovet kan möta tillgången någon gång i framtiden. Aldrig mera behöva ladda mobilen hade ju varit rätt kul. /s[/quote] Oj det där sporrade min fantasi!Bekant med varför vissa nattaktiva rovdjur (tex katt) reflekterar ljus? Om man sätter en solpanel bakom skärmen med tex oled (borde gå… Läs hela »
Annan tanke. lite Off topic
Samsung var det väl som visade upp en tv/skärm utan bakgrundsbelysning?
Så displayen är tranparent och man sätter en glasskiva bakom den som är bakgrundsbelyst
Lampa – glas – tft/oled etc – Skyddsglas
Skulle man nog kunna använda bakreglaset som spegel för att minska problemet med direkt solljus!
/end offtopic
Intressant har undrat över detta faktiskt 🙂
De flesta processorer klarar inte av att undervoltas mer än ~0.7v ibland högre innan datorn slutar visa POST.
Något annat intressant är att Intel älskar sin Pentium-processor för sina experiment, en välbeprövad design som de gjort om för alla möjliga typer av tester.
Lyssna på vad Snorch säger. Att ett konceptchip ensamt kan dra lite ström är inget fantastiskt. Även om man fyller ramen på en läsplatta så kan det inte ge tillräckligt med energi alls ens med sådana chip. Bara om man har skärm, lagring, 3G, WiFi, Bluetooth med mera avstängt och har den liggandes framme mitt på midsommardagen i solljuset. För att inte snacka om den lägre prestandan det konceptchippet lär ha. Ska vi gissa på max 200MHz vid dessa spänningar? Det är otroligt mycket svårare att få en fungerande signal när man närmar sig detta gränsland för fungerande av/på som… Läs hela »
Tror du verkligen någon kommer komma med något vettigt argument, eller någon kommentar till minusen överhuvudtaget? 🙂 Men ja, jag hade gärna sett det. Det är flera som minussätt mina kommentarer, det har hoppat lite upp och ner så det finns flera som “har chansen”. Jag brukar alltid ta såna “roliga” minussättningar med ro. Så att personen inte har något vettigt att komma med, eller inte ens vågar skriva något, tycker jag mest är roligt. 😉 Personligen tycker jag för övrigt att det här systemet med poängsättning av kommentarer är totalt värdelöst eftersom alla oavsett kunskap kan betygsätt kommentaren. Är… Läs hela »
[quote name=”-Boris-“]Lyssna på vad Snorch säger. Att ett konceptchip ensamt kan dra lite ström är inget fantastiskt. Även om man fyller ramen på en läsplatta så kan det inte ge tillräckligt med energi alls ens med sådana chip. Bara om man har skärm, lagring, 3G, WiFi, Bluetooth med mera avstängt och har den liggandes framme mitt på midsommardagen i solljuset. För att inte snacka om den lägre prestandan det konceptchippet lär ha. Ska vi gissa på max 200MHz vid dessa spänningar? Det är otroligt mycket svårare att få en fungerande signal när man närmar sig detta gränsland för fungerande av/på… Läs hela »
[quote name=”smartidiot89″]200 MHz är att gå till överdrift, sen är ju frågan hur mycket prestanda folk behöver i många olika typer av system. En krets som fungerar i 0.4-0.5V kan mycket väl räcka om 3-4 år i en bärbar dator för att klara av det allra mest förutom rendering och spel m.m. Att den drivs av en minimal solpanel är ju uppenbarligen enbart PR, och har egentligen ingenting med den bakomliggande tekniken att göra.[/quote] Med tanke på att den kunde gå upp i 10 gånger högre frekvens när den inte var i detta lågspänningsläget så tror jag inte det var… Läs hela »
Här har vi anledningen till varför Intel är störst och kan skriva om hela CPU-kartan när det behövs. Vad hade Intel varit utan AMD? Kvar på Pentium-stadiet med 12GHz? När man väl spänner musklerna visar man åter att man är en ledstjärna.
Mycket intressant detta med solcellsdrivna saker.
[quote name=”-Boris-“]Med tanke på att den kunde gå upp i 10 gånger högre frekvens när den inte var i detta lågspänningsläget så tror jag inte det var mer än 200MHz. 😉 Ska den drivas av en solcell så liten så tror jag processorn nästan står still i dagens mått mätt, detta är mest till för extrema sparlägen där du inte använder datorn men fortfarande behöver ha den igång. Som en laptop eller läsplatta som är “avstängd” men fortfarande hämtar mail och har vissa lågaktiva sysslor. Som sagt, när man går ner mot dessa spänningar sjunker frekvenserna väldigt fort, lek med… Läs hela »
Det är ingen som blåst upp det eftersom diskussionen inte handlar om att specifikt driva denna processor (förutom jämförelsen frekvens med spänning/strömförbrukning) utan om hur realistiskt det är att driva andra saker, så som läsplattor, med några små solceller, vilket det inte är.
Det är väl bara jag som snöat in mig på NVT-tekniken i nyheten då 😛
[quote name=”smartidiot89″]Som sagt, det här med solceller verkar ni blåsa upp ordentligt, det är bara ett PR-jippo för att demonstrera hur strömsnål kretsen var inget annat. 0.7-0.75v har jag sett underklockning med Phenom II då med frekvenser iaf runt 1 GHz vill jag minnas. Men det är inte vanligt att ens processor klarar boota med den låga spänningen. Sen hur “omöjligt” det hela är, är för tidigt att spå om, det här är ytterliggare ett teknikkoncept från Intel bland många i mängden.[/quote] Har inte snöat in det minsta på solcellen, nämner knappt den i inlägget du citerar. Det jag säger… Läs hela »
[quote name=”-Boris-“]Har inte snöat in det minsta på solcellen, nämner knappt den i inlägget du citerar. Det jag säger är att folk missförstått om de tror att NVT-tekniken fungerar i användbara frekvenser. Vi snackar som sagt om något enstaka hundratal MHz som mest. Det är mest som tänkt att fungera som i en aktiv dvala. Vid användarbelastning går även det där chippet upp i spänning och strömkrav en hel del.[/quote]Vad som är “användbara frekvenser” är ju helt till en själv att avgöra. Söker man en surfmaskin finns det säkert användningsområde för tekniken, sen går man ju knappast in i detalj… Läs hela »
[quote name=”smartidiot89″][quote name=”-Boris-“]Har inte snöat in det minsta på solcellen, nämner knappt den i inlägget du citerar. Det jag säger är att folk missförstått om de tror att NVT-tekniken fungerar i användbara frekvenser. Vi snackar som sagt om något enstaka hundratal MHz som mest. Det är mest som tänkt att fungera som i en aktiv dvala. Vid användarbelastning går även det där chippet upp i spänning och strömkrav en hel del.[/quote]Vad som är “användbara frekvenser” är ju helt till en själv att avgöra. Söker man en surfmaskin finns det säkert användningsområde för tekniken, sen går man ju knappast in i… Läs hela »
[quote name=”-Boris-“]
Med användbara frekvenser snackar jag ur användarperspektiv, man kan inte aktivt använda datorn i dessa frekvenser.
Eller vilka frekvenser tror du att den går i?[/quote]
Vilka frekvenser? Jag har inte hört nånting om några frekvenser från Intel.
[quote name=”smartidiot89″]
Vilka frekvenser? Jag har inte hört nånting om några frekvenser från Intel.[/quote]
Du har väl hört att de går upp ~10x vid belastning?
Det säger mig fortfarande ingenting om vilka klockfrekvenser som används i en testkrets, eller i en eventuell slutprodukt som nyttjar tekniken. Det enda jag sett är hemfabricerade siffror och ja tror vi vet båda lika mycket om det hela faktiskt vilket är inte alls mycket 😛
[quote name=”smartidiot89″]Det säger mig fortfarande ingenting om vilka klockfrekvenser som används i en testkrets, eller i en eventuell slutprodukt som nyttjar tekniken. Det enda jag sett är hemfabricerade siffror och ja tror vi vet båda lika mycket om det hela faktiskt vilket är inte alls mycket :P[/quote] Nej, vi har inte hårda frekvenssiffror från intel, men det gör inte att du behöver spela dum eller bli nedvärderande. Vi båda vet att det är fantasi att tro att det ens är 300MHz i dessa chip med de siffror de uppgett, rimligt är 100-200MHz. Det är bara det jag försöker säga, att… Läs hela »
Jag säger precis som tidigare att ingen vet vilka frekvenser det kan handla om eller vad som är “rimligt”, om tekniken används i en slutprodukt dvs. 🙂 Det är fortfarande en ny teknik från Intel men det lär väl märkas inom ett par år hur det ser ut.
[quote name=”smartidiot89″]Jag säger precis som tidigare att ingen vet vilka frekvenser det kan handla om eller vad som är “rimligt”, om tekniken används i en slutprodukt dvs. 🙂 Det är fortfarande en ny teknik från Intel men det lär väl märkas inom ett par år hur det ser ut.[/quote] Du försöker låtsas att du inte vill spekulera och att jag är den som spekulerar fritt, även om du själv sa att den säkert skulle fungera till det mesta bortsett spel och rendering vid dessa spänningar. Står du fast vid den spekulationen? Jag tycker nämligen att det är en ganska kraftig… Läs hela »
Ja det står jag fast vid, så hög processorkraft krävs inte för sånna triviala uppgifter, men jag vågar inte spekulera i klockfrekvenser då vi inte veta något om NVT-tekniken förutom att den kör på låg spänning. Halvledarindustrin står aldrig still och man kommer hela tiden på nya saker, men visst det är “inte rimligt” i dagsläget men hur det ser ut imorgon är en helt annan femma. Men vi vet inte ens om det kommer dyka upp i en slutprodukt, det skulle inte vara första gången Intel presenterar en “wow” teknik som inte materialiserats senare. Eller så kan det bli… Läs hela »
Wow-tekinker som inte materialiseras är inte helt sällan bara ett stort missförstånd av vad de egentligen visar upp, ett exempel jag minns som om det vore igår var när de presenterade en processor kapabel till extremt låga spänningar, även fast den nästan stod still, men folk missförstod och började prata om att det minsann skulle bli bra att surfa på. 😉 Ta en Intel Atom och kör den i 10% av sin standardfart så har du nog lite vad vi pratar om här. Att de inte anger frekvenser ändrar inte på att det max kan vara någon enstaka hundratal MHz… Läs hela »
Återigen så får vi se hur tekniken materialiseras framöver, och om den kommer till konsumentprodukter. Jag ser det som en möjlighet för ultramobila enheter som smartphones och även surfplattor.