ABIT är en av de mest välkända moderkortstillverkarna på entusiastmarknaden vi har tagit oss en pratstund med företagets skandinaviske marknadsansvarige för att se hur man ser på framtiden efter sammanslagningen med USI.
ABIT är ett av de kanske mest inflytelserika tillverkarna på entusiastmarknaden och har i många år varit en av de mest omtalade moderkortstillverkarna. Inriktningen har mer eller mindre alltid varit riktad mot just entusiaster/överklockare och på senare tid även gamers. Till skillnad mot många av sina konkurrenter har ABIT dock varit en relativt liten aktör och även om detta har sina fördelar finns det också klara nackdelar. Det senaste året har ABIT haft problem med det ekonomiska och många har varit oroliga för företagets framtid. För ett par veckor sedan kom dock både ett lugnande och oroande beslut för många. ABIT blir uppköpt, av det för många okända, företaget USI.
För att försöka reda ut vad som har hänt och hur ABITs framtid ser ut har vi tagit oss en pratstund med David Jarlestedt som är marknadsansvarig på ABIT i Skandinavien. De tiotal frågor vi ställde till David och ABIT är vad vi kommer publicera i denna artikel som förhoppningsvis ger svar på några av de frågor vi och våra läsare undrat över.
David Jarlestedt – Marknadsansvarig ABIT Skandinavien
Innan vi går vidare med frågorna ska vi försöka ge en kortare presentation av USI som vi tagit fram med hjälp av ABIT och lite grävande journalistik då ABIT inte kunde ge oss all den information vi efterfrågade.
Universal Scientific Industries Co. (USI) är en division inom företagsgruppen ASE Global. ASE och USI tillhandahåller bland annat tjänster såsom krets- och kretskortsdesign, silicon wafer testning, verifiering och montering, samt ett flertal andra tjänster inom elektronik och fabrikstillverkning. USI har specialiserat sig inom fyra stora industrier, nämligen kommunikation, bilelektronik, datorteknologi och hemelektronik, såsom wi-fi kommunikation och A/V-bearbetning.
Några av USI/ASEs mer välkända kunder är: Phillips, Toshiba, Sony, Siemens, LSI Logic, Renesas, Conexant, VIA, ATI, NVIDIA, Silicon Image, IBM/Lenovo och AMD, för att bara nämna några. USI har åtta stora fabriker till sitt förfogande vilket utan tvekan kommer vara en tillgång för ABIT.
För den som vill läsa mer om USI och ABIT, som de flesta redan är väl bekanta med, kan ni söka er vidare till respektive företags hemsida här nedan.
– ABITs hemsida
– USIs hemsida –
Nu är det dock dags att gå vidare till själva intervjun för att höra vad ABIT har att säga om sin nuvarande position och deras framtid.
[NH]:Vilket inflytande kommer USI ha över Abits utbud? [David]:Det är egentligen svårt att säga så här inledningsvis, men troligen blir deras inflytande vad gäller utbudet mycket litet. Det är just ABITs styrka på forsknings- och utvecklingsområdet, som gjorde att så många aktörer (utöver USI alltså) var intresserade av att samarbeta med oss.
[NH]:Kommer ABIT fortsätta med sin inriktning mot entusiaster och gamers eller finns det planer på att göra ABIT till ett mer mainstream märke?
[David]:Det finns visserligen planer på att utöka vårt sortiment även till mainstream- och budgetsegmenten, något som kommer att underlättas av USIs erfarenhet och möjligheter till att hantera stora volymer, men vi kommer aldrig att glömma bort eller lämna det som har varit vårt huvudfokus genom åren. Det är trots allt entusiasterna som har gjort ABIT till det hushållsnamn inom hårdvara, som det är idag. Det kanske låter som tomt säljsnack men sanningen är att ABITs moderkort är gjorda av och för just gamers och överklockare – då som nu. Ni på NH är förresten hjärtligt välkomna att titta in och deltaga i våra kontorssessioner om ni råkar ha vägarna förbi Taipei (klockning, benchning, gaming – you name it!).[NH]:Kommer ABIT att bredda sitt sortiment nu med mer budgetkort för att nå ut till fler konsumenter?
[David]:Som sagt, tack vare USIs större resurser kan vi nu undersöka möjligheterna till att även släppa ”cost-down” budgetversioner av somliga modeller, men även detta torde ligga en bit längre fram i tiden, möjligtvis under andra hälften av 2006.[NH]:Kan ni ge ytterligare detaljer kring USIs uppköp av ABIT, handlar det om hela företaget ABIT eller endast en viss del?
[David]:Abit-gruppen består av ett antal företag med ganska skilda verksamhetsområden. Det som dom flesta inom PC-världen förknippar med namnet ABIT är själva moderkortsmärket ABIT, och det är detta som nu har slagits samman med USI. Det kommer att bildas en ny moderkortsdivision mellan ABIT och USI, dock med samma varumärke och i samma regi som tidigare. De andra företagen stannar kvar inom Abit-gruppen och ingår alltså inte i sammanslagningen.[NH]:Har de produktlanseringsplaner ni redan lagt fram påverkats av USIs övertag av er verksamhet?
[David]:Bara till det bättre. Vi har äntligen fått den ekonomiska stabilitet som behövs för att kunna pusta ut och se framåt igen. Bland andra förbättringar så ska vi bli snabbare på att lansera nya moderkort i takt med generationsskiften inom chipset- och plattformsteknologi. Sen har USI knappast tagit över verksamheten. Det är fortfarande samma människor som arbetar med ABITs moderkort – samma produkter, samma ingenjörer och samma hängivna team. Det är egentligen inte så mycket som förändras ur konsumenternas synvinkel, även om ägarförhållandena kommer att se annorlunda ut på ”toppen”.[NH]:Finns det någon särskild produkt ni ser fram emot att släppa?
[David]:Den produkt som jag personligen ser fram emot mest är tyvärr hemligstämplad än så länge. Annars är förväntningarna höga inför ATI RD580 och lite längre fram naturligtvis även Socket AM2. A64-plattformen kommer bara att bli intressantare om NVIDIA får lite konkurrens. ABIT har en hel del på gång och vi sitter redan och planerar inför nya produktlanseringar på CeBIT i mars. Vi har precis släppt vårt ABIT AN8 32X (SLI Dual X16), vilket borde dyka upp i recensioner när som helst. Håll gärna också utkik efter vårt kommande 975X kort för Socket 775: ABIT AW8D-MAX.[NH]:Vad tror ni om AMDs nya Socket AM2 och vad har ni för planer för denna plattform?
[David]:AMD tar äntligen steget till DDR2 och det är fullt möjligt att det blir just Socket AM2 och de nya minneskontrollerna i nästa generations CPUer, som ger marknaden den knuff som behövs för att migrera till DDR2 i större skala. AMD och ABIT är partners sedan länge, och vi har skrivit under en NDA på Socket AM2, så tyvärr har jag inte tillåtelse att prata mer detaljerat om prestanda eller exakta modeller ännu. Det enda jag kan säga är att ABIT självfallet kommer ha nya moderkort redo när AMD bestämmer sig för officiell lansering.[NH]:Kommer ni fortsätta att stödja Socket 939, som trots allt är den primära entusiastplattformen, efter lanseringen av AM2?
[David]:Självklart! Så länge det finns Athlon64 och Opterons för Socket 939 på marknaden så kommer vi att bygga nya moderkort som stödjer dessa. ABIT brukar rutinmässigt fortsätta att stödja äldre moderkort flera generationer tillbaka, och Socket 939 är inget undantag. De som har köpt Socket 939 moderkort från ABIT kommer att kunna ladda ner nya BIOS-uppdateringar och få support en lång tid framöver.[NH]:Vad hoppas ABIT och USI att få ut mer precist av sitt samarbete?
Vad tjänar var och en på detta?
[NH]:Kommer ABIT fortfarande stå som tillverkare för de produkter som lanseras eller finns det planer på ett namnbyte?
[David]:Det finns inga planer på namnbyte. Det är bland annat just namnet ABIT som är av intresse för USI, så ett namnbyte skulle bara vara kontraproduktivt för samtliga inblandade parter.[NH]:Finns det något annat ABIT vill säga till våra läsare angående USIs uppköp av ABIT, vi vet att många av våra läsare är trogna ABIT-anhängare som undrar hur ABITs framtid ser ut. Ordet är fritt.
[David]:Jag får passa på att tacka NH och alla entusiaster, såväl våra fans som våra kritiker, för att ni har visat så stort intresse kring denna sammanslagning och för ABITs framtid. Vi kommer att fortsätta precis som innan och vi gör vårt bästa för att denna övergång skall ske så smidigt som möjligt. Håll ögonen öppna för det ”nya” ABIT, som kommer att vara starkare och bättre än någonsin.
Med detta vill vi ge ett stort tack till David och ABIT som var villiga att svara på våra frågor, vi kommer självfallet fortsätta att följa ABIT i framtiden här på NordicHardware så för er läsare är det bara att hålla ögonen öppna.