Det har varit relativt tyst från Intel på SSD-marknaden på senaste tiden. Efter att X-25M G2 släpptes så har andra tillverkare fått härja fritt och företag som Sandforce och Indilinx har skördat stora framgångar. Enligt Intels nya produktplan för 2010/2011 så kan detta vara på väg att ändras.

Bland nyheterna så ser vi att Intel går över till 25nm tillverkningsteknik i fjärde kvartalet i år. Fördelarna blir främst då att minnena blir billigare att tillverka och då kan man öka lagringskapaciteten utan att öka tillverkningskostnaderna.

Mycket riktigt ser vi en fördubbling av kapaciteten hos samtliga modeller i sortimentet. Vi kommer också att få se en ny toppmodell i X-25M serien på hela 600GB.  Det finns ännu inga prisuppgifter om dessa nya diskar men man kan nog räkna med att toppmodellen inte kommer vara särskilt billig.

intel3G

Övriga enheter kommer nog att vara aningen billigare per Gigabyte än dagens modeller. Det ser ut som om Intel endast uppdaterar minneskretsarna i sina diskar och då kan man nog inte räkna med några extrema prestandaökningar jämfört med tidigare modelle även om vi även lär få se vissa prestandaförbättringar.

Senare under första kvartalet 2011 så uppdateras även V18 serien med dubbla kapaciteten. Då introduceras även en ny modell på 40GB. Under slutet av 2010 ser vi också att Intel planerar en annan SSD lagringsenhet som fått kodnamnet Soda Creek. Detta ska vara en ”PCI Express Full SATA SSD”. Vilket ser ut att vara en SSD som kopplas in som ett PCIe kort och får därför inte samma begränsningar som enheter som kopplas till SATA. Dessa diskar kommer att skeppas i 40 och 80GB utförande.
Vi har ett intressant SSD-årsskifte framför oss.

Källa: ComputerBase

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Laglorden
13 Årtal sedan

Ingen SATA 6Gbps alltså? Verkar ju mysko om man lägger till funktionalitet som SMART i diskarna, “encryption” eller vad det står, då måste man ju ändå “pilla” på div saker, (åtminstone firmware osv) men INTE uppdaterar till 6Gbps.

Hmms, vi får se.

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

Nej det är ju lite förvillande, samtidigt har ju Intel direkt varit så stressade med att få stöd för SATA 6,0 Gbps eller USB 3.0 överhuvudtaget. Men man lyckas ändå sälja en massa, så kan vara så att man helt enkelt inte känner att det är värt merkostnaderna i dagsläget.

Tempel
13 Årtal sedan

Frågan är om dom inte medvetet håller tillbaka pga av konkurrenslagstiftningsskäl. Dom är ju rätt stora så att utnyttja sin position för mycket kan leda in dom i problem.

Henrik Berntsson
Admin
13 Årtal sedan

en 160 GBytare hade man inte backat för, har varit riktigt nöjd med min 80 G2 än så länge 🙂 Hoppas att vi får möjligheten att se Gager sätta tänderna i dem det vore riktigt intressant