Slutledning
Det är alltid intressant att få prata direkt med höga profiler inom den här branschen och Patrick Bliemer var inget undantag. Under intervjun som varade närmare en timma så fick vi reda på mycket matnyttig information och detaljer om Intels framtidsplaner.
För att sammanfatta det hela så har Intel redan sin 14nm körandes i sina laboratorium, och av samtalet att döma kommer deras 14nm-teknik att nyttja deras 3D-transistorer mer korrekt benämnt FinFET. Men produkter baserade på den låga tillverkningsprocessen kommer inte förrän 2014, och innan dess har vi flera intressanta produkter att vänta oss från företaget.
Ivy Bridge som lanseras nästa år blir den första konsumentprodukten – eller för den delen den första produkten någonsin, som bygger på en 22nm-teknik. Med Ivy Bridge kommer man att få ned strömförbrukningen och öka prestanda ytterligare. Men även Ultrabooks ser ut att på allvar kunna särskilja sig från vanliga bärbara, och inte längre vara “bara en tunn bärbar”. Det finns många ingredienser i Intels recept, men med en kombination av formfaktor, hårdvara och mjukvara hoppas de kunna introducera någonting nytt på marknaden.
Man kommer även att börja satsa mer på systemprocessorer framöver, mera känt som SoC. En systemprocessor har alla, eller de allra flesta komponenter inbyggda på samma bit kisel. Fördelarna här är lägre strömförbrukning, lägre tillverkningskostnader och för tillverkare lägre utvecklingskostnad/materialkostnad för sina produkter de baserar på Intels kretsar. Men redan nästa år kommer de första produkterna med Intels SoC:er dyka upp, nämligen Medfield som direkt siktar mot smartphone och surfplattsmarknaden där ARM idag är den dominerande kraften. Det här är en marknad Intel lägger fullt fokus på, i ett försök att inte längre vara beroende av enbart PC-marknaden.
Samtidigt som stora förändringar är på väg, blir andra produkter irrelevanta. Surfplattor och billiga bärbara har ätit sig in på den billiga formfaktor Netbooks, men Intel ser fortfarande en plats för produktkategorien – speciellt i utvecklingsländer. Vi kan ändå inte sluta undra om Netbookens tid är förbi, i alla fall i de nordiska regionerna där vi bor.
Vi hoppas att det här bara vara en i raden av fler intervjuer vi kan bjuda på. Med detta vill vi passa på att tacka Intel Sverige och Intels chef i norra Europa; Patrick Bliemer för att de tog sig tid att prata med oss.
Jag tror han har helt rätt i att inte försöka jämföra MacBook Air med Ultrabooks. Det är nog i första hand PC användare som kommer att göra den jämförelsen. De som idag funderar på att köra MAC eller redan kör MAC, tittar inte bara på den för att den är tunn och smidig. Att köpa en MAC är en helt annan sak än att köpa en PC. En Mac är också en “status” grej, eller ett koncept. Du får mer än bara en dator, du får en ingång till Apples värld, på gott o ont. De som idag sitter på… Läs hela »