En ny rapport hävdar att Intel kommer att överlåta en del av tillverkningen av styrkretsar och processorer baserade på 14-nanometers tillverkningsteknik till TSMC då Intel inte klarar av att möta efterfrågan på egen hand.
Intel sitter fast på 14 nanometer den närmsta tiden. Processorjätten har länge försökt ta sig vidare från 14 till 10 nanometer (nm), något som man först planerade skulle ske under 2016. Detta har dock gått allt annat än smidigt och nu hävdas Intel ta hjälp av TSMC.
Intel fokuserar fortfarande på att röra sig vidare till 10 nm, dock har tillverkaren nåt sin maximala kapacitet när det gäller tillverkning på 14 nm. Då fokus ligger på att röra sig från den nuvarande tillverkningstekniken är Intel inte intresserade av att investera i ytterligare utrustning för den nuvarande tillverkningen. Därför sägs företaget nu lämna över en del av ansvaret till TSMC.
Rapporten kommer från taiwanesiska DigiTimes som hävdar att en industrikälla nämnt hur efterfrågan på 14 nm-kretsar överskrider Intels förmåga att tillverka dessa med så mycket som 50 procent. DigiTimes källor ska även ha nämnt att det rör sig om tillverkningen av styrkretsen H310 och ett flertal processormodeller som nu kan komma att tas över av TSMC.
Tidigare i år fick Intel avbryta tillverkningen av styrkretsen H310 som tillverkas på 14 nm medans andra styrkretsar ur 300-serien tillverkas på 22 nm. Den nya styrkretsen satte för hård press på Intels fabriker och det fanns helt enkelt inte tillräckligt med resurser för att hålla en stadig ström av alla 14 nm-produkter samtidigt.
DigiTimes menar att moderkortstillverkare kan förvänta sig att den låga tillgången av 14 nm-kretsar håller i sig fram till årets slut. Efter det dröjer det fram till slutet av år 2019 innan vi får se konsumentprocessorer tillverkade på 10 nm lanseras i en större utsträckning.