Slutledning
Intel har med Sandy Bridge lanserat ännu en ny processorplattform med allt vad det innebär. Världens största processortillverkare vet hur man kramar vatten ur en sten och att Intel skulle lansera en ny CPU-arkitektur, eller för den delen processorgeneration, utan att även byta sockeln är nog lika troligt som att man inte tummat på konkurrenslagarna det senaste årtiondet.
Sandy Bridge är en processorplattform för mellanklassmarknaden och siktar alltså in sig på de konsumenter som inte vill lägga en förmögenhet på sin dator. Det rimmar då lite illa i våra öron att den LGA1156-plattform Intel lanserade för ett drygt år sedan numera är närmast förpassad till historieböckerna. För att uppgradera till Intels nya mellanklassplattform krävs alltså både ett nytt LGA1155-moderkort och en CPU. Dina DDR3-minne går dock att återanvända utan problem.
Men om vi ser förbi detta är det svårt att inte fatta tycke för Intels Sandy Bridge-plattform. Processorerna har en prislapp som redan idag startar vid runt 1 600 kronor och slutar vid knappt 2 900 kronor inklusive moms. För detta får man processorprestanda som inte bara imponerar på mellanklassmarknaden, den är i flera fall tillräcklig för att bräcka även marknadens snabbaste konsumentprocessor. Intels flaggskepp Core i7-980X har 50% fler kärnor och en extra minneskanal jämfört med toppmodellerna i Sandy Bridge-familjen, men trots detta får man se sig besegrad i flera tester, inte minst där de extra kärnorna inte kommer till någon nytta.
Sandy Bridge – en lysande spelprocessor med häftig överklockningspotential
Även om Intel Core i7-980X har fördelar i flertrådade applikationer är det nästan skrattretande att en CPU för en fjärdedel av priset kan vara lika kraftfull och vid flera tillfällen kraftfullare i några av de applikationer som vanliga konsumenter uppskattar mest.
Sandy Bridge imponerar som mest i våra speltester där man ligger konstant i täten och för en vanlig användare eller gamer som inte är i större behov av flertrådig prestanda är Sandy Bridge ett solklart val. Här kommer också brytpunkten mellan våra idag två testade processorer, Core i5-2500K har inget stöd för HyperThreading, 100 MHz lägre CPU-frekvens och 250 MHz lägre Turbo-frekvens på sin GPU. Är man på jakt efter en prisvärd spelprocessor att para med ett externt grafikkort är detta förmodligen den bästa processorn på marknaden. Med ett pris på runt 1 900 kronor är det enormt mycket prestanda för pengarna. Då har vi inte heller nämnt det faktum att processorn är god för en bra bit över 4,5 GHz genom överklockning. Överklockning som är otroligt enkelt, om än begränsat för dem som vill pressa sin dator med extremare kylning.
Intel Core i7-2600K kostar runt 1 000 kronor mer och det är knappast så att processorns prestanda är så mycket högre jämfört med sin lillebror. Men har man ett behov av flertrådad prestanda i toppklass eller för den delen vill åt Intels kraftfullaste inbyggda GPU är detta ett mycket bra val. Processorn presterar genomgående bättre än Intel Core i7-875K vid samma prislapp och ger ofta flaggskeppet Core i7-980X en ordentlig match, det för en tredjedel av kostnaden. Med några minuters lekande i BIOS kan man nå nära nog 5 GHz på vanlig luftkylning och då pulvriserar processorn alla konkurrenter på marknaden.
Intel släpper lös en armada av Sandy Bridge-processorer på marknaden i januari och i vanlig ordning är moderkortstillverkarna inte sena att hänga på. För den som är intresserad av att hoppa på Sandy Bridge-tåget kommer det att finnas närmast för många val på moderkortsmarknaden, men det positiva är att plattformens prissättning hålls nere.
Intel har onekligen fått en bra start på 2011 och Sandy Bridge är utan tvekan det bästa plattformsvalet på marknaden idag. Vilken processormodell och vilket moderkort som passar bäst är dock upp till var och en, men för de som planerar att överklocka är dagens testade K-modeller rätt väg att gå. Vi kan med eftertryck rekommendera båda dessa processorer och med en prestanda som i fler fall inte bara är marknadsledande i mellanklassegementet utan även hotar Intels egna prestandasegment får Core i7-2600K även vår åtråvärda Redaktörens Val-utmärkelse medan Core i5-2500K utan tvivel ger mest prestanda för pengarna.
Intel Core i5-2500K Fördelar: Nackdelar: Lägstapris på prisjakt.se: |
Intel Core i7-2600K Fördelar: Nackdelar: Lägstapris på prisjakt.se: |
Intel har lyckats bra med nya Sandy bridge. Synd bara att det bara är K-modellerna som går att klocka, Amd kommer nog få det tufft i höst med Bulldozer ifall intel fortsätter såhär 🙂
Ja det blev lite trångt i slutledningen kände jag, men om man ska se något negativt med hela Sandy Bridge-plattformen så är det att man gjort det onödigt komplicerat med K-modeller för överklockning, en styrkrets som inte alls går att överklocka med och inbyggda grafikkretsar som presterar bäst i de CPU:er som sällan kommer nyttja dem.
Men det gör inte 2500K och 2600K till sämre processorer för den delen, själv är jag riktigt sugen på en 2600K då jag är ganska energisnål av mig och inte känner behov av en gulftown.
Tack för en bra recension, bra jobbat!
Mycket trevligt. Nu får vi hoppas på att Bulldozer spelar i samma liga om inte bättre så det blir lite fart på priskriget till sommaren 🙂
Riktigt najs recension. 4.9GHz. :O
Tack för kritiken, i vanlig ordning är det Jonas som stått för testandet, vilket han varvat med att stå framför kameran och flasha. 🙂
[quote name=”iHannes”]Riktigt najs recension. 4.9GHz. :O[/quote]
Hehe ja det är ganska galet överklockningspotential i de här processorerna. Visst det är synd att de inte kan få ut allt med LN2 och vid extrem överklockning, men för vardagsöverklockning finns det inte mycket att klaga på.
msi gd55 och en 2500k på G här.
Känns kul med nya prylar igen.
2 år sen sist. 😆
Då var de här efter många nyheter och rykten. ska bli riktigt kul att få klämma på en sb 🙂 lite vattenkylning så borde 5 GHz vara hemma 🙂
Problemet är väl mest att det inte gör någon större skillnad med mer kylning. Åtminstone det jag testade, jag körde lite hos Intel, testade allt mellan -10 och -100c, kom inte över 4.8GHz för det, med den CPU:n. Har sett folk köra över 5.5GHz med SS däremot, så jag måste ha gjort något galet.
Lite småfel som jag lade märke till: I tabellen på sida 2 står det att Phenom II X6 (Thuban) har 751 milj transistorer och är 346 mm2. Enligt följande källor stämmer ytarean men antal transistorer sägs snarare vara nära 904 milj. [1] http://www.lostcircuits.com/mambo//index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=42[2] http://pcwizkidstechtalk.com/index.php/phenom-1075t.html[3] http://www.anandtech.com/show/3674[4] http://techreport.com/articles.x/18799 Crysis testet på sidan 19 är också ganska suspekt. Särskilt om man jämför Phenom-processorerna. Att ett spel inte stödjer fler trådar är väl inte så ovanligt, men att en ökning från 3300 MHz till 3500 MHz (6 % ökning) ger en ökning i FPS från 32,14 till 39,5 (23 %) är lite väl ovanligt… Läs hela »
[quote name=”Mean Machine”]Problemet är väl mest att det inte gör någon större skillnad med mer kylning. Åtminstone det jag testade, jag körde lite hos Intel, testade allt mellan -10 och -100c, kom inte över 4.8GHz för det, med den CPU:n. Har sett folk köra över 5.5GHz med SS däremot, så jag måste ha gjort något galet.[/quote]
upplåst pll setting i bios?
http://hwbot.org/forum/showthread.php?t=15952
UT_lol: Ja det är helt rätt med transistorantalet, skrivfelsnisse som varit i farten. Det är ändrat nu.
Angående Crysis så reagerade jag också på det resultatet, men vi har testat om det flera gånger och fått samma resultat. Enda förklaringen jag kan tänka mig är att Turbo inte funkat på 1100T vilket dock låter lite skumt. Ska se om vi kan rota lite mer i det.
Vilken variant av automatisk överklockning körde ni? Via AI Suite II eller EFI? Om AI Suite II normal eller extreme?
[quote name=”Kinc”]Vilken variant av automatisk överklockning körde ni? Via AI Suite II eller EFI? Om AI Suite II normal eller extreme?[/quote]
Körde via EFI, då det inte kräver några extraprogram installerade och alla kan komma åt det utan några som helst krusiduller.
Tack för en bra recension. “Worth waiting for”.
Men ah, dumt man inte kan överklocka och köra integrerad grafik än på samma moderkort :/
Tack för den recensionen.
[quote name=”Laglorden”]Tack för en bra recension. “Worth waiting for”. Men ah, dumt man inte kan överklocka och köra integrerad grafik än på samma moderkort :/[/quote] Trevligt att det uppskattas, vi försöker som vanligt gräva lite djupare i tekniken utan att för den delen låta det bli för svårförståligt. 🙂 Jag kan inte göra annat än att hålla med. Det är faktiskt lite tragiskt att man inte alls kan överklocka med H67-styrkretsen. När Z68 lanseras känns det som att H67 borde förpassas till historieböckerna, jag kommer inte finna någon som helst anledning att förespråka den styrkretsen i alla fall. Så länge… Läs hela »
Bra recension som ger mer än bara olika number att kolla på.
Dock ser jag att på vissa ställen i era diagram står det i5 – 2600k (alla innan tester innan spelen) är det i7 ni menar eller?
Tack skamar, det är tanken. 🙂
Trodde det var fixat, det är givetvis i7-2600K vi menar men blev fel i graferna. Skulle varit uppdaterat dock så ska kika på det.
En klock för klock jämförelse skulle vara jätteintressant för att se hur arkitekturerna står mot varandra, gärna i 3,4 GHz! 8)