Enligt den senaste undersökningen från IHS iSuppli visar upp en blandad påse resultat för både AMD och Intel. Intel visar upp ett bättre resultat år-för-år, medan det ser sämre ut andra kvartalet mot det första i år. AMD däremot visar det exakt motsatta resultat, vilket kan tyda på att man är på väg att återhämta sig?
Resultatet från IHS iSuppli undersökning ser mer intressant ut än den gjort på länge, där ökningen, och nedgången av processorintäkter är de total motsatta för både AMD och Intel. Siffrorna nedan visar bara hur många procent av intäkterna av den totala processormarknaden de båda företagen har – inklusive andra typer av processorerarkitekturer så som RISC, och även VIA räknas in i de övriga. De representerar inte de marknadsandelar någon av parterna håller.
Q2 2010 | Q1 2011 | Q2 2011 | |
Intel | 80,7% | 82,6% | 81,8% |
AMD | 11,6% | 10,1% | 10,4% |
Övriga | 7,7% | 7,3% | 7,7% |
Årligen ökade Intel med 1,1%, medan AMD sjönk med 1,2%. En kvalificerad gissning på det här är att AMD under för lång tid hade produkter som inte kunde konkurrera mot Intel. AMD fick därför sänka sina priser under 2010 och i samband med lanseringen av Sandy Bridge för att behålla marknadsandelarna. Andelarna för övriga aktörer
AMD visade upp ett bättre andra kvartal med en ökning på 0,3%, medan Intel sjönk med 0,8%. Vinnarna var då både AMD, och övriga aktörer som även de fick se en ökning med 0.4%. Resultatet ligger i linje med att AMD fick en mer konkurrenskraftig produktportfölj med Brazos-plattformen och då Llano som började skeppa till OEM och ODM i slutet av Q2.
Även om AMD:s marknadsandelar för Q2 2011 ligger på 19,4%, mot 17,8% Q2 2010 så säljer de produkter med lägre ASP (Average Selling Point) vilket resulterat i lägre vinst per såld processor. Intel har tappat och låg under Q2 2011 år 79,9%, medan man Q2 2010 låg på 81,3%. Intel har dock lyckats hålla intäkterna på den globala processormarknaden över 80% då de kan fortsätta sälja processorer på en högre nivå än konkurrensen.
Är Llano, och den annalkande Bulldozer det företaget behöver för att komma tillbaka på banan?
Det ska bli intressant att se hur de här siffrorna sett ut under det tredje kvartalet som avslutas idag. Resultaten lär dröja, men AMD har börjat skeppa både Bulldozer för servrar till sina närmaste partners, och haft Llano ut under större delen av kvartalet. Om det har vart tillräckligt för att öka deras intäkter, så väl som marknadsandelar är något vi borde ha ett svar på framåt slutet av året.
Tidsfristen för AMD blir dock kortvarig, Intel har Sandy Bridge-E på ingång som inte väntas göra så stor inverkar på konsumentmarknaden, men ska vara efterlängtad på servermarknaden. Det är upp till AMD:s nya 16-kärniga Interlagos att hålla stånd mot Intels nya plattform. Ivy Bridge väntas lanseras om ungefär 6 månader på den nya 22nm-processen, och kommer då få slåss mot Llanos uppföljare; Trinity som väntas lanseras strax innan om allt går som planerat. Hur de nya produkterna kommer att påverka de båda företagen är ännu oklart, det enda vi vet med säkerhet är att vi har en mer konkurrenskraftig marknad att se fram emot.
Källa: IHS iSuppli
Relaterad nyhet:
- AMD närmade sig Intel med 2 procentenheter på x86-marknaden under Q2
- AMD tidigarelägger lanseringen av Trinity till början av nästa år
- Ivy Bridge får 1,4 miljarder transistorer – Många hittas i dess GPU
- AMD Bulldozer prissätts, och lanseringsdatumer fastställt
- Sandy Bridge-E utförligt testad, med de sista frågetecknen besvarade om X79
- AMD:s 45nm-processorer ska snabbt fasas ut
Bra att det går åt rätt håll i alla fall. Hoppas för AMDs del att Bulldozer kan ge en boost i försäljningen
Bulldozer gör nog inte så mycket, frågan är snarare om dom kunnat skeppat Llanos i tillräcklig mängd.
[quote name=”Tempel”]Bulldozer gör nog inte så mycket, frågan är snarare om dom kunnat skeppat Llanos i tillräcklig mängd.[/quote]
Mmm precis. Det snackas ju om att GlobalFoundries har lite problem med yieldsen och volymen på 32nm om jag minns rätt?
Ändå så har Llano gett AMD ett uppsving på marknaden, och väntas vissa ännu ett förbättrat kvartal mot tidigare – bara att det inte är så bra man först trodde de skulle vara pga. volymproblem.
Det går fortfarande åt rätt håll för AMD, men de har fortfarande en lång väg att gå.