Nuvarande entusiastserie processorer från Intel stavas Sandy Bridge-E, en position man befäst sedan slutet av 2011. Näst på tur är alltså Ivy Bridge-E, och Intels roadmap visar större cacheminne, kompatibilitet med Intel X79 och eventuellt en ny standardminnesfrekvens på 1 866 megahertz.

Ivy Bridge-E talades det om rikligt redan under 2012, och många entusiaster blev besvikna när det visade sig att processorserien inte lanserades under förra året. Nästa arkitektur Haswell kikar nu runt hörnet, men Intel låter inte det påverka satsningen med Ivy Bridge-E, som beräknas lanseras under tredje kvartalet 2013.

Intel Ivy Bridge-E
Modell Kärnor Klockfrekvens Turbo Boost L3-Cache Upplåst TDP
Core i7-4820 4 3,70 GHz 3,90 GHz  10 MB  Nej 130 W
Core i7-4930K 6 3,40 GHz 3,90 GHz  12 MB  Ja 130 W
Core i7-4960X 6 3,60 GHz 4,00 GHz  15 MB  Ja 130 W

Skillnaderna – eller för den delen likheterna – mellan Ivy Bridge-E och Sandy Bridge-E är väldigt jämförbara med skillnaderna mellan Ivy Bridge och Sandy Bridge, och är tänkt att helt ersätta sin föregångare. Instegsmodellen heter i7-4820, med fyra kärnor och 10 megabyte L3-cache. Nästa steg är i7-4930K, som har en något lägre klockfrekvens än lillebror 4820 men med samma Turbo Boost-frekvens på 3,9 gigahertz, 2 megabyte mer L3-cache och en upplåst BCLK-multiplikator för överklockning. Herren på täppan blir i7-4960X med sex kärnor, 3,6 gigahertz klockfrekvens med Turbo Boost till 4,0 gigahertz upplåst multiplikator och 15 megabyte L3-cache. Samtliga modeller delar ett TDP på 130 watt.

ivybridgee

Modellerna levereras tillverkade i 22 nanometerteknik och matchar den nyvarande plattformen LGA2011. Vilket betyder att de även bör vara kompatibela med nuvarande styrkretsen X79 efter en UEFI-uppdatering. Nytt på tapeten verkar vara en minnesfrekvens på 1 866 megahertz, jämfört med 1 600 megahertz i Sandy Bridge-E. Priset bör matcha motsvarande modeller i serien Sandy Bridge-E, och fler detaljer bör dyka upp under de närmsta veckorna. Då bör vi även se fler detaljer kring den nya serien Xeon-processorer med samma arkitektur.

Källa: VR-Zone


Subscribe
Notifiera vid
27 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Wingman
11 Årtal sedan

Ingen roadmap för den mobila plattformen?

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

[quote name=”Wingman”]Ingen roadmap för den mobila plattformen?[/quote]
Vilken mobila plattform? Haswell?
Den kan du i alla fall läsa om här; https://www.nordichardware.se/CPU/Styrkrets/specifikationer-foer-mobila-haswell-processorer-ute-lanseras-andra-kvartalet.html

The Mutt
11 Årtal sedan

Varför lanserar de inte 8 kärniga? Det om nått borde ju göra hoppet till X modellen mer värt än bara lite cache minne.

AMD73
11 Årtal sedan

Är detta ett första aprilskämnt? 10% snabbare en processor dom släppte 2011 och den kommer slutet på året? 130 watt på 6 kärnor? från 32 till 22nm? hade förvåntat mig 8 kärnor något lägre klockade och då 130 watt. eller 6 kärnor 95 watt max. Ingen konkurans och tar flera år på sig släppa något som är marginellt bättre. vilken lag skulle dubbla på 2 år? Moors lag grundaren av Intel? Kanske inte går över till 4-6 år istället nu? 10% ökning på 2 år nu? Helvete vad dåligt humör jag blir av denna artikel. Årets skämnt måste ju vara… Läs hela »

Viking1962
11 Årtal sedan

[quote name=”AMD73″]Är detta ett första aprilskämnt? 10% snabbare en processor dom släppte 2011 och den kommer slutet på året? 130 watt på 6 kärnor? från 32 till 22nm? hade förvåntat mig 8 kärnor något lägre klockade och då 130 watt. eller 6 kärnor 95 watt max. Ingen konkurans och tar flera år på sig släppa något som är marginellt bättre. vilken lag skulle dubbla på 2 år? Moors lag grundaren av Intel? Kanske inte går över till 4-6 år istället nu? 10% ökning på 2 år nu? Helvete vad dåligt humör jag blir av denna artikel. Årets skämnt måste ju… Läs hela »

AMD73
11 Årtal sedan

mest korkade idiotiska frågan på riktigt länge. du får väl tycka 130 watt på cpu 4 kärnor på 22nm är bra. när vi hade det på 32nm för över 2 årsedan. Just det ja.Handlar om vad jag behöver? allt krettsar kring om vad jag behöver?` hela jorden har med mig att göra. Själva verket handlar det om att du Viking är nöjd med det du har. så kom inte smitta över med den skiten till mig tack. Jorden krettsar kring vad du tycker är bra och räcker. Förstår precis vad du är fören med den korkade dumma fråga. Vad fan… Läs hela »

AMD73
11 Årtal sedan

[quote name=”AMD73″]mest korkade idiotiska frågan på riktigt länge. du får väl tycka 130 watt på cpu 4 kärnor på 22nm är bra. när vi hade det på 32nm för över 2 årsedan. Just det ja.Handlar om vad jag behöver? allt krettsar kring om vad jag behöver?` hela jorden har med mig att göra. Själva verket handlar det om att du Viking är nöjd med det du har. så kom inte smitta över med den skiten till mig tack. Jorden krettsar kring vad du tycker är bra och räcker. Förstår precis vad du är fören med den korkade dumma fråga. Vad… Läs hela »

The Mutt
11 Årtal sedan

[quote name=”AMD73″][quote name=”AMD73″]mest korkade idiotiska frågan på riktigt länge. du får väl tycka 130 watt på cpu 4 kärnor på 22nm är bra. när vi hade det på 32nm för över 2 årsedan. Just det ja.Handlar om vad jag behöver? allt krettsar kring om vad jag behöver?` hela jorden har med mig att göra. Själva verket handlar det om att du Viking är nöjd med det du har. så kom inte smitta över med den skiten till mig tack. Jorden krettsar kring vad du tycker är bra och räcker. Förstår precis vad du är fören med den korkade dumma fråga.… Läs hela »

AMD73
11 Årtal sedan

[quote name=”The Mutt”][quote name=”AMD73″][quote name=”AMD73″]mest korkade idiotiska frågan på riktigt länge. du får väl tycka 130 watt på cpu 4 kärnor på 22nm är bra. när vi hade det på 32nm för över 2 årsedan. Just det ja.Handlar om vad jag behöver? allt krettsar kring om vad jag behöver?` hela jorden har med mig att göra. Själva verket handlar det om att du Viking är nöjd med det du har. så kom inte smitta över med den skiten till mig tack. Jorden krettsar kring vad du tycker är bra och räcker. Förstår precis vad du är fören med den korkade… Läs hela »

Börje ohlsson
Börje ohlsson
11 Årtal sedan

[quote name=”AMD73″][quote name=”The Mutt”][quote name=”AMD73″][quote name=”AMD73″]mest korkade idiotiska frågan på riktigt länge. du får väl tycka 130 watt på cpu 4 kärnor på 22nm är bra. när vi hade det på 32nm för över 2 årsedan. Just det ja.Handlar om vad jag behöver? allt krettsar kring om vad jag behöver?` hela jorden har med mig att göra. Själva verket handlar det om att du Viking är nöjd med det du har. så kom inte smitta över med den skiten till mig tack. Jorden krettsar kring vad du tycker är bra och räcker. Förstår precis vad du är fören med den… Läs hela »

AMD73
11 Årtal sedan

Sicken dummskalle.! Du måste ju nog ha sniffat alldeles för mycket fultjack.Tagga ner lite va!! Det är ju ingenting som stämmer hos dig. De här är en datorsajt, ingen sandlåda[/quote] vad har jag fel i då? SB och ive är det ca 5% skillnad. från ive till så är det 10% skillnad.. så vad fan har jag fel i när gäller detta? Så socket 2011 nu 2 år drygt? så kommer nästa 2 år senare och hela 5-10% skillnad. wow gud hur lycjkas dom med dessa otroliga framsteg. från 32nm till 22nm som mogen gamla och i 3d byggnad. klarar… Läs hela »

SZ
SZ
11 Årtal sedan

Förstår nog AMD73:s frustration… Är själv också otroligt besviken över Intels brist på utveckling vad gäller SB-E. Fattar faktiskt ingenting. Saknar tiden då Intel och AMD var hack i häl vad gäller prestanda. En åtta kärnors SB-E skulle varit här för länge sedan ifall AMD hade lyckats bättre med sin Bulldozer arkitektur…

AMD73
11 Årtal sedan

[quote name=”SZ”]Förstår nog AMD73:s frustration… Är själv också otroligt besviken över Intels brist på utveckling vad gäller SB-E. Fattar faktiskt ingenting. Saknar tiden då Intel och AMD var hack i häl vad gäller prestanda. En åtta kärnors SB-E skulle varit här för länge sedan ifall AMD hade lyckats bättre med sin Bulldozer arkitektur…[/quote]

tack så mycket. Precis så är det som du säger. Helt galet dåligt med utvecklingen nu. Så har endel mage säga jag har fel och stora krav med hahah.

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

Kanske lite väl hetsigt levererade åsikter AMD73 men som SZ kan jag till viss del förstå din grundtanke. Intel har bevisligen ingen brådska med att skynda på utvecklingen av sina entusiastprocessorer. Det är mellanklassegmentet som utgör merparten av försäljningen och redan där är man totalt överlägsen vad gäller prestanda och prestanda/watt. AMD kan konkurrera med snabbare grafikdelar och bättre pris/prestanda. Men i ren prestanda är deras entusiastserier på en annan planet. Så visst, vi kan resonera som så att vi inte behöver mer kraft än vad IVB-E kommer ge. Vilket troligtvis är sant i många lägen. Men det känns rätt… Läs hela »

The Mutt
11 Årtal sedan

[quote name=”AMD73″][quote name=”SZ”]Förstår nog AMD73:s frustration… Är själv också otroligt besviken över Intels brist på utveckling vad gäller SB-E. Fattar faktiskt ingenting. Saknar tiden då Intel och AMD var hack i häl vad gäller prestanda. En åtta kärnors SB-E skulle varit här för länge sedan ifall AMD hade lyckats bättre med sin Bulldozer arkitektur…[/quote] tack så mycket. Precis så är det som du säger. Helt galet dåligt med utvecklingen nu. Så har endel mage säga jag har fel och stora krav med hahah.[/quote]Jag förstår din frustration men inte din ton. Skriker du och är otrevlig IRL mot alla som inte… Läs hela »

AMD73
11 Årtal sedan

Jag har ett jäkla temprament.Jag går i tacket när någon säger behöver du mer.Det säger så fruktansvärt mycket om den personen.Inget är possetivt att säga då.Jag satt många år med AMD x4 och den slog i tacket när hade massa explorer poker och skype msn och lite annat i gång. 8 gb ram klara jag oftast med. fick sluta med explorer ta chrome.Funka ett tag till slut var cpu 75-100 load nära jämnt.har nu ive 3770 och saningen är den imponerar inte alls.Så många år och bara 4 kärnor och när man updatera win 7 kan man se den slår… Läs hela »

AMD73
11 Årtal sedan

jaha var gapa jag i första inlägget? får ju höra jag är kräsen, och det som finns duger. på en teknik sajt som handlar om teknikens utveckling. något nördar som jag gillar. men tydligen sitter det bakåtsträvare här. Sedan får jag höra jag har fel. men inte i vad? bara massa skit svar och inte sakliga. Saningen är ju det jag säger. Intel har totalt brommsat upp och gör bara mindre uppdateringer.Det du får är snabbare gpu i cpu. Men gäller inte socket 2011 som inte har gpu i. Så 130 watt gör det än värre från 32nm till 22… Läs hela »

Viking1962
11 Årtal sedan

[quote name=”AMD73″]jaha var gapa jag i första inlägget? får ju höra jag är kräsen, och det som finns duger. på en teknik sajt som handlar om teknikens utveckling. något nördar som jag gillar. men tydligen sitter det bakåtsträvare här. Sedan får jag höra jag har fel. men inte i vad? bara massa skit svar och inte sakliga. Saningen är ju det jag säger. Intel har totalt brommsat upp och gör bara mindre uppdateringer.Det du får är snabbare gpu i cpu. Men gäller inte socket 2011 som inte har gpu i. Så 130 watt gör det än värre från 32nm till… Läs hela »

AMD73
11 Årtal sedan

[quote name=”Viking1962″][quote name=”AMD73″]jaha var gapa jag i första inlägget? får ju höra jag är kräsen, och det som finns duger. på en teknik sajt som handlar om teknikens utveckling. något nördar som jag gillar. men tydligen sitter det bakåtsträvare här. Sedan får jag höra jag har fel. men inte i vad? bara massa skit svar och inte sakliga. Saningen är ju det jag säger. Intel har totalt brommsat upp och gör bara mindre uppdateringer.Det du får är snabbare gpu i cpu. Men gäller inte socket 2011 som inte har gpu i. Så 130 watt gör det än värre från 32nm… Läs hela »

Viking1962
11 Årtal sedan

[quote name=”AMD73″][quote name=”Viking1962″][quote name=”AMD73″]jaha var gapa jag i första inlägget? får ju höra jag är kräsen, och det som finns duger. på en teknik sajt som handlar om teknikens utveckling. något nördar som jag gillar. men tydligen sitter det bakåtsträvare här. Sedan får jag höra jag har fel. men inte i vad? bara massa skit svar och inte sakliga. Saningen är ju det jag säger. Intel har totalt brommsat upp och gör bara mindre uppdateringer.Det du får är snabbare gpu i cpu. Men gäller inte socket 2011 som inte har gpu i. Så 130 watt gör det än värre från… Läs hela »

Henrik Berntsson
Admin
11 Årtal sedan

Många upprörda känslor vilket är högst förståeligt. Jag delar frustrationen med, man visste detta skulle hända och jag har gnällt om det själv redan för något år sen att nu kommer vi få se sämre utveckling, högre priser och sämre läge för konsumenten. Inom detta segmentet sitter Intel säkert även om många aktörer hotar på marknader som allt mer glider in i varandra så tar man nog chansen att casha in så mycket pengar som möjligt när det inte finns konkurrens. Förlusten är inte bara att vi får betala mer pengar för teknik vi redan har, tekniska utvecklingen behövs också… Läs hela »

ns
ns
11 Årtal sedan

Fysikens lagar sätter gränserna för utvecklingen. Det går att komma lite till men inte mycket mer än vad vi har idag. Processorn måste också hålla sig inom specifikationerna för värmeutveckling så att de inte förstör moderkort eller liknande.

Skulle man få bukt med värmeutvecklingen så är nästa steg säkert att integrera ram-minne i cpu för att kunna höja frekvensen. Tänk på att ljus hinner ca 10 cm under en tid på 3.33e-10 sekunder som 3 GHz motsvarar och det är i vakuum.

Lagl0rden
Lagl0rden
11 Årtal sedan

Exakt, 10% på dagens processorer är skitmycket mer än 50% var på processorerna för 10 år sen, av samma anledning jag hellre vill ha 1% av 1 miljard än 10% av en miljon…

Sen får man inte stirra sig blind på TDP-värdena. Bara för att de skriver en 4-kärning processor har samma TDP-värde som en 6 kärning eller en på XX Ghz har samma som en på XX av förra generationen, strömförbrukningen kan vara betydligt lägre…

bran
11 Årtal sedan

AMD73 borde lägga sina pengar på en rättstavning- samt uppförandekurs istället för att sukta efter nya CPUer och bete sig som ett arsle i kommentatorsfälten.

Viking1962
11 Årtal sedan

[quote name=”bran”]AMD73 borde lägga sina pengar på en rättstavning- samt uppförandekurs istället för att sukta efter nya CPUer och bete sig som ett arsle i kommentatorsfälten.[/quote]

Han skrev nog fel i rena ilskan troligen 😀

lehpron
lehpron
11 Årtal sedan

I’d like to think many of you are aware that Intel’s TDP is not actual per processor, it is just a category for multiple processors to qualify for the same OEM coolers. I don’t know how or why anyone takes it personal that Intel, while not obligated to tell us what each processor really dissipates, puts their 22nm quads in the 130W TDP category for X79 when we know they also classified for 77W TDP in Z77. Adding another two channels, 24 lanes and 2MB L3 cache doe not add 35% more dissipation. I’m sure 4820K could also classify for… Läs hela »

AMD73
11 Årtal sedan

Hahahaha. Du bär dig så löjligt åt att man kan spy åt det. Bättre att du håller igen käften istället i såna fall. Frågan är inte korkad, det är bara att du inte kan svara på den. Man kan inte snabba upp processorn på samma sätt som man gjorde för 10 – 15 år sedan. Någonstans måste det ta stop. Nu tänker jag inte svara dig nåt mer för då spårar det bara ur eller rättare sagt så har det redan gjort det[/quote] jag svara på frågan. jag sa man gör annat en porrsurfar.Rendering och poser tex tog jag upp.… Läs hela »